Πάνος Σόμπολος, Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τα έζησα

0
2121

Όταν η πραγματικότητα ξεπερνά την μυθοπλασία |

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η φράση πως «Η πραγματικότητα ξεπερνά την φαντασία» ήλθε πάρα πολλές φορές στη σκέψη μου καθώς ξεφύλλιζα  το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου, στο οποίο ο καταξιωμένος δημοσιογράφος , από τις εμβληματικές μορφές  του αστυνομικού ρεπορτάζ στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, συγκεντρώνει και παρουσιάζει  μεγάλα εγκλήματα που αναστάτωσαν την ελληνική κοινή γνώμη από την δεκαετία του ’80 μέχρι τις μέρες μας. Και δεν χρειάζεται ίσως να προσθέσω ότι στην κομβική αυτή φράση που ήδη ανέφερα, θα πρόσθετα τη λέξη «νοσηρή φαντασία» Διότι στην πένθιμη αυτή διαδοχή ανελέητων δολοφονιών, κάποιες από τις οποίες υπήρξαν  ιδιαζόντως ειδεχθείς, συνειδητοποιεί κανείς με τον πιο προφανή αλλά και ανατριχιαστικό τρόπο, πως ήταν μεν  πράξεις διαταραγμένων προσωπικοτήτων, ωστόσο μέχρι εκείνη τη «μοιραία στιγμή» θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και άνθρωποι υπεράνω υποψίας…

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Φοιτητής της ΑΣΟΕ και γόνος ήσυχης μικρομεσαίας οικογένειας, με πατέρα συνταξιούχο των ΕΛΔΑ και  μητέρα καθηγήτρια μουσικής, ο 27χρονος τότε Παναγιώτης Φραντζής που τον Ιούνιο του 1987, δολοφόνησε και τεμάχισε την όμορφη 18χρονη σύζυγο του Ζωή (Ζωζώ) Γαρμανή. Καλό παιδί αστικής οικογένειας και αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού με λαμπρές προοπτικές, ο 24χρονος τότε Γιώργος Σκιαδόπουλος που τον Ιανουάριο του 1999,  δολοφόνησε και τεμάχισε τη μέλλουσα σύζυγο του,  την πανέμορφη Αμερικανίδα τοπ μόντελ, Τζούλι –Μαρί Σκάλι. Άριστος οικογενειάρχης και πολύ καλός επαγγελματίας, ο φυσικοθεραπευτής Σπύρος Μπέσκος, που κάθε Σαββατοκύριακο μεταμορφωνόταν σ ε άγριο βιαστή, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως «Ο δράκος με το σκοινί» και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ιερόδουλων αλλά και των γυναικών που κυκλοφορούσαν μόνες, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, και μάλιστα φίλοι και συγγενείς του θύματος ήταν οι απαγωγείς και δολοφόνοι του 18χρονου Μαρσελίνο, το 1990, που ζητούσαν λύτρα από τους γονείς του άτυχου νεαρού ποδοσφαιριστή, ο οποίος βρέθηκε στη συνέχεια δολοφονημένος κοντά σε  ένα μαντρί. Καλός άνθρωπος που δεν πείραζε κανέναν ο 42χρονος  εργολάβος Κωνσταντίνος Μπίντος που  το 1994, σκόρπισε τον θάνατο στο δικαστήριο των Ιωαννίνων. Για να μην αναφερθούμε στην αποτρόπαιη και παθολογική σύμφωνα με τη γνώμη των ψυχιάτρων περίπτωση του Θεόφιλου Σεχίδη, του φοιτητή που ξεκλήρισε την πενταμελή οικογένεια του στη Θάσο, στα τέλη Μαΐου του 1996, ενώ επί δύο περίπου μήνες υποδυόταν τον ανήξερο και «έπαιζε θέατρο» ότι τους αναζητεί και ο ίδιος, για να ομολογήσει τελικά την φρικαλέα του πράξη στις 8 Αυγούστου 1996 και να συλληφθεί.

 

Από το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου που έχει τον αντιπροσωπευτικό τίτλο Τα Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τα έζησα (Εκδόσεις Πατάκη) δεν λείπουν και τα ονόματα διασημοτήτων. Άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, που μέσα σε μια στιγμή, βρέθηκαν στην «αντίπερα όχθη» και έγιναν θύτες ή θύματα δολοφονιών. Άλλοι φαίνονται ως θύματα της επικίνδυνης ζωής τους, για την οποία πλήρωσαν το τίμημα με τον πλέον οδυνηρό τρόπο και άλλοι φαίνονται ως θύματα της «κακιάς στιγμής» που όπλισε το χέρι τους. Στην πρώτη περίπτωση φαίνεται πως ανήκει η  δολοφονία του δημοφιλούς και αγαπητού ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, και η ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα δολοφονία του διακεκριμένου και σπουδαίου συγγραφέα Κώστα Ταχτσή. Στην δεύτερη περίπτωση βρίσκεται η τραγική μορφή του εμπνευσμένου λαϊκού συνθέτη Άκη Πάνου που σκότωσε τον αρραβωνιαστικό της κόρης του, για να σβήσει και ο ίδιος λίγο αργότερα στη φυλακή καθώς και η αμφισβητούμενη μέχρι σήμερα, ενοχή του λογοτέχνη Αθανάσιου Νάσιουτζικ που την εποχή εκείνη  (1984) ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου. Μια υπόθεση, που παρά τις αλλεπάλληλες δίκες που κατέληξαν σε καταδίκη, έχει αφήσει αναπάντητα ερωτηματικά, όπως ο ίδιος ο Πάνος Σόμπολος τα παραθέτει στο τέλος του σχετικού κεφαλαίου, ενώ ο ίδιος ο Θανάσης Νάσιουτζικ φώναζε μέχρι τέλους πως είναι αθώος.

Γράφοντας εδώ και πολλά χρόνια για λογοτεχνικά βιβλία, δηλαδή για έργα μυθοπλασίας, πλείστα των οποίων είναι  αστυνομικά και θρίλερ, τα οποία μάλιστα κατέχουν τα πρωτεία στις προτιμήσεις του κοινού και φυσικά προϋποθέτουν ένα τουλάχιστον έγκλημα, έναν δολοφόνο και φυσικά έναν  ικανό ντετέκτιβ, αρκετές φορές με είχε προβληματίσει η σκέψη, πως διαχειρίζονται την άμεση επαφή με τις εγκληματικές πράξεις, οι άνθρωποι των media. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το αστυνομικό ρεπορτάζ για να ενημερώσουν το κοινό και έρχονται σε επαφή με την υπόθεση, με μια αιματηρή ιστορία, που στην περίπτωση αυτή δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, με τον ίδιο τον εγκληματία, με τις ανατριχιαστικές συνήθως περιγραφές και εικόνες  και βέβαια με τους συγγενείς των θυμάτων.

Την απάντηση στην απορία μου την δίνει ο ίδιος ο Πάνος Σόμπολος στις σελίδες του βιβλίου του, με αφορμή τη δολοφονία του Μαρσελίνο. Πρόκειται για μια παράγραφο που και την αναπόφευκτη συναισθηματική εμπλοκή του δημοσιογράφου – ερευνητή καταδεικνύει, ενώ παράλληλα επισημαίνει την τεράστια ηθική υπευθυνότητα που προϋποτίθεται σε κάθε δημοσίευση, το μείζον θέμα της δεοντολογίας, αφού στις περιπτώσεις αυτές διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Η αφορμή δόθηκε από πρωτοσέλιδο αποκλειστικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Έθνος, που στηρίχθηκε σε αποκλειστικές πληροφορίες του δημοσιογράφου και δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες μέρες πριν την ανακάλυψη του πτώματος.

«Εδώ θα πρέπει να σας εξομολογηθώ και τη βαθιά ανησυχία που βίωσα για το πρωτοσέλιδο αποκλειστικό δημοσίευμα στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω. Είναι κάτι ανθρώπινο που εμείς οι δημοσιογράφοι το έχουμε ζήσει πολλές φορές. Όταν βρέθηκε το πτώμα του άτυχου Μαρσελίνο και αναγνωρίστηκε από τους οικείους του, με βασάνιζε μια ημερομηνία. Πότε σκότωσαν το παιδί οι απαγωγείς; Και με βασάνιζε επειδή ήθελα να μάθω αν το είχαν δολοφονήσει πριν ή μετά το δημοσίευμα. Γιατί αν είχε γίνει μετά, τότε ίσως να είχα συμβάλει κι εγώ με τον τρόπο μου στη δολοφονία, επειδή όπως έμαθα αργότερα, οι απαγωγείς απειλούσαν τον πατέρα του απαχθέντος για να μη μιλήσει στην αστυνομία. Η αγωνία μου συνεχίστηκε έως τη μέρα των πρώτων συλλήψεων και των ομολογιών. Όταν διαπιστώθηκε επίσημα ότι ο Μαρσελίνο είχε δολοφονηθεί την Πέμπτη 22 Μαρτίου, τότε πήγε η ψυχή μου στη θέση της και ηρέμησα. Εγώ είχα βγάλει το θέμα στις 29 Μαρτίου.

»Θυμάμαι ότι συζητούσαμε την αγωνία μου αυτή με τον τότε διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Νίκο Νικολαΐδη και με τους συναδέλφους συνεργάτες μου, τονίζοντας το πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στη δουλειά μας. Πάνω από την όποια μεγάλη επιτυχία, θα πρέπει να βάζουμε τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του καθενός και στην προκειμένη περίπτωση του απαχθέντος.»

 

Γραμμένο σε γλώσσα λιτή, δημοσιογραφική, σχεδόν προφορική, χωρίς ίχνος «λογοτεχνίζουσας» διάθεσης, το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου, που παρουσιάζει 32 Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα ,  μένει προσηλωμένο στα δραματικά γεγονότα, τα οποία φωτίζει με σαφήνεια αποδίδοντας  έναν ύστατο φόρο τιμής στη μνήμη των αθώων θυμάτων και ένα είδος κάθαρσης σε αυτές τις μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες.

info@bookbar.gr

 

INFO

sobolos02Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα όπως τα έζησα

Πάνος Σόμπολος

Εκδόσεις Πατάκη 2014

Σελ. 480, Τιμή € 17,60

 

 

 

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης

Τα ονόματα των νικητών

Κατερίνα Πέππα, Αττική

Κατερίνα Τερ΄ζου, Αττική

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα όπως τα έζησα, Πάνος Σόμπολος, Εκδόσεις Πατάκη

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter
Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 30 Ιουνίου 2014
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

 [gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

  •  Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  •   Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από το Βιβλιοπωλείο Πατάκη Ακαδημίας 65, Αθήνα, τηλ. 2103811850
  •   Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

 

Καλή τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τη συμμετοχή σας στην κλήρωση είναι αρκετό να συμπληρώσετε ΜΙΑ ΦΟΡΑ τη Φόρμα Συμμετοχής. Διαφορετικά δημιουργείται πρόβλημα στο Inbox ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας δεν αυξάνονται.