Παραμύθι Χωρίς Όνομα – Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα

0
2508

«Τι σημαίνει Συνετός μαμά;» /

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

 Ο βασιλιάς Αστόχαστος και η βασίλισσα Παλάβω  που κυβερνούν τη Χώρα των Μοιρολάτρων,  περνούν τη ζωή τους με γλέντια και σπατάλες, αδειάζοντας τα σεντούκια  και τα θησαυροφυλάκια του κράτους.. Κόρες τους είναι η Ζήλιω και η Πικρόχολη, βυθισμένες στη ματαιοδοξία τους. Αρχικαγκελάριος περιωπής ο κύριος Πανουργάκος. Όσο για τους κατοίκους αυτής της θλιβερής χώρας;  Ποιός ασχολείται μαζί τους…. Τα ονόματα τους όμως έχουν να μας πουν πολλά. Όπως  ο κυρ Φουκαράκος ο φούρναρης, ο κύριος Δυστυχόπουλος ο φαρμακοποιός, ο Κακομοιρίδης ο σιδεράς και γερο- Φτωχούλης ο αγρότης. Όπου φτωχός κι η μοίρα του….

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Με έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1910 το Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα  αποτελεί πραγματική αποκάλυψη για τον σημερινό  Έλληνα αναγνώστη. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων, των οικονομικών σκανδάλων, των εξοπλιστικών, της ατιμωρησίας των ενόχων και της παρακμής, ένα προς ένα τα πρόσωπα του θρυλικού μυθιστορήματος προβάλλουν «σκανδαλωδώς» επίκαιρα, θαρρείς και είναι βγαλμένα από τις πρωινές ειδήσεις της ημέρας.

Όταν ο βασιλιάς Αστόχαστος καλείται να αντιμετωπίσει μια «συγγενική» επίθεση από τον «Εξάδελφο Βασιλιά»  του γειτονικού βασιλείου, που εκστρατεύει εναντίον του, βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις:

«Υπασπιστή Πολύκαρπε! Κάλεσέ μου αμέσως τον αρχιστράτηγό μου, τον Μασκαρόπουλο

«Αφέντη, ο κυρ Μασκαρόπουλος δυο χρόνια τώρα βρίσκεται στα ξένα. Έχει γίνει μέγας τραπεζίτης

«Και πού βρήκε τα φλουριά;»

«Μυστήριο αφέντη.»

«Χμ! Φώναξε μου τότε τον στόλαρχο!»

«Δεν έχουμε στόλαρχο αφέντη.»

«Τι γίνηκε;»

«Μεγαλέμπορος στα ξένα.»

«Και που βρήκε τα φλουριά;»

«Πουλούσε την ξυλεία των καραβιών».»

Η ίδια ιστορία πάλι και πάλι. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1910 . Μια ανάσα χρόνος, σε αυτή την ίδια Χώρα των Μοιρολάτρων. Με τους Μασκαρόπουλους και τους Πανουργάκους να ρουφούν ανενόχλητοι το μέλι της εξουσίας. Τη Χώρα όπου ο δικαστής Λαγόκαρδος καταδικάζει με αστήρικτη κατηγορία τον Κακομοιρίδη τον σιδερά για να έχει την εύνοια των παλατιανών και ο κυρ Ταλαιπωρίδης ο δάσκαλος, αντί να διδάσκει τους μαθητές, τους έχει στείλει  στο δάσος να μαζέψουν ….σμέουρα, επειδή το Κράτος δεν τον πληρώνει…..

 Τότε και τώρα, εκεί και εδώ, στη Χώρα των Μοιρολάτρων που συντηρείται με «δανεικά», δηλαδή με οικονομική βοήθεια από τα γειτονικά κράτη του «Εξάδελφου Βασιλιά» και του «Θείου Βασιλιά» μέχρι την ημέρα που αντί για την επόμενη «δόση» στο παλάτι του Βασιλιά Αστόχαστου φτάνει ένα καλάθι που περιέχει μια ….γαϊδουροκεφαλή!

Το Παραμύθι Χωρίς Όνομα που η κορυφαία πεζογράφος έγραψε ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό και πριν ακόμη εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα , απευθύνεται στα παιδιά, στη νέα γενιά και τους μιλά με παραστατικό, αλληγορικό και εν τέλει άμεσο τρόπο για τα «προπατορικά» αμαρτήματα της ελληνικής κοινωνίας, από καταβολής της. Ένας λόγος βαθύτατα πολιτικός, τόσο εύστοχος και επίκαιρος που  μοιάζει κυριολεκτικά προφητικός.

Ο Βασιλιάς Συνετός, η Ειρηνούλα και η κυρά – Φρόνηση

Όμως το Παραμύθι χωρίς Όνομα δεν έχει μόνο αρνητικούς και ξεπεσμένους χαρακτήρες. Κάθε άλλο. Απευθύνεται σε παιδιά και κρατά αναμμένη την ελπίδα. Είναι το βασιλόπουλο  ο Συνετός ο Β’ και η αδελφή του η Ειρηνούλα, παιδιά κι αυτά του βασιλιά Αστόχαστου, που θα φύγουν από το παλάτι, αηδιασμένοι από τις κραιπάλες και τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος και θα γυρίσουν τη χώρα για να γνωρίσουν από κοντά τα προβλήματα των κατοίκων. Θα συναντηθούν με την κυρα – Φρόνηση και την κόρη της τη Γνώση και ακολουθώντας τις συμβουλές τους, θα νοικοκυρέψουν τη χώρα και θα κατατροπώσουν τον εισβολέα Εξάδελφο Βασιλιά.

Κυριολεκτικά αριστουργηματικό και βασισμένο σε πρωταρχικές έννοιες, όπως η σύνεση, η φρόνηση αλλά και η ύβρις, όπως συμβαίνει με τα έργα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, το Παραμύθι χωρίς όνομα είχε τεράστια απήχηση από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε σε μια ελληνική κοινωνία που ξεκινούσε το δρόμο της αυτογνωσίας. Έχει εμπνεύσει πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς, έχει μεταφερθεί στο θέατρο  και έχει δανείσει τον τίτλο του σε πολλά σύγχρονα βιβλία. Από τις πιο διάσημες παραλλαγές του ήταν εκείνη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που το μετέφερε στο θέατρο με το ομώνυμο θεατρικό έργο  και την εξαίσια μουσική του Μάνου Χατζηδάκι.

Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα

Το Παραμύθι Χωρίς Όνομα που έχει κυκλοφορήσει  από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο στη σειρά Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα, είναι διασκευή και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 – 5 ετών. Οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στη Τζέμη Τασάκου που το επιμελήθηκε, κατορθώνοντας να διατηρήσει τα καίρια στοιχεία αλλά και το ύφος του αρχικού κειμένου και ταυτοχρόνως να το κάνει προσιτό και ευανάγνωστο για παιδάκια αυτών των ηλικιών.

Τα ασυνήθιστα για τη σημερινή κουλτούρα αλλά  εμβληματικά  ονόματα των πρωταγωνιστών ξαφνιάζουν και  παράλληλα  ελκύουν  τα σημερινά παιδιά. Προβληματίζονται. Ζητούν να μάθουν περισσότερα. «Τι σημαίνει Συνετός μαμά;» και  «Τι σημαίνει Αστόχαστος;»  Το Παραμύθι Χωρίς Όνομα ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα που έχουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, το διευρύνει και το ενισχύει. Ένα αίσθημα που είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική τους ανάπτυξη και  ισορροπία. Η ανάγνωση του βιβλίου δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσετε μαζί τους, να τους εξηγήσετε αυτά που μπορούν να καταλάβουν,  να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο και να διευρύνουν το πνεύμα τους. Να πάρουν το πρώτο ερέθισμα για να γίνουν αργότερα υπεύθυνοι και σκεπτόμενοι πολίτες και ισορροπημένοι άνθρωποι.

info@bookbar.gr

 

INFO

Παραμύθι χωρίς όνομα

Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα

Διασκευή: Τζέμη Τασάκου

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ. 40 , Τιμή € 9,90

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Παναγιώτης Ανδρίκος, Μυτιλήνη

Ξανθούλα Κεσίδου, Θεσσαλονίκη

Χάϊδω Σιδηροπούλου, Αθήνα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παραμύθι χωρίς όνομα, Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα, Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

Διαβάστε τους Όρους Συμμετοχής

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από τις Εκδόσεις  Μεταίχμιο.
  • Στην Αθήνα το βιβλιοπωλείο Ιπποκράτους 118, τηλ: 211 3003580 Δε-Πα 9.00 -21.00 Σα 9.00 – 15.00
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 26 Μαρτίου 2018

Καλή τύχη!!!