Πάμπλο Εσκομπάρ, Ο πατέρας μου – Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ

0
3054

«Τον ευχαριστώ που μου έδειξε ποιο δρόμο να μην πάρω»

Η πολυτάραχη ζωή του ενέπνευσε πολλές ταινίες και βιβλία… Αλλά σε αυτά παρουσιάζεται μόνο η μισή αλήθεια για τον Πάμπλο Εσκομπάρ.
Αντιθέτως, το μοναδικό βιβλίο παγκοσμίως στο οποίο περιγράφεται όλη η ζωή του, γράφτηκε από το πιο στενό συγγενικό του πρόσωπο: τον ίδιο του τον γιο!

Στο βιβλίο του Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ με τίτλο Πάμπλο Εσκομπάρ, Ο πατέρας μου (Εκδόσεις Μίνωας)  συναντάμε έναν άνθρωπο ακραίων αντιθέσεων. Έναν αδίστακτο εγκληματία που δολοφονούσε χωρίς οίκτο όποιον έμπαινε εμπόδιο στα σχέδιά του, αλλά ταυτόχρονα και έναν στοργικό πατέρα, που αγαπούσε υπερβολικά την οικογένειά του. Ανακαλύπτουμε τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου που βοηθούσε τους φτωχούς ως ένας άλλος Ρομπέν των Δασών, αλλά και τον επικίνδυνο αρχηγό του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών όλων των εποχών.

Συγκρούσεις αντίπαλων καρτέλ, εκβιασμοί, απαγωγές και εκτελέσεις δημοσιογράφων, δικαστικών, υπουργών σε μια βιογραφία που διαβάζεται σαν το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ.

Δεν πρόκειται για το βιβλίο ενός γιου που αναζητά τη συγχώρεση για τον πατέρα του, αλλά για μια συγκλονιστική διήγηση των συνεπειών που έχει στη ζωή των ανθρώπων η βία και η εγκληματικότητα.

Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ παρουσιάζει στο βιβλίο την αντιφατική προσωπικότητα του πατέρα του που υπήρξε Ένας άντρας διψασμένος για εξουσία, χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς οίκτο για κανέναν, που στάθηκε ικανός να φτάσει τη σκληρότητα στα άκρα, την ίδια στιγμή που εκδήλωνε απέραντη αγάπη για την οικογένειά του.

jouan_pablo_escΣτην παρουσίαση του βιβλίου του Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ, γιου του μεγαλύτερου εμπόρου ναρκωτικών που έχει περάσει ποτέ από αυτό τον πλανήτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Public Café Συντάγματος την Τετάρτη 22 /3/2017,  ο συγγραφέας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν. Όπως είπε: Γράφοντας αυτό το βιβλίο ήθελα να ευχαριστήσω τον πατέρα μου. Ήθελα να τον ευχαριστήσω που μου έδειξε ποιο δρόμο να μην διαλέξω στη ζωή μου».

Η τεράστια περιουσία και η προδοσία της οικογένειάς του

Η τεράστια περιουσία του Πάμπλο Εσκομπάρ έχει πια χαθεί, καταχραστεί και διασκορπιστεί εντός και εκτός συνόρων της Κολομβίας. Ο γιος του προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς έχει απογίνει αυτή η περιουσία, κατηγορώντας την οικογένειά του ότι έχει καταχραστεί ένα μεγάλο μέρος της.

Όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε μάλιστα, η γιαγιά του τον ξέγραψε από τη διαθήκη της. Η οικογένειά του εξαφανίστηκε με ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων, παρόλο που οι ίδιοι λάμβαναν τεράστια ποσά από τον πατέρα του. «Η οικογένειά μου με πρόδωσε και δεν καταλαβαίνω γιατί, το μόνο που είχαν ήταν δίψα για τα χρήματα», αποκάλυψε στο κοινό.

pablo_juan_677Η εξιλέωση με τους εχθρούς

«Ένιωθα σαν να έχω ένα μαχαίρι στο στομάχι», ήταν η ατάκα του όταν ρωτήθηκε για την εξιλέωση που αναζητάει συναντώντας τις οικογένειες των μεγαλύτερων εχθρών που δολοφόνησε ο πατέρας του.

«Έχω γίνει φίλος με δύο από τους γιους των θυμάτων του πατέρα μου», αποκάλυψε και συνέχισε λέγοντας ότι: «Κανείς δεν σε προετοιμάζει για αυτό. Εγώ τους προσέγγισα σεβόμενος το πένθος τους με σκοπό τη συμφιλίωση και όχι τη φιλία. Νομίζω με συγχώρεσαν».

Τα ναρκωτικά στη ζωή του Εσκομπάρ

Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ είναι αδιαμφισβήτητα ένα παιδί που μεγάλωσε μέσα στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών, ο ίδιος όμως τα αποδοκιμάζει και προσπαθεί να περάσει και στο γιο του αυτή την νοοτροπία.

«Η πρώτη φορά που ο πατέρας μου, μου μίλησε για τα ναρκωτικά ήταν στην ηλικία των 8 χρονών. Με φώναξε και μου έβαλε μπροστά μου όλα τα ναρκωτικά που υπάρχουν. Στην συνέχεια μου μίλησε για το τι είναι το καθένα ξεχωριστά. Όπως μου έλεγε ο ίδιος «ένας γενναίος άνθρωπος είναι αυτός που δεν δοκιμάζει ναρκωτικά».

O πατέρας του εκείνη την ημέρα του είπε ότι έχει δοκιμάσει όλα τα ναρκωτικά που υπάρχουν, εκτός από την ηρωίνη. «Εάν είσαι και εσύ μία μέρα περίεργος να δοκιμάσεις να μου το πεις και θα το κάνουμε μαζί», του είχε πει τότε.

Και από εκείνη την ημέρα, για τον Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ αποποινικοποιήθηκαν όλα τα ναρκωτικά και κάπως έτσι έχασε την περιέργειά του για αυτά. Το μόνο που έχει δοκιμάσει, όπως είπε, είναι το χασίς στην ηλικία των 21.

Η διεφθαρμένη κολομβιανή κυβέρνηση

Η διαφθορά που μάστιζε την Κολομβία στην εποχή που τα καρτέλ του Εσκομπάρ είχαν την απόλυτη εξουσία είναι πάνω- κάτω γνωστή. Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ αναφέρθηκε στους διεφθαρμένους πολιτικούς του τότε. «Τα χρήματα που η κολομβιανή κυβέρνηση πήρε από εμάς, δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν τα χρησιμοποίησαν για να βοηθήσουν τις ζωές των θυμάτων του πατέρα μου, αλλά τα καταχράστηκαν και τα ξόδεψαν όλα για τον εαυτό τους».

«Τα καρτέλ άλλωστε είναι σχεδόν ίδια με τους πολιτικούς», σημείωσε.

Οι εφιάλτες και η γκανγκστερική ζωή του πατέρα του

pablo-huan_escobar_332«Ο πατέρας μου μου εξομολογήθηκε τι ακριβώς έκανε στην ηλικία των εφτά, όταν είχε διατάξει τη δολοφονία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της Κολομβίας. Από εκείνη την ημέρα βλέπαμε μαζί ειδήσεις και μου εξηγούσε ποιον ακριβώς δολοφόνησε», ανέφερε για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που έζησε τονίζοντας βέβαια ότι ο πατέρας του τον αγαπούσε πολύ και πάντα φρόντιζε να δείξει την αγάπη του.

Οι εφιάλτες όμως, τον στοιχειώνουν μέχρι και σήμερα. «Έχω πολλά όνειρα με τον πατέρα μου, αλλά στα περισσότερα μας κυνηγάει η αστυνομία».

Σήμερα ο 40χρονος Χουάν-Πάμπλο Εσκομπάρ, που πλέον έχει αλλάξει το όνομά του σε Χουάν-Σεμπάστιαν Μαροκίν, είναι αρχιτέκτονας και ζει στο Μπουένος Αϊρες με τη γυναίκα και την κορούλα του.

Μόνο στο πρόσωπο μοιάζει με τον πατέρα του.

Δηλώνει ειρηνιστής, ζητάει συγγνώμη από τους απογόνους των θυμάτων της βίας και της τρομοκρατίας, προωθεί το ντοκιμαντέρ «Οι αμαρτίες του πατέρα μου» αλλά και το νέο βιβλίο του προσπαθώντας να ξορκίσει το παρελθόν και τους δαίμονες.

info@bookbar.gr

 

INFO

pablo_esc_cover Πάμπλο Εσκομπάρ, Ο πατέρας μου

 Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ

 Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου

 Εκδόσεις Μίνωας 2016

 Σελ. 400 Τιμή € 18,80