Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ – Πόλα Μακλέιν

0
1569

 Χέμινγουεϊ; Τι όνομα είναι τούτο;/

Τα νεανικά χρόνια στο Παρίσι και η πρώτη κυρία Χέμινγουεϊ/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Πώς λέγεται το αγόρι σου;” ρώτησε ο Ρόλαντ.

Δεν θα τον αποκαλούσα “αγόρι μου” , αλλά λέγεται Έρνεστ Χέμινγουεϊ”

Χέμινγουεϊ;” λέει η Φόνι. “Τι όνομα είναι τούτο;”

Δεν έχω ιδέα” , έκανα εγώ και πήρα το γράμμα στο άλλο δωμάτιο για να το ανοίξω.

( Πόλα Μακλέιν, Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ, σελ. 57)

Καθώς το όνομα Έρνεστ Χέμινγουεϊ αποτελεί σήμερα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και διακεκριμένες υπογραφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας,η παραπάνω στιχομυθία φαίνεται εντελώς παράδοξη στον σημερινό αναγνώστη. Όμως αποκαλύπτει, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το θέμα, το περιεχόμενο αλλά και την εποχή που διαδραματίζεται το πολύ ενδιαφέρον και γοητευτικό μυθιστόρημα Με τον Χέμινγουεϊ στο Παρίσι. (Εκδόσεις Ψυχογιός). Ένα βιβλίο που έγινε Best Seller των New York Times και μεταφράστηκε σε 34 γλώσσες.

Γράφει η Ελπίδα Πασαμιχάλη

Ναι το μυθιστόρημα της Πόλα Μακλέιν (Paula Mclain) αναφέρεται στα πρώτα άγουρα χρόνια του θρυλικού “Papa” της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τότε που ήταν μόλις 21 ετών, ένας νεαρός επίδοξος συγγραφέας, ένας νέος με πληθωρικό, παρορμητικό, εξαιρετικά γοητευτικό αλλά και τρυφερό ταμπεραμέντο, που είχε ήδη υπηρετήσει ως εθελοντής νοσοκόμος του Ερυθρού Σταυρού στον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο στο ιταλικό μέτωπο και βρισκόταν στο Παρίσι με την ελπίδα να βρει δουλειά ως δημοσιογράφος και αργότερα -ποιος ξέρει;- ίσως τα κατάφερνε να γίνει και συγγραφέας.

Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι ο παράφορος έρωτας και ο γάμος του, με την Χάντλι Ρίτσαρντσον, μια καθωσπρέπει κοπέλα “καλής οικογένειας”, με την οποία απέκτησαν και ένα αγοράκι τον Μπάμπι, που υπήρξε ο πρώτης από τους τέσσερις γάμους στην πολυτάραχη και περιπετειώδη ζωή του Αμερικανού νομπελίστα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα όταν ακούν το όνομα Έρνεστ Χέμινγουεϊ δεν σκέφτονται τον βραβευμένο με το Βραβείο Πούλιτζερ (1953) και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1954) συγγραφέα, αλλά την καρικατούρα που έχουν σχηματίσει στο μυαλό τους γι αυτόν, από τις φωτογραφίες και την πολυτάραχη ζωή του. Σκέφτονται έναν άνθρωπο – οδοστρωτήρα, που θύμιζε μποξέρ, (ήταν πράγματι πυγμάχος), έναν άξεστο που έπινε αλκοόλ όλη μέρα, έναν υπερφίαλο καυχησιάρη που πήγαινε για σαφάρι και για ψάρεμα και φωτογραφιζόταν με το μπουκάλι ουίσκι στο ένα χέρι και στο άλλο την κυνηγετική καραμπίνα. Δεν έχουν διαβάζει φυσικά τα “Ο Γέρος και η θάλασσα”, “Για ποιον χτυπάει η καμπάνα” ή τον “Αποχαιρετισμό στα όπλα” για να σαγηνευτούν από την καταιγιστική του γραφή και να δακρύσουν με την βαθιά ευαισθησία και τον αλτρουισμό του.

Η αλήθεια είναι πως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ δεν ανταποκρίνεται ή καλύτερα δεν χωράει στην στερεοτυπική εικόνα που έχει το ευρύτερο κοινό για τους συγγραφείς. Πολύ αθλητικός για συγγραφέας, πολύ δραστήριος για συγγραφέας,πολύ περιπετειώδης για συγγραφέας,πολύ πληθωρικός για συγγραφέας, πολύ λάτρης της πραγματικής ζωής για συγγραφέας. Δεν είναι ευδιάκριτη η ευαίσθητη, στοχαστική, ρομαντική πλευρά του.

Αυτή η πλευρά αναδεικνύεται στο βιβλίο της Πόλα Μακλέιν, που στο πρόσωπο του νεαρού Χέμινγουεϊ βρίσκει τον ιδανικό ρομαντικό ήρωα και αναπλάθει έναν νεαρό άνδρα πληθωρικό, παρορμητικό, αθλητικό, πολύ λαμπερό, με ισχυρό ένστικτο και αναπάντεχα μεγάλα αποθέματα ευαισθησίας, διακριτικότητας και λεπτότητας, που η εμφάνιση του δεν θα άφηνε ασυγκίνητη καμιά γυναίκα.

Η διαμονή στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ήταν πολύ σημαντική για την πορεία και την πνευματική διαδρομή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Εκεί γνωρίστηκε με σπουδαίους λογοτέχνες και συνδέθηκε φιλικά με τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, τον Έζρα Πάουντ, τον Τζαίημς Τζόυς και την Γερτρούδη Στάιν, ενώ κάλυψε δημοσιογραφικά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο με σημαντικές ανταποκρίσεις για την καταστροφή της Σμύρνης και την ανταλλαγή πληθυσμών στη Θράκη.

Τα καθοριστικά χρόνια που έζησε στο Παρίσι έχουν αποτυπωθεί στο βιβλίο Μια Κινητή Γιορτή που εκδόθηκε μετά θάνατον, από την τελευταία του σύζυγο Mary Welsh – Hemingway, δημοσιογράφο του περιοδικού Time, βασισμένο σε χειρόγραφα και σημειώσεις του ίδιου.

Το μυθιστόρημα Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ της Πόλα Μακλέϊν που είναι εμφανώς αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης στη ζωή και στο έργο του πραγματικά θρυλικού συγγραφέα, οι ήρωες όπως και η κεντρική ηρωίδα διατηρούν τα πραγματικά τους ονόματα, κάτι που δίνει στο μυθιστόρημα το στοιχείο της μυθιστορηματικής βιογραφίας. Της βιογραφίας της Χάντλι Ρίτσαρντσον (Hadley Richardson )

Η Χάντλι ή Χατς, ή Χασιδάδ ή Χάσοβιτς όπως την έλεγε χαϊδευτικά ο Χέμινγουεϊ υπήρξε ο απόλυτος αντίποδας του ίδιου και δεν είχε καμία σχέση με τις μετέπειτα χειραφετημένες και επώνυμες γυναίκες που απέκτησαν τον “τίτλο” της κυρίας Χέμινγουεϊ. Κόρη ευκατάστατης αλλά πολύ συντηρητικής οικογένειας, χωρίς ιδιαίτερες σπουδές, με μοναδικό ίσως στοιχείο επίσημης πολιτιστικής καλλιέργειας το πιάνο, όταν γνώρισε τον Χέμινγουεϊ ήταν στην ουσία ανεπάγγελτη, ζούσε μόνη στον επάνω όροφο του σπιτιού της αδελφής της και κατά οκτώ χρόνια μεγαλύτερη του. Είχε όμως ένα πολύ σημαντικό προσόν. Πίστεψε από την πρώτη στιγμή στο συγγραφικό ταλέντο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει να γράφει. “Δεν είμαι σίγουρη πως το κατάλαβα εντελώς, αλλά είναι φανερό πως είσαι συγγραφέας. Ό,τι κι αν είναι αυτό το πράγμα, εσύ το έχεις.” ήταν η άμεση αντίδρασή της όταν της έδειξε τα χειρόγραφα του για πρώτη φορά.

Ο Χέμινγουεϊ φαίνεται πως αναγνώρισε στο πρόσωπο της ένα τρυφερό αποκούμπι για την ταραγμένη ψυχή του και έναν άδολο θαυμαστή σε συνδυασμό με μια αυθεντικότητα που τον εντυπωσίασε, “Ένα καλό σαφές είδος” έλεγε ο ίδιος, στην ταραγμένη εποχή της Χαμένης Γενιάς , όπως είχε χαρακτηρισθεί η λογοτεχνική παρέα των Αμερικανών του Παρισιού. Την ερωτεύθηκε ακαριαία.

Το πρώτο διάστημα του γάμου τους υπήρξε ειδυλλιακό, ρομαντικό, παθιασμένο αλλά και παράταιρο. Σε μια εποχή που το κίνημα της γυναικείας χειραφέτησης ήταν σαρωτικό και οι σουφραζέτες είχαν κάνει δυναμικά την εμφάνιση τους στους δρόμους και τα σαλόνια του Παρισιού αλλά και της Αμερικής, η Χάντλι ήταν η παραδοσιακή, πιστή σύζυγος που ασχολιόταν με τα οικιακά και μαγείρευε όταν ο Έρνεστ έγραφε. Τα βράδια τον συντρόφευε στη μποέμικη ζωή και στις καταχρήσεις με το αλκοόλ,σ αλλά αυτό σίγουρα δεν ήταν αρκετό. Τα σύννεφα δεν άργησαν να εμφανιστούν, με αποκορύφωμα τη στιγμή που εκείνη ανακάλυψε πως είναι έγκυος.

Τη χαριστική βολή στη σχέση και στο γάμο τους έδωσε η “χαριτωμένη βίδρα” η ετοιμόλογη και πνευματώδης Αμερικανίδα Πωλίν Φάιφερ, ανταποκρίτρια μόδας για τα περιοδικά Vanity Fair και Vogue, που υπήρξε στενή φίλη της οικογένειας και της Χάντλι Ρίτσαρντσον για καιρό και κατέληξε να γίνει η κυρία Χέμινγουέι Νο 2. Ή μήπως αυτό επεδίωκε εξ αρχής;

Η Πόλα Μακλέιν σκιαγραφεί την κεντρική ηρωίδα της την Χάντλι με ιδιαίτερη λεπτότητα και παρουσιάζει μια προσωπικότητα πραγματικά ευαίσθητη, με έμφυτη καλοσύνη και αξιοπρέπεια ακόμη και όταν αντιμετωπίζει τη διπλή προδοσία και χάνει όλα όσα αγαπά. Ανακαλύπτει την αυθεντικότητα κάτω από το παλιομοδίτικο περιτύλιγμα, δεν επηρεάζεται από στερεότυπα και δεν περιφρονεί ούτε σνομπάρει την μυστηριώδη κυρία Ρίτσαρντσον, την πρώτη σύζυγο που υπήρξε ενδεχομένως και η πιο μυθιστορηματική προσωπικότητα από τις τέσσερις κυρίες Χέμινγουεϊ.

Σε συνδυασμό με το βιβλίο Μια κινητή γιορτή που εκδόθηκε μετά θάνατον το μυθιστόρημα “Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ” συμπληρώνει το πορτρέτο των νεανικών χρόνων του θρυλικού συγγραφέα στην γαλλική πρωτεύουσα. Η ζωή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ συναρπαστική, πολυκύμαντη, περιπετειώδης, πραγματικά μυθιστορηματική, προσέφερε και θα προσφέρει πλούσιο υλικό για τους μεταγενέστερους μελετητές, βιογράφους και συγγραφείς, Να μην ξεχνάμε όμως πως ο πραγματικός θησαυρός του βρίσκεται στα βιβλία του και στην στιβαρή του πρόζα του που καθηλώνει, συνταράζει τη ψυχή και αντέχει στο χρόνο. Εκεί βρίσκεται ο πραγματικός Έρνεστ Χέμινγουεϊ, εκεί θα τον συναντήσετε……

info@bookbar.gr

INFO

Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ

Πόλα Μακλέιν

Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ. 432 Τιμή € 16,60

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Ονόματα Τυχερών *

Φλώρα Σορώτου Ματτέ, Αθήνα

Παναγιώτης Τσιακιρίδης, Θεσσαλονίκη

*Για την παραλαβή και παράδοση των βιβλίων παρακαλούμε Διαβάστε τους Όρους Συμμετοχής

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ, Πόλα Μακλέιν, Εκδόσεις Ψυχογιός

 ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός, Εμμανουήλ Μπενάκη 13-15, Αθήνα – Εξάρχεια, από Δευτέρα έως Σάββατο 8.00 – 16.00 Τηλ. 2103640683

 

  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.

  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.

Καλή τύχη!!!