Οι κυνηγοί των Ναζί / Andrew Nagorski

0
629

Καταδιώκοντας τους Ναζί ως τα πέρατα του κόσμου/

 Δημοσιογραφική έρευνα/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Σε μια δύσκολη εποχή όπου ο κόσμος γυρίζει σελίδα προς το μέλλον, μερικά πράγματα δεν πρέπει να τα λησμονήσουμε ποτέ. Σε μια εποχή όπου το «αυγό του φιδιού» του Ναζισμού επωάζεται ξανά, και η απανταχού της Ευρώπης ακροδεξιά δείχνει και πάλι το φοβερό της πρόσωπο, μαζί με τα φασιστικά κόμματα τα οποία εκπροσωπεί, ναι, μερικά πράγματα οφείλουμε να μην τα λησμονήσουμε ποτέ. Αν θέλουμε τα παιδιά μας, οι επόμενες γενιές, να γνωρίζουν την αλήθεια, και να μην επαναλάβουν, ούτε να αποδεχθούν ποτέ, ελαφρά τη καρδία, τα ίδια στυγερά εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν στο παρελθόν.

Της Δάφνης Μαρίας Βουβάλη

Ο λόγος φυσικά αφορά στην Γερμανία, και στα ειδεχθή εγκλήματα που ο Ναζισμός της διέπραξε σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ογκώδης μελέτη του δημοσιογράφου Andrew Nagorski, με τίτλο Οι Κυνηγοί των Ναζί, το οποίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, θα πρέπει να αποτελέσει σταθμό όχι μόνο στην ιστορική καταγραφή της αδιάκοπης καταδίωξης των εγκληματιών των Ναζί μετά τον πόλεμο ανά τον κόσμο, αλλά και στο θυμικό, και το θυμητικό όλων των ανθρώπων, προκειμένου να αναστοχαστούν, να μην ξεχάσουν, και να αντλήσουν το δίδαγμα της απονομής δικαιοσύνης. Προπαντός μάλιστα, να διακρίνουν ανάμεσα σ’ αυτήν και την εκδίκηση, και να προτιμήσουν την πρώτη. Επιθυμία που είχαν και τα ίδια τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ο Nagorski, χρησιμοποιώντας δεκάδες προσωπικές συνεντεύξεις του με θύματα και διώκτες των Ναζί, καθώς και την εντρύφηση μέσα σε επίσης δεκάδες βιβλία και αρχεία, οικοδόμησε μια εμπεριστατωμένη και διεξοδικότατη αφήγηση και παράθεση μαρτυριών, που αφορούν κατ’ αρχήν τις δίκες της Νυρεμβέργης   αμέσως μετά τον πόλεμο, και κατά δεύτερο λόγο, την συνέχιση της καταδίωξης των Ναζί και μετά απ’ αυτές, μέχρι την σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία τους για όλα όσα διέπραξαν.

Οι περιγραφές των γεγονότων στο βιβλίο σοκάρουν τον αναγνώστη, η εκτύλιξη της ιστορίας τον συναρπάζει, και καθώς «οι περισσότεροι κυνηγοί Ναζί, όπως και οι διωκόμενοι, σύντομα δεν θα υπάρχουν πια παρά μόνο στη συλλογική μνήμη… η ιστορία τους μπορεί και πρέπει να ειπωθεί τώρα».

Μέσα από την καταγραφή των μαρτυριών και των στοιχείων, ο αναγνώστης προσεγγίζει διάσημα αλλά και λιγότερο γνωστά ονόματα διωκτών των Ναζί, όπως του Σιμόν Βίζενταλ, των Μπεάτε και Σερζ Κλαρσφέλντ, του Τούβια Φρίντμαν, του Φριτς Μπάουερ και του Γιαν Σεν. Και γνωρίζει τα μεγάλα ονόματα των δικαστών των δικών της Νυρεμβέργης, όπως τον Γουίλιαμ Ντένσον, αρχεισαγγελέα του αμερικανικού στρατού στις δίκες του Νταχάου  , και τον Μπέντζαμιν Φέρεντς, ο οποίος σε ηλικία μόλις 27 ετών χρημάτισε αρχιεισαγγελέας στην «μεγαλύτερη δίκη ανθρωποκτονίας στην Ιστορία», εκείνη των διοικητών των Άινζατσγκρουπεν, των ειδικών γερμανικών ταγμάτων που πραγματοποιούσαν μαζικούς φόνους Εβραίων, Τσιγγάνων και άλλων μη στρατιωτικών «στόχων».

Σε μια κρίσιμη εποχή σαν την δική μας, το βιβλίο προβάλλει ερωτήματα που άπτονται του φαινομένου των Ναζί, και τα οποία βασάνισαν επανειλημμένως τους συντελεστές των δικών της Νυρεμβέργης: «Εκείνο που με βασάνιζε ως άνθρωπο, ήταν το πώς και γιατί τόσο μορφωμένοι άνθρωποι παρεξέκλιναν σε τόσο μεγάλο βαθμό απ’ όσα διδάχθηκαν στην παιδική τους ηλικία, την επιδίωξη των βιβλικών αρετών της ειλικρίνειας, της ευσπλαχνίας και της διαύγειας του πνεύματος. Ξέχασαν εντελώς αυτές τις διδαχές; Δεν είχαν πλέον επίγνωση των ηθικών αξιών;», αναρωτιέται παραδείγματος χάριν ο δικαστής Μάικλ Μουσμάνο.

Βέβαια το ερώτημα «ήταν οι κύριοι ένοχοι τέρατα, ή απλώς συνηθισμένα ανθρώπινα όντα», αντισταθμίζεται από ένα από «τα ωραιότερα χαρακτηριστικά των Γερμανών σήμερα», όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο Nagorski: «την προθυμία με την οποία έρχονται πολλοί αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση με το παρελθόν της χώρας τους».

Αυτό το χαρακτηριστικό, ίσως αποτελέσει και μια κρίσιμη παρακαταθήκη και αντίβαρο για το μέλλον, σε μια στιγμή όπου δυστυχώς, η πρώτη επανέκδοση του βιβλίου του Χίτλερ «Ο Αγών μου» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας στην Γερμανία τον Ιανουάριο του 2016, έγινε, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent… Best Seller…

info@bookbar.gr

 

Andrew Nagorski

Ο Andrew Nagorski είναι αρχισυντάκτης του Newsweek International. Ο βραβευμένος διευθυντής των γραφείων του Newsweek στη Μόσχα, το Βερολίνο και διάφορες άλλες πόλεις. Έχει συγγράψει τρία βιβλία, μεταξύ των οποίων και τη νουβέλα “Last Stop Vienna”, μπεστ-σέλερ της Washington Post. Zει στο Pelham Manor της Νέας Υόρκης.

Από το Σημείωμα του Εκδότη

Μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης και την αρχή του Ψυχρού Πολέμου, ο κόσμος έπαψε να ενδιαφέρεται για τη δίωξη των Ναζί. Πολλοί χαμηλόβαθμοι εγκληματίες εξαφανίστηκαν ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που προσπαθούσαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους σε μια νέα Ευρώπη, ενώ εκείνοι που ένιωθαν ότι κινδύνευαν περισσότερο εγκατέλειψαν την ήπειρο. Μέσα από δημοσιογραφική έρευνα, προφορικές μαρτυρίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία μιας μικρής ομάδας ατόμων που αναζήτησαν τους δράστες ως τα πέρατα του κόσμου, αποφασισμένοι να μην αφήσουν τις θηριωδίες τους ατιμώρητες.

Ο Andrew Nagorski καταγράφει με μοναδική αφηγηματική δεινότητα, που άλλοτε σοκάρει και άλλοτε συναρπάζει, τις έρευνες φημισμένων κυνηγών Ναζί, όπως του Σιμόν Βίζενταλ, της Μπεάτε και του Σερζ Κλαρσφέλντ, αλλά και το έργο εκείνων που δούλευαν στη σκιά, όπως του αμερικανού Μπέντζαμιν Φέρεντς, αρχεισαγγελέα στη “μεγαλύτερη δίκη ανθρωποκτονίας στην Ιστορία”, και του Γουίλιαμ Ντένσον, που καταδίκασε τους πιο διαβόητους φύλακες στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η δράση τους και η φιλοσοφία δικαίου που πρεσβεύουν αποτελούν παρακαταθήκη για κάθε λαό, ιδιαίτερα σε ταραγμένους καιρούς.

INFO

Οι κυνηγοί των ναζί

Η καταδίωξη των εγκληματιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

 Andrew Nagorski

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ. 576, Τιμή € 18,80

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Χρύσα Ζιώρη, Αθήνα

Γεώργιος Κακομανώλης, Αθήνα

Κωνσταντίνα Παπαβασιλείου, Αθήνα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι κυνηγοί των ναζί, Andrew Nagorski, Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

Διαβάστε τους Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από τα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων Μεταίχμιο.
  • Στην Αθήνα το βιβλιοπωλείο Ιπποκράτους 118, τηλ: 211 3003580 Δε-Πα 9.00 -21.00 Σα 9.00 – 15.00
  • Θεσσαλονίκη βλ. ΟΞΥΓΟΝΟ παρακάτω το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, τηλ. 2310 260085, καθημερινά από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι).
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 6 Νοεμβρίου 2017

Καλή τύχη!!!