Παύλος Κάγιος/ Ο κλήρος της τρικυμίας

0
771

Παρουσίαση στο Polis Art Café/

Μπορεί ο άνθρωπος να καθορίσει τη μοίρα του και την πορεία της ζωής του; Ένα διαχρονικό ερώτημα για το οποίο οι γνώμες των σοφών διίστανται. «Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον» λέει ένα από τα πιο διάσημα αρχαιοελληνικά γνωμικά, ενώ ο Πλάτωνας συμφωνούσε λέγοντας «Την ειμαρμένην ουδ’ αν είς εκφύγοι».  Ο Πλούταρχος έγραφε πως «Η μοίρα οδηγεί εκείνον που την ακολουθεί και σέρνει εκείνον που αντιστέκεται» ενώ σε ένα από τα πιο αποφθέγματα   του, ο  Καρλ Μαρξ  παρατηρεί πως «Οι φιλόσοφοι έχουν απλά ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε».

Η δύναμη της μοίρας στη ζωή του ανθρώπου αλλά και η δύναμη του ανθρώπου να αναμετρηθεί με ι τη μοίρα του είναι το ερώτημα που θέτει ο Παύλος Κάγιος στο έκτο του μυθιστόρημα   με τίτλο Ο κλήρος της τρικυμίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Το μυθιστόρημα Ο κλήρος της τρικυμίας παρουσιάζεται στο Polis Art Cafe (Αίθριο Στοάς του Βιβλίου) τη Δευτέρα 9  Οκτωβρίου 2017  στις 19.30  με Είσοδο Ελεύθερη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης και η σκηνοθέτρια Πέννυ Παναγιωτοπούλου. Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Πηγή Περσιάδου.

O κλήρος της τρικυμίας – Το σημείωμα του εκδότη

Ποιος αποφασίζει στη ζωή μας; Εμείς ή όλα είναι γραμμένα στο τυχερό ή άτυχο αστέρι μας; Ο Θόδωρος και η Ιωάννα, δύο τριαντατριάχρονοι, ερωτεύονται με την πρώτη ματιά, αγνοώντας πως «μέσα στης τύχης θα πιαστούν τη μήτρα» κουβαλώντας αμαρτίες γονέων. Η Ιωάννα έρχεται «από τη μεριά της αστραπής», είναι απαρνημένη από γονείς κι αλλιώτικα «γραμμένη» στο πρόσωπο. Ο Θόδωρος, αν και πλουσιόπαιδο, αισθάνεται να ’χει γεννηθεί λειψός και αποκομμένος. Πνίγεται με τους καβγάδες στην οικογένειά του για μια διαθήκη του προπάππου του –που επί δεκαετίες κρατάει αιχμάλωτους τους κληρονόμους– και φεύγει στο εξωτερικό.

Γνωρίζοντας την Ιωάννα στη Νέα Υόρκη, αισθάνεται να συναντά αυτό που του λείπει από τη ζωή. Και βρίσκει σωτηρία στην πονεμένη αιωνιότητα του χαμόγελού της, στην απεραντοσύνη του υγρού βλέμματός της. Το αμαρτωλό παρελθόν όμως επιστρέφει και εισβάλλει στη ζωή τους, ξεσκεπάζοντας οικογενειακές συνωμοσίες και ψέματα. Αποκαλύπτονται μυστικά που γίνονται δεσμά γι’ αυτούς και τον καρπό του «παράνομου» έρωτά τους. Θα τολμήσουν να πάνε κόντρα στη μοίρα; Ή θα υποταχθούν στην ύβρη που προκάλεσε η πράξη ενός «Οιδίποδα εχθρού», ενός πατέρα που «βίασε» το πεπρωμένο τους όταν γεννιόντουσαν;

ΒΙΟ – Παύλος Κάγιος

Ο Παύλος Θ. Κάγιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε κινηματογράφο. Το πρώτο του διήγημα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάλβος το 1970. Από το 1984 μέχρι και το 2010 εργαζόταν στο πολιτιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, στους τομείς του κινηματογράφου και του θεάτρου. Τώρα δημοσιεύει κείμενά του σε ηλεκτρονικά μέσα.

Ο κλήρος της τρικυμίας είναι το  έκτο του μυθιστόρημα. Έχει επίσης εκδώσει τα: Και ξαφνικά χιόνισε χρόνια (1995)Σε είδα να ’σαι αόρατος (2000)Δεν υπάρχει ελευθερία μακριά σου (2004)Και με κλειστά μάτια θα βλέπω (2009)Μη μ’ αφήσεις να χαθώ (2013), όλα στις Εκδόσεις Καστανιώτη.

info@bookbar.gr 

INFO

Η παρουσίαση του βιβλίου:

Ο κλήρος της τρικυμίας, Παύλος Κάγιος, Εκδόσεις Καστανιώτη

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, στις 19,30

POLIS ART CAFE, Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, Αθήνα, τηλ. 210 3249 588 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είσοδος Ελεύθερη