Οι σκοτεινοί «αστέρες» του Πάνου Σόμπολου

0
1644

Έγκλημα και Τιμωρία και Εξιλέωση/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Ήταν ληστές, ήταν βιαστές, ήταν δολοφόνοι. Εισέβαλαν σε τράπεζες, σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών, βίασαν μοναχικές γυναίκες, δολοφόνησαν ανυπεράσπιστους πολίτες. Συντάραξαν την κοινή γνώμη, έγιναν σκοτεινοί θρύλοι . Οι τίτλοι ειδήσεων τους στόλισαν με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς. Τους είπαν αγρίμια, αδίστακτους, αιμοσταγείς δολοφόνους, ανθρωπόμορφα τέρατα. Όμως  υπήρξαν οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές των τηλεοπτικών ειδήσεων  και οι σκοτεινοί «αστέρες»  του αστυνομικού δελτίου.

Αυτοί οι «διακεκριμένοι» κακοποιοί, που τα ονόματα τους έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη των ανθρώπων, παρελαύνουν στο  βιβλίο Οι αστέρες του εγκληματικού πανθέου όπως τους έζησα  (Εκδόσεις Πατάκη) με την υπογραφή του Πάνου Σόμπολου .

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Στον κατάλογο φιγουράρουν όλοι οι επώνυμοι εγκληματίες των τελευταίων σαράντα χρόνων στη χώρα μας.

O Νίκος Κοεμτζής που έγινε τραγούδι από τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Κώστας Πάσσαρης, ο επονομαζόμενος «θεριό των Βαλκανώιν». Ο Βαγγέλης Ρωχάμης,, ο ληστής φαντομάς, ασύλληπτος επί χρόνια, με τη  φράση «εξαφανίστηκε σαν τον Ρωχάμη» να γίνεται πανελλήνιο σλόγκαν τη δεκαετία του ’80.  Ο Θεόδωρος Βενάρδος ο ρομαντικός ληστής με τις γλαδιόλες.  Ο  Σορίν Ματέι που σκόρπισε το θάνατο στην οδό Νιόβης.  Ο Κυριάκος Παπαχρόνης ο διαβόητος δράκος της Δράμας, που παραδόξως είχε αποκτήσει εκατοντάδες θαυμάστριες. Οι Παλαιοκωσταίοι, οι ληστές με τις κινηματογραφικές αποδράσεις  που ωστόσο δεν επιβαρύνονται με καμιά δολοφονία στο ποινικό τους  μητρώο. Οι αδελφοί Βλαστού αλλά και ο Στέφαν Γκέρικε ο Γερμανός αρχαιοκάπηλος που είχε προωθήσει αμέτρητους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο εξωτερικό. .

Από τις εμβληματικές μορφές του αστυνομικού ρεπορτάζ το οποίο υπηρέτησε για 40  χρόνια ο Πάνος Σόμπολος, έχει συνδεθεί στη συνείδηση του κοινού, όχι μόνο με την μαχητική, έγκυρη, συνεπή και ολοκληρωμένη ενημέρωση, αλλά και με την υπευθυνότητα και την ευαισθησία, τόσο βέβαια για τα θύματα και τις οικογένειες τους, όσο και για τους θύτες.

Όπως ο ίδιος σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου: «Ασκώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα, είχα πάντα ως προτεραιότητα να ενημερώνω σωστά και αντικειμενικά τους αναγνώστες, τους  ακροατές και τους τηλεθεατές μου. Δεν μου άρεσε ποτέ να καταδικάζω ή να αθωώνω τους εγκληματίες και τους κάθε λογής παρανόμους – αυτό δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου. Είναι δουλειά των εισαγγελέων και των δικαστών. Δεν μπέρδεψα ποτέ το ρόλο μου με τον ρόλο των άλλων – οι ρόλοι είναι διακριτοί.» Και συνεχίζει : «Σχεδόν όλους όσοι περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο τους έχω γνωρίσει και προσωπικά. Και όλους ανεξαιρέτως τους γνώρισα κάνοντας ρεπορτάζ για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν – και μπορώ να σας πω ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι με συναισθήματα, με ελαττώματα αλλά και προτερήματα, τα οποία πολλοί από αυτούς τα χρησιμοποιούν  για λάθος στόχους, για λάθος σκοπούς.»

Σε αρκετά σημεία του βιβλίου ο ίδιος επισημαίνει  ότι με κάποιους από τους παρανόμους που συνελήφθησαν και βρίσκονται στις φυλακές, διατηρεί μέχρι σήμερα επαφή, συνομιλεί μαζί τους και ενδιαφέρεται για την πορεία τους. Και οι ίδιοι όμως τον εκτιμούν  και επικοινωνούν μαζί του προκειμένου να ζητήσουν τη γνώμη του για κάποιο θέμα που τους απασχολεί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στους κακοποιούς που άλλαξαν σελίδα, μετανόησαν για τις πράξεις τους και προσπαθούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και να ενταχθούν στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση τους.

Καθόλου τυχαίο ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που μνημονεύονται στο βιβλίο, είναι και ένα που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη του εγκλήματος και σχετίζεται με την εξιλέωση και τη συγχώρεση, γεγονός   ενδεικτικό των προθέσεων του συγγραφέα. Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη Π. Γερβάσιο, τον σεβάσμιο ιερωμένο που αφιέρωσε τη ζωή του στη συμπαράσταση και καθοδήγηση των βαρυποινιτών, προσπαθώντας να γλυκάνει και να φωτίσει την ταραγμένη ψυχή τους

Αυτή η ουσιαστική ανθρωπιά αλλά και η βαθύτερη κατανόηση της αντιφατικής φύσης του ανθρώπου, διατρέχει όλες τις υποθέσεις που αφηγείται ο Πάνος Σόμπολος τόσο σε αυτό όσο και στα προηγούμενα βιβλία του. «Κρατώντας απόσταση απ’ το δράμα» όπως έγραφε ο Διονύσης Σαββόπουλος στο τραγούδι του «Μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο» και όπως οφείλει να κάνει ο αστυνομικός ρεπόρτερ, αφηγείται με δωρική λιτότητα  αλλά και σαφήνεια τις σκοτεινές υποθέσεις στις οποίες αυτοί οι εγκληματίες υπήρξαν πρωταγωνιστές.

Την ίδια στιγμή προσπαθεί χωρίς προκατάληψη αλλά και χωρίς αγιοποίηση  να φωτίσει τα κοινωνικά αλλά και ψυχολογικά αίτια που οδήγησαν τους ανθρώπους αυτούς στο έγκλημα και στην παρανομία. Οι διαλυμένες οικογένειες, η απουσία  μητρικής αγάπης, η κοινωνική σκληρότητα έχουν το δικό τους βαρύ  μερίδιο ευθύνης για την πορεία αυτών των ταραγμένων ψυχών  και ο Πάνος Σόμπολος το αναδεικνύει  διεξοδικά,  αφήνοντας τελικά την ερμηνεία και την τελευταία λέξη στον ίδιο τον αναγνώστη.

info@bookbar.gr

 

 

INFO

Οι αστέρες του εγκληματικού πανθέου

Όπως τους έζησα

Πάνος Σόμπολος

  Εκδόσεις Πατάκη 2017

Σελ. 460, Τιμή € 17,70

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Ευαγγελία Μελαχροινού, Αθήνα

Αναστάσιος Σαντοριναίος, Αθήνα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι  αστέρες του εγκληματικούς πανθέου, όπως τους έζησα, Πάνος Σόμπολος, Εκδόσεις Πατάκη

 

ΕΔΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65. Τηλέφωνο 210 3811850
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 6 Νοεμβρίου 2017
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

Καλή τύχη!!!