Προκρούστης – διηγήματα – Νίκος Κατράκης

0
1673

Δεκαπέντε μικρά θρίλερ/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Πριν από μερικά χρόνια ο καλός μου φίλος, συνάδελφος δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Κατράκης μου είχε “εκμυστηρευτεί”ότι εκτός από δημοσιογραφικά κείμενα και σενάρια, έχει γράψει και μερικά διηγήματα. Ζήτησα να τους ρίξω μια ματιά, τα έλαβα σε ένα CD και όταν άρχισα να τα διαβάζω, στην αρχή ξαφνιάστηκα και μετά ενθουσιάστηκα. Θυμάμαι ότι του είχα πει “Τα διηγήματα αυτά πρέπει οπωσδήποτε να εκδοθούν!”

Γράφει η Ελπίδα Πασαμιχάλη

Από τότε κύλησε το νερό και ο χρόνος στο αυλάκι. Ο Νίκος ασχολήθηκε με το θέατρο και τη σκηνοθεσία που τόσο αγαπά και τα διηγήματα έμειναν για αρκετό καιρό στο συρτάρι. Να όμως που έφτασε η στιγμή να βρουν το δρόμο τους για το τυπογραφείο. Μαζί με την παράσταση “Σονάτα του Σεληνόφωτος” που παρουσίασε με την Έφη Παπαθεοδώρου, κυκλοφόρησαν και τα διηγήματα από τις εκδόσεις Λεξίτυπον, με τον τίτλο “Προκρούστης”.

Παίρνοντας το βιβλίο με τις δεκαπέντε ιστορίες στα χέρια μου και αρχίζοντας να τις ξαναδιαβάζω, θυμήθηκα και πάλι τι ήταν εκείνο που με είχε κάνει να τις ξεχωρίζω από την πρώτη στιγμή. Είναι η πρωτοτυπία, είναι η ευαισθησία, είναι η ανατροπή που κρύβει το καθένα από αυτά, είναι ο άμεσος, γρήγορος και μερικές φορές αφαιρετικός τρόπος γραφής, που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι να φτάσει στο πικρό, άλλες φορές γλυκόπικρο και αναμφίβολα αναπάντεχο τέλος. Ιστορίες απρόβλεπτες, που φέρνουν στο νου τις φάρσες που σκαρώνει η ίδια η ζωή για να επιβάλλει τη δική της σκληρή και μερικές φορές ακατανόητη θέληση, την οποία άλλοτε λέμε αδικία, άλλοτε κάθαρση ή θεία δίκη και άλλοτε πεπρωμένο.

Ένας ερωτευμένος Σπαρτιάτης λιποτακτεί από το στρατό της Σπάρτης για να συναντήσει την οπτασία μιας νεαρής Αθηναίας, ιέρειας της Αφροδίτης. Περπατάει μερόνυχτα ξάγρυπνος και λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του ονείρου του, στην Αθήνα, παραδίνεται στην κούραση και αποκοιμιέται κατάκοπος στο κρεβάτι του …Προκρούστη! Του ανθρώπου που ήρθε για “να σώσει το κόσμο από την αναρχία και να χαρίσει στους ανθρώπους ομοιομορφία και αρμονία.”. Ο Σπαρτιάτης ξυπνάει από λήθαργο και συνειδητοποιεί ότι τα άκρα του είναι ακρωτηριασμένα!…..

Η Vipera Lebetina ένα μικρό δηλητηριώδες ερπετό που που ζει στη Μήλο, γίνεται η τρομακτική, θανατηφόρα τιμωρός για μία ξιπασμένη, νεόπλουτη εξηντάρα, που διασχίζει με περιφρόνηση και θράσος τα χωράφια στην εξοχή, επειδή την θεωρεί κίνδυνο για τη φωλιά με τα αυγά της.

‘Ένας ταπεινός υπαλληλάκος περιορισμένων προσόντων αλλά απεριόριστων φιλοδοξιών δέχεται μια πρόσκληση για δείπνο, από τον αριστοκράτη εργοδότη του. Και εκεί που ονειρεύεται να γίνει αφεντικό στη θέση του αφεντικού πατώντας επί πτωμάτων και αποπλανώντας την μοναχοκόρη του, συνειδητοποιεί ότι έχει γίνει ο ίδιος το τέλειο θύμα ενός τέλειου εγκλήματος, που κρυβόταν στο “σπάνιο νέκταρ” που τον κερνούσε κατά τη διάρκεια του δείπνου ο οικοδεσπότης….

Μια άπληστη και αδίστακτη νεαρή κυρία σχεδιάζει να δολοφονήσει τον πάμπλουτο αλλά ηλικιωμένο σύζυγό της για να γίνει τελικά η ίδια το θύμα του και μια αλλόκοτη γιαγιά, η Άννα βασανίζει την συνονόματη εγγονή της ,πιστεύοντας ότι το “κάνει για το καλό της” γιατί “έπρεπε να την κάνει δυνατή”.

Είναι βέβαια και η ιστορία της Τζεσικούλας, που αργότερα μετονομάστηκε σε Εμμανουέλα, η υπέροχη λευκή και γαλανομάτα γάτα, που χωρίς ηθικούς ή άλλους ενδοιασμούς εξόντωνε ανελέητα και με τον πιο φυσικό τρόπο τους ανταγωνιστές της, επέβαλε τους νόμους της και έγραψε τη δική της αλησμόνητη και υπεροπτική ιστορία, στην αυλή του Νίκου και στην καρδιά του. Μια ιστορία συγκινητική, όπως οι περισσότερες ιστορίες με γάτες.

Στο χώρο του διηγήματος υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγγραφικές υπογραφές. Όμως εκείνο που κάνει τα διηγήματα του Νίκου Κατράκη ξεχωριστά είναι πως το καθένα από αυτά αποτελεί μια σύντομη αυτοτελή ιστορία, μια ιστορία με μυθιστορηματική πλοκή. Κάθε ένα από τα διηγήματα στον Προκρούστη έχει αρχή, μέση τέλος και πλοκή που θα μπορούσε στις περισσότερες περιπτώσεις να αποτελέσει την “κεντρική ιδέα” για ένα ολόκληρο μυθιστόρημα . Και το στοιχείο ατό σε πολύ λίγους νεοέλληνες διηγηματογράφους μπορεί να εντοπιστεί. Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τα δεκαπέντε διηγήματα στον Προκρούστη του Νίκου Κατράκη έχει κανείς την αίσθηση πως συναντά δεκαπέντε ζωηρά, ατίθασα και αυθάδικα μικρά θρίλερ γραμμένα με μια αμεσότητα και φρεσκάδα που αιφνιδιάζει. .

info@bookbar.gr

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Από την πλευρά μου τουλάχιστον. Αργότερα κατάλαβα ότι κι εκείνη με είχε αγαπήσει. Όταν την πρωτοαντίκρυσα τα ‘χασα. Δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Ολόλευκη, με μπλε μάτια, σαν παγωμένη θάλασσα. Αγέρωχη, επιβλητική με μια δόση μνησικακίας στο βλέμμα, αλλά και με μια υποψία από νάζι. Αν ζούσε ο Χίτσκοκ σκέφτηκα, σίγουρα θα είχε βρει την καινούργια του μούσα. Θα μπορούσε να εμπνεύσει το καλύτερο, αλλά και να μετουσιώσει το απόλυτο κακό.” (Προκρούστης, Μου λείπεις)

INFO

Προκρούστης

Διηγήματα

Νίκος Κατράκης

Εκδόσεις Λεξίτυπον 2018

Σελ. 134, Τιμή € 10

 

 

 

BIO

O Νίκος Κατράκης γεννήθηκε στο Σίδνεϊ Αυστραλίας και μεγάλωσε στην Ελλάδα.  Σπούδασε Δημοσιογραφία, Σκη­νο­θεσία και Υποκριτική στην Ελλά­δα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Ένω­σης Συντακτών Ημερήσιων Εφη­με­ρίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένω­σης Ελλήνων Σεναριογράφων (ΕΣΕ) και του Σωματείου Ελλήνων Ηθο­ποι­ών (ΣΕΗ).

Έχει εργασθεί για πολ­λά χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες πε­ριο­δικά και τηλεο­πτικές εκπο­μπές. Σενάριά του έχουν προβληθεί στην Ελληνική τηλεόραση και έχει κά­νει τηλεοπτικές και θεατρικές συμ­­μετοχές ως ηθοποιός. Έχει γρά­ψει, διασκευάσει και σκηνοθετήσει αρκετά θεατρικά έργα σε Αθηναϊκά θέατρα.Υπήρξε αθλητής του στίβου.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκη­νοθέτης.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Βασιλική Αργυροπούλου, Λιτόχωρο

Αμαλία Μαλιγιάννη, Αιτωλοακαρνανία

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Προκρούστης, Νίκος Κατράκης, Εκδόσεις Λεξίτυπον

 ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 Διαβάστε του Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος  εκτός Αθηνών, θα παραλάβετε το βιβλίο μέσω courier. Γράψτε την ταχυδρομική σας διεύθυνση με τον Τ.Κ. και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Αν το δώρο δεν παραληφθεί και επιστραφεί, η αποστολή δεν επαναλαμβάνεται.

  • Οι κάτοικοι Αθηνών θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο τωνΕκδόσεων Λεξίτυπον, Εμμανουήλ Μπενάκη 36, Αθήνα, Τηλ. 2103832117, 2103845128, ώρες καταστημάτων.

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι Φόρμες Συμμετοχής με GREEKLISH θεωρούνται  ΑΚΥΡΕΣ. 

Καλή Τύχη!!!