Πανελλαδική έρευνα του ΟΣΔΕΛ για τις φωτοτυπίες

0
1773

Η παράνομη φωτοτύπηση έγινε ..εθνικό σπορ|

 

photOKopy_display-09087Για τους 2 στους 3 Έλληνες η φωτοτύπηση βιβλίων, επιστημονικών συγγραμμάτων, περιοδικών κ.α. αποτελεί καθημερινή δραστηριότητα. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της πρώτης Πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας για τη φωτοτύπηση που πραγματοποίησε ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου). Η έρευνα διεξήχθη από την PublicIssue το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2014. Η έρευνα του ΟΣΔΕΛ για τη φωτοτύπηση εξέτασε το φαινόμενο της αναπαραγωγής εγγράφων σε τρεις άξονες

  1. Φωτοτύπηση
  2. Εκτύπωση
  3. Ψηφιακή αναπαραγωγή

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η φωτοτύπηση αποτελεί συχνή πραγματικότητα για το 77% του ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα, ενώ το 36% φωτοτυπεί σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σημαντικό στοιχείο για την πλήρη εικόνα αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του υλικού που φωτοτυπείται είναι προστατευόμενο, όπως βιβλία, επιστημονικά και λογοτεχνικά, εφημερίδες και περιοδικά κ.ά., ενώ οι χώροι στους οποίους γίνεται συχνότερα η φωτοτύπηση είναι τα φωτοτυπικά καταστήματα, τα βιβλιοπωλεία – χαρτοπωλεία, αλλά και στο σπίτι. Ανάλογες διαπιστώσεις έγιναν και για την εκτύπωση. Στην περίπτωση της εκτύπωσης, το μέρος του ενεργού πληθυσμού που συμμετέχει είναι μικρότερο, αλλά η συχνότητα των εκτυπώσεων είναι μεγαλύτερη, καθώς και ο όγκος του προστατευόμενου υλικού που εκτυπώνεται. Για την εκτύπωση τα αρχεία που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το διαδίκτυο, (DVD, USBs), σκληρό δίσκο φορητού υπολογιστή, smartphones, tablets κ.ά. Στα ψηφιακά αντίγραφα που εκτυπώνονται, κυριαρχούν τα λογοτεχνικά βιβλία, τα άρθρα στις εφημερίδες κ.ά.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι εκτυπώσεις να ενταχθούν στον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων

Οι διαπιστώσεις της έρευνας είναι εξαιρετικά χρήσιμες στο πεδίο των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς αποτυπώνουν τεκμηριωμένα τα μέσα με τα οποία γίνεται αναπαραγωγή πνευματικών έργων. Επίσης αναδεικνύεται το μεγάλο κενό της ελληνικής νομοθεσίας που έχει εξαιρέσει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους εκτυπωτές από την υποχρέωση καταβολής της εύλογης αμοιβής, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτέλεσμα είναι δημιουργοί και εκδότες στην Ελλάδα να στερούνται πνευματικά δικαιώματα τα οποία τους οφείλονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο ΟΣΔΕΛ διεκδικεί την επαναφορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εκτυπωτών στον σχετικό νόμο, θεωρώντας τουλάχιστον άστοχη και παράλογη για τη σημερινή εποχή της παντοκυριαρχίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών τη διατήρηση της εξαίρεσής τους από τον σχετική ελληνική νομοθεσία.

 Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν επίσης την νέα επιχειρηματική προσέγγιση του ΟΣΔΕΛ που προσφέρει σαφείς κι εύχρηστες λύσεις σε επιχειρήσεις και χρήστες που θέλουν να λειτουργούν σε πλαίσιο νομιμότητας και σεβασμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η προσέγγιση αποκρυσταλλώνεται στο πρόγραμμα νομιμοποίησης και αδειοδότησης φωτοτυπικών καταστημάτων, με τον τίτλο “photOKopy”. Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή άδειας νόμιμης φωτοτύπησης, την υποστήριξη με ενημερωτικό υλικό (αυτοκόλλητα με το σήμα του προγράμματος, αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια) καθώς και την προβολή των καταστημάτων μέσω του site του ΟΣΔΕΛ και άλλων υπηρεσιών που μετέχουν στο δίκτυο επιχειρήσεων νόμιμης φωτοτύπησης (προβολή τους σε «χάρτη νόμιμης φωτοτυπίας» σε googlemaps κ.ά) Ένας από τους σκοπούς του προγράμματος είναι και η διάδοση της ιδέας του επιχειρηματικού πολιτισμού καθώς η καλλιέργεια σεβασμού των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκδοτών έργων του λόγου, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του. Παράλληλα, Ο ΟΣΔΕΛ θα εντείνει τις προσπάθειές του όχι μόνο για την αδειοδότηση της αγοράς των φωτοτυπικών αλλά και για τον έλεγχό της με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει.

info@bookbar.gr