Πάνος Σόμπολος – Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας

0
1284

Όταν το θρίλερ γίνεται πρωτοσέλιδο/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Ιστορία δεν είναι μόνο τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα  που καθορίζουν την τύχη των χωρών και των λαών τους,. Υπάρχει και μια άλλη Ιστορία, λιγότερο επίσημη αλλά πολύ σημαντική και είναι εκείνη που αφηγείται τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα και φαινόμενα που απασχόλησαν και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη για καιρό, αφήνοντας πίσω τους ένα μούδιασμα και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Μυστηριώδεις απαγωγές, ανεξήγητες εξαφανίσεις, τραγικά ναυάγια, αεροπειρατείες,  αρχαιοκαπηλίες, καταστροφικές πυρκαγιές, σεισμοί, πολύνεκρα τροχαία και πολλά άλλα  που αναπαράγονται από τα media και καταγράφονται από το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Τέτοιου είδους γεγονότα, τραγικά γεγονότα, που μας απασχόλησαν, μας αναστάτωσαν και μας προβλημάτισαν, περιλαμβάνει το βιβλίο που υπογράφει ο Πάνος Σόμπολος με τίτλο Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας  (Εκδόσεις Πατάκη). Μια διαφορετική προσέγγιση της Ιστορίας, που διευρύνει το οπτικό μας πεδίο στα «ενδότερα». Κομβικός ο υπότιτλος Όπως τα έζησα στο εξώφυλλο του βιβλίου, λειτουργεί ως υποσημείωση – υπενθύμιση ότι ο Πάνος Σόμπολος , ήταν ο «απανταχού παρών» αστυνομικός ρεπόρτερ της «τελευταίας τριακονταπενταετίας», ο άνθρωπος που με την έγκυρη, ερευνητική,  αποστασιοποιημένη, σεμνή  παρουσία και τη χαρακτηριστική φωνή, μετέφερε σε όλα τα αυτιά τον δημοσιογραφικό παλμό των γεγονότων. Και είναι προφανώς από τους λίγους που δικαιούνται να πουν τη φράση «όπως τα έζησα» για όλα τα τραγικά γεγονότα που περιλαμβάνει το βιβλίο, αφού  σε όλα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης.

Η πολύκροτη υπόθεση Άλεξ, η απεχθής Εταιρεία Δολοφόνων, η τραγική Θύρα 7 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, η αινιγματική εξαφάνιση του καθηγητή Λιαντίνη, οι πολύνεκρες και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, η ολοσχερής καταστροφή  από πυρκαγιά των πρώτων πολυκαταστημάτων της Αθήνας Μινιόν, Κλαουδάτος, Κατράντζος Σπορ, η υπόθεση Κωσταλέξι, η μεγάλη αρχαιοκαπηλία στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, η αεροπορική τραγωδία του Ήλιος, η πτώση του Σινούκ στη θάλασσα, η τραγική συντριβή του C-130 στο όρος Όρθρυς,  το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα, το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη, οι μεγάλοι σεισμοί της Αθήνας, Καλαμάτας και Αιγίου είναι κάποιες από τις τραγικές υποθέσεις που ξεδιπλώνονται στο βιβλίο.

Το θρίλερ γίνεται πρωτοσέλιδο

Υπήρξαν όλες υποθέσεις που συγκλόνισαν και σόκαραν την κοινή γνώμη, και κάποιες από αυτές, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, προκαλούν ακόμη συναισθήματα συγκίνησης ή αποτροπιασμού στον αναγνώστη. Κοινή συνισταμένη η  λιτή, απέριττη, ψύχραιμη και ακριβής αφήγηση που κάνει ο Πάνος Σόμπολος, μια αφήγηση που «κρατάει την απόσταση από το δράμα», αφήνοντας τον ίδιο τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα  και να αναβιώσει εκείνα τα τραγικά συμβάντα, για κάποια από τα οποία ο χαρακτηρισμούς Θρίλερ δικαιώνεται πλήρως και κάνει να λογοτεχνικά θρίλερ να οπισθοχωρούν. Είναι οι περιπτώσεις όπου το θρίλερ γίνεται πρωτοσέλιδο. Παράλληλα η  χρονική απόσταση που μας χωρίζει πλέον από τα γεγονότα εκείνα, δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα νηφαλιότητας, που όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντιθέτως  κάνει πιο έντονη  την τραγικότητα,  καθώς και την ευθύνη των φυσικών και ηθικών αυτουργών.

Στο σύντομο και λακωνικό πρόλογο του βιβλίου Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας  ο Πάνος Σόμπολος σημειώνει: «Όλες αυτές τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο τις έζησα από κοντά. Έκανα ρεπορτάζ πάντα στον τόπο που διαδραματίζονταν τα γεγονότα. Κατέγραφα κάθε αξιόλογη εξέλιξη. Ενημέρωνα τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές με απλά λόγια για το τι έγινε, πως έγινε, για ποιο λόγο έγινε, για τις συνέπειες που θα ακολουθούσαν, αλλά και για κάθε σημαντική πτυχή που παρουσίαζε ενδιαφέρον. Αυτό προσπάθησα να κάνω και σε αυτό το βιβλίο. Αντικειμενική καταγραφή των όσων είδα και έζησα στις δημοσιογραφικές αποστολές, χωρίς ίχνος υπερβολής, χωρίς ίχνος μεγαλοποίησης. Με δυο λόγια πρόκειται για μια επιτομή όλων των μεγάλων γεγονότων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη την τελευταία τριακονταπενταετία.»

Από τις εμβληματικές μορφές του αστυνομικού ρεπορτάζ ο Πάνος Σόμπολος έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή και με το βιβλίο αυτό συμπληρώνει το ψηφιδωτό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, με τις παθογένειες, τα παραπτώματα, τα εγκλήματα αλλά και τις αρετές της. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που είναι εξίσου σημαντικό. Στην εποχή του διαδικτύου, όπου οι ειδήσεις αναπαράγονται επιπόλαια, χωρίς διασταύρωση και χωρίς στοιχειώδη κριτική σκέψη, ο Πάνος Σόμπολος παραδίδει μαθήματα ερευνητικής δημοσιογραφίας, με σεβασμό στα γεγονότα, στα θύματα, στις οικογένειες τους και εν τέλει στην κοινή γνώμη και στον αναγνώστη.

info@bookbar.gr

 

INFO

tragica_gegonota_sobolos_cover_bookbarΤα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας

Όπως τα έζησα

Πάνος Σόμπολος

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ. 559, Τιμή € 18,70

 

 

 

 ΒΙΟ
Πάνος Σόμπολος

 

Σχετικά Θέματα

Πάνος Σόμπολος – Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τα έζησα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Σωτήριος Δεληγιάννης, Αθήνα

Κωνσταντίνος Δημαμάς, Αθήνα

Σούλα Πασχαλίδου, Βόλος

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας, Όπως τα έζησα, Πάνος Σόμπολος, Εκδόσεις Πατάκη

 ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο  Πατάκη, Ακαδημίας 65. Τηλέφωνο 210 3811850
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 4 Ιουλίου 2016