Ψηφιακός ο Παπαδιαμάντης

0
2564

Το έργο του Σκιαθίτη με ένα κλικ|

 

papadimantis_dexameni-net_display_20976«Σεβαστέ μου πάτερ! Εσκέφθην κακώς μη μεταβάς κατ’ ευθείαν εις Αθήνας. Οι επιδημούντες εκ των Καθηγητών παριστώσι κωμωδίαν αξίαν προσοχής,

αγαπώντες αλλήλους, όπως η γάττα τον ποντικόν. Μεταξύ τούτων ο Βιαγκίνης και ο Πυκαίος είναι ασθενείς (ασηκωσιά των), ο Βώσης, ήτο ο των ιερών, ο μισών εμέ όσο εγώ περιφρονώ εκείνον, υγιαίνει. Ο Κρίσπης (ο Γυμνασιάρχης) είναι πλήρης ζωής, διότι ενυμφεύθη, αλλά κατά πάσαν πιθανότητα θέλει παυθή εντός ολίγων ημερών. Υπολείπεται μόνος απάντων ο αδελφός Καραγιαννόπουλος, αδελφός σχων ποτέ αγαθάς νύξεις υπέρ εμού, αλλά λίθος ωχρόψυχρος, ουδέν αξιών ή σημαίνων…. Ο δε εμός Καθηγητής, ο κατ’ εξοχήν Καθηγητής, ο μόνο ς άνθρωπος εις ον μετά λόγου ήλπιζον, υπεβιβάσθη εις τον βαθμόν του Σχολάρχου, και απεστάλη περιφρονητικώς εις τους Παξούς, νομίζω, και ταύτα κατ’ εισήγησιν του Κυρίου Κρίπη, ως άδεται. Αμηχανώ. Σας ασπάζομαι , ο υιός Σας   Α. Αδαμαντίου»

Με την επιστολή αυτή που ο 18χρονος τότε Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851 – 1911) έγραφε στις 4  7βρίου (Σεπτεμβρίου) 1869 από τη Χαλκίδα, στον πατέρα του στην Σκιάθο, αποκαλύπτει στα μάτια του σημερινού μελετητή και αναγνώστη τον ασυμβίβαστο, ερευνητικό και αντισυμβατικό πνεύμα με το οποίο χαρακτηρίζεται και για το οποίο, μεταξύ των άλλων, ξεχωρίζει, το σύνολο του συγγραφικού του έργου.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Τη συγκινητική και διαφωτιστική για το έργο του, Αλληλογραφία που είχε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης με τους γονείς του, όπου διαφαίνεται η προσωπική του φιλοσοφία, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο μετέπειτα γνωστός ως «κοσμοκαλόγερος» της λογοτεχνίας και ένας από τους μεγαλύτερους πεζογράφους της νεότερης Ελλάδας, παρουσιάζονται στον νέο ιστότοπο της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών σε επιμέλεια Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου.

papadiamantis_net_screenΑφιερωμένος στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ο νέος ιστότοπος αποτελεί μια προσφορά ύψιστης σημασίας για τη διάσωση και διάδοση του έργου του κορυφαίου πεζογράφου, στο οποίο μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες και ξένοι μελετητές του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Γεγονός που έχει τεράστια σημασία. Σε μια εποχή που το διαδίκτυο γίνεται το όχημα για την μετάβαση στο μέλλον και οι περισσότερες χώρες το χρησιμοποιούν για τη διάδοση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, η πρωτοβουλία της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών για τη δημιουργία ιστοσελίδας αφιερωμένης στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και το έργο του, αποκτά ξεχωριστή πολιτιστική και εθνική σημασία.

Στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται οι πέντε τόμοι του «Δόμου» με τα Άπαντα του κορυφαίου πεζογράφου, σε μορφή pdf και επιμέλεια από τον Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο, τα τρία του Μυθιστορήματα (ΟΙ Έμποροι των Εθνών, Η Μετανάστις και Η Γυφτοπούλα), τα Διηγήματα του, τα Ποιήματα και τα Άρθρα του και φυσικά η Αλληλογραφία.

Σε ειδική θεματική ενότητα γίνεται αναφορά στο μεταφραστικό του έργο, Ο Παπαδιαμάντης Μεταφράζων και Μεταφραζόμενος, τομέας που είχε παρουσιαστεί σε Συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί παλαιότερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παρουσιάζονται επίσης ψηφιοποιημένες παλαιές εκδόσεις έργων του (Εκδόσεις Φέξη) και Ποιημάτων του (Ν. Εστία 1942). Ειδική θεματική ενότητα τέλος υπάρχει για μελέτες σχετικές με το έργο του, βιβλία, άρθρα, αφιερώματα, πρακτικά συνεδρίων, διδακτορικές διατριβές.

Το πορτρέτο του σκιαθίτη πεζογράφου συμπληρώνει η ενότητα «Ο Παπαδιαμάντης στις Τέχνες» με φωτογραφίες του, αναπαραγωγές χειρογράφων του, εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το έργο και τη ζωή του, εικονογραφήσεις διηγημάτων του, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό με ντοκιμαντέρ για τον Παπαδιαμάντη και τη ζωή του. Όπως αναφέρεται στο λιτό εισαγωγικό σημείωμα της ιστοσελίδας, το υλικό θα συμπληρώνεται και θα ανανεώνεται διαρκώς και φιλοδοξεί στο μέλλον να αποκτήσει διαδραστικό χαρακτήρα.

info@bookbar.gr

 

Σχετικά Θέματα

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ένας ασυμβίβαστος και αναρχικός ασκητής

 

Γ΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

 

«Ησθάνθη τοσαύτην εμπιστοσύνην και ασφάλειαν» (Η Γυφτοπούλα)