STEPHANE HESSEL: «Αγανακτήστε!» «Indignez-Vous!»

0
1852

Το μανιφέστο ενός αγανακτισμένου 93χρονου

Ακούγεται απίστευτο είναι όμως αληθινό! Ένας 93χρονος αντιστασιακός , πρώην διπλωμάτης ,  θεωρείται αυτή την εποχή, ο πιο  “επικίνδυνος» ακτιβιστής της Γαλλίας και το 32 σελίδων βιβλίο του, έχει αναδειχθεί  σε μανιφέστο αμφισβήτησης και παγκόσμιο best-seller! Το μικροσκοπικό δοκίμιο του Stephane Hessel με τον τίτλο «Αγανακτήστε!» ((«Indignez-Vous!») έχει πουλήσει από τον Δεκέμβριο του 2010 που κυκλοφόρησε πάνω από 1.500.000 αντίτυπα, αποτέλεσε ένα απρόβλεπτο εκδοτικό φαινόμενο και θεωρείται ότι ενέπνευσε τα αντίστοιχα κινήματα στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

«Στην ώρα σου γίνεσαι πιστευτός» λέει ένα αρχαίο κινέζικο ρητό και η μεγάλη σοφία του αποδεικνύεται πλήρως στην προκειμένη περίπτωση. Στην εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στην εποχή των τεράστιων οικονομικών αδιεξόδων για όλη την Ευρώπη, στην εποχή καταστρατήγησης όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων και του ασύδοτου πλουτισμού των τραπεζών, την ώρα που γιγαντώνεται η απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους και φτωχούς και διαλύεται το κοινωνικό κράτος, η αγωνία των ανθρώπων για το μέλλον γιγαντώνεται. Και μαζί της γιγαντώνεται και η αγανάκτηση!… Έτσι  το … minimal δοκίμιο του Γερμανοεβραίου  Stephane Hessel , που μέσα σε ελάχιστες σελίδες, συγκεντρώνει όλες τις οδυνηρές και θλιβερές αλλαγές που τα τελευταία χρόνια έχουν μεταλλάξει και παραμορφώσει το προφίλ της γηραιάς ηπείρου, αποκτά τη δυναμική χιονοστιβάδας. Και ενώ κάτω από άλλες συνθήκες μπορεί να είχε περάσει εντελώς απαρατήρητο, τώρα κοντεύει να γίνει σημαία!…

«Σήμερα έχουμε ανάγκη αυτές τις αρχές και τις αξίες περισσότερο από ποτέ. Πρέπει να επαγρυπνούμε όλοι μαζί προκειμένου η κοινωνία μας να παραμείνει τέτοια ώστε να είμαστε υπερήφανοι: όχι μια κοινωνία λαθρομεταναστών, απελάσεων, καχυποψίας εναντίον των μεταναστών. Όχι μια κοινωνία όπου αμφισβητούνται οι συντάξεις, τα κεκτημένα της κοινωνικής ασφάλισης. Όχι μια κοινωνία όπου τα ΜΜΕ βρίσκονται στα χέρια μεγιστάνων. Θα τα απορρίπταμε όλα αυτά αν ήμασταν οι αληθινοί επίγονοι του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης.»

Η δικτατορία του χρήματος

Έχοντας επιβιώσει από τα στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχεβαλντ  και του Ντόρα –Μπελμπάου ο 93χρονος συγγραφέας, δεν διστάζει να «καταγγείλει» τη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση ως μια αόρατη και πανταχού παρούσα «δικτατορία του χρήματος».: «Το κράτος δεν πληρώνει διότι η εξουσία του χρήματος έχει υπηρέτες σε όλες τις βαθμίδες και τις σφαίρες του κράτους. Οι τράπεζες που στο μεταξύ ιδιωτικοποιήθηκαν, ανησυχούν για τα μερίσματά τους και για τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών τους, αλλά δεν ενδιαφέρονται για το γενικό συμφέρον. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο. Και η κούρσα του χρήματος και του ανταγωνισμού δεν ενθαρρυνόταν ποτέ με τέτοια ένταση.»

Και καλεί τον κόσμο και μάλιστα τους νέους να αγανακτήσουν και να αντιδράσουν!

«Το κινητήριο συναίσθημα της Αντίστασης ήταν λοιπόν η αγανάκτηση. Εμείς οι βετεράνοι των αντιστασιακών κινημάτων και των μαχόμενων δυνάμεων της Ελεύθερης Γαλλίας καλούμε τις νεότερες γενιές να δώσουν πνοή στην Αντίσταση και να μεταδώσουν την κληρονομιά και τα ιδανικά της. Τους λέμε: πάρτε τη σκυτάλη, αγανακτήστε! Οι πολιτικοί, οικονομικοί και πνευματικοί ιθύνοντες της κοινωνίας δεν πρέπει να παραιτηθούν και να εγκαταλειφθούν στο ρεύμα, δεν πρέπει  να επηρεαστούν από τη σημερινή διεθνή δικτατορία των χρηματαγορών, που απειλεί την ειρήνη και τη δημοκρατία.»

Ένα κείμενο έκκληση και όχι …κάλεσμα!

Παρά τον οργισμένο τίτλο του, το βιβλίο είναι μια ήρεμη πρόταση, που παραπέμπει σε έκκληση και όχι σε …κάλεσμα. Ένα κείμενο γραμμένο σε ήπιο ύφος ενώ  ο συγγραφέας διευκρινίζει ότι οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών. Επικαλείται τον Νέλσον Μαντέλα και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και εστιάζει στη «Δυνατότητα των μοντέρνων κοινωνιών να υπερβούν τις συγκρούσεις μέσω της αμοιβαίας κατανόησης και της υπομονετικής επαγρύπνησης.»  Το κείμενο δεν είναι γραμμένο στο απειλητικό ύφος επαναστατικής πολεμικής και κάποια υποτιθέμενα «αποσπάσματα» που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, με ύφος προκήρυξης επαναστατικής οργάνωσης, μάλλον προέρχονται από ….άλλο βιβλίο! Ο Stephane Hessel, που θεωρεί μέντορά του τον  Ζαν Πολ Σαρτρ, στον οποίο αναφέρεται αρκετές φορές,  είναι αντίθετος σε κάθε μορφή βίας όπως και στη τρομοκρατία. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η βία γυρίζει την πλάτη στην ελπίδα. Πρέπει λοιπόν να προτιμήσουμε την ελπίδα, την προσδοκία και την απαίτηση της μη βίας.»

Ο Stephane Hessel  θεωρείται σημαντική προσωπικότητα της γαλλικής πολιτικής ζωής. Γεννημένος το 1917 στο Βερολίνο, ανατράφηκε με τον αριστερό αντικομφορμισμό των γονιών του (είναι γιος του συγγραφέα Φραντς Εσελ και της ζωγράφου Ελεν Γκρουντ, του ζευγαριού που έφερε στην οθόνη ο Φρανσουά Τρυφό στην ταινία «Ζυλ και Τζιμ»). Υπήρξε ένας από τους συντάκτες της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αν και παραμένει μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και υποστηρικτής της Μαρτίν Ομπρί για τις προεδρικές εκλογές του 2012, ήταν υποψήφιος, το 2009, σε μη εκλόγιμη θέση, με το κίνημα «Ευρώπη Οικολογία».

Το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά από τη Σώτη Τριανταφύλλου.

info@bookbar.gr

 

INFO

«Αγανακτήστε!

STEPHANE HESSEL

Μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ. 60 Τιμή € 4