SUZANNE BUGLER, «Αυτός ο Τέλειος Κόσμος»

0
969

 Το σκληρό κέλυφος της τέλειας ζωής

Υπάρχει τέλειος κόσμος, ηθικός αγγελικά πλασμένος; Υπάρχει τέλεια ζωή;

Πόσο ασφαλής μπορεί να νοιώθει κανείς μέσα στο κλειστό κέλυφος, τη φωλιά, που έχει φτιάξει για τον εαυτό του και την οικογένειά του; Πόσο ανθεκτικό είναι το κέλυφος αυτό; Και ακόμη πόση σκληρότητα για τους άλλους κρύβεται μέσα στην ανάγκη να χτίσουμε τον δικό μας τέλειο κόσμο; Τέτοιου είδους προβληματισμοί προκύπτουν από το ενδιαφέρον βιβλίο «Αυτός ο τέλειος κόσμος» της Βρετανίδας  Suzanne Bugler, που έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον  βρετανικό τύπο και προφανώς καθόλου τυχαία. Το βιβλίο αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το δύσκολο εφηβικό κοινό, αλλά διαβάζεται με ανάλογο ενδιαφέρον και από τους ενήλικους αναγνώστες.

 Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Λόρα Χάμλεϊ έχει χτίσει το δικό της «τέλειο κόσμο». Είναι σύζυγος ενός επιτυχημένου δικηγόρου, έχει δύο αξιαγάπητα παιδιά, ζει σε ένα ευκατάστατο προάστιο και συναναστρέφεται  με ανθρώπους του δικού της οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Μια περιοχή  «με ανθρώπους σας εμάς», όπως της είχε πει ο σύζυγός της, όταν αγόρασαν το νέο τους σπίτι.

Όμως εκτός από τους ανθρώπους του κύκλου τους, υπάρχουν και οι …άλλοι. Εκείνοι που μένουν στις φτωχιές περιοχές, σε σπίτια προκάτ, που λίγο απέχουν από παράγκα, που τα έπιπλά τους είναι διαλυμένα και οι κήποι τους απεριποίητοι , που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό ούτε για σπουδές σε κολέγια. Παντρεύονται συνήθως πολύ νέοι , κάνουν παιδιά που δυσκολεύονται να μεγαλώσουν και μερικές  φορές η ζωή τους καταλήγει σε τραγωδία.

Ένα πλάσμα από αυτόν, τον …άλλο κόσμο, έρχεται να αναστατώσει την ισορροπημένη ζωή και τον τέλειο κόσμο της Λόρα Χάμλεϊ. Πρόκειται για μια παλιά της συμμαθήτρια, ένα κορίτσι που κανένας δεν  το ήθελε στο σχολείο, γιατί τη θεωρούσαν καθυστερημένη, χαζή και  άσχημη. Προς γενική ανακούφιση, τα ίχνη της μετά το σχολείο χάθηκαν, μέχρι τη στιγμή που η μητέρα της τηλεφωνεί στη Λόρα, της λέει ότι η κόρη της νοσηλεύεται σε νευρολογική κλινική και ζητά τη βοήθεια και τις διασυνδέσεις της για να την βγάλει από εκεί. Με μεγάλη της δυσφορία, η Λόρα αναγκάζεται να έλθει σε επαφή με τον άλλο κόσμο, να καταλάβει ότι η παλιά της συμμαθήτρια δεν ήταν ούτε τόσο χαζή, ούτε τόσο αναίσθητη όσο νόμιζε και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει  δικές της κρυμμένες αλήθειες, που απειλούν τη νέα, επιμελώς χτισμένη φωλιά και εικόνα της.

Με τρόπο πραγματικά αριστοτεχνικό αλλά και ευαίσθητο,  η  Suzanne Bugler  φωτίζει τις δύο πλευρές της πραγματικότητας, τους δύο διαφορετικούς κόσμους, τη ρηχότητα στην οποία καταλήγει συχνά η κοινωνική καταξίωση, την αδιαφορία για τους άλλους αλλά και σε όλα εκείνα τα λεπτά συναισθήματα που δημιουργούνται από μια απροσδόκητη επιστροφή στο παρελθόν. Μιλά επίσης για την παιδική επιθετικότητα, που πολλές φορές εκδηλώνεται με τον πιο σκληρό και οδυνηρό τρόπο αλλά και για το ρόλο των γονιών. Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο στο βιβλίο της Bugler , είναι πως, εμμέσως πλην σαφώς, επισημαίνει ότι  οι άνθρωποι του είδους της Λόρας Χάμπλεϊ, δεν ήταν κάποια εκ φύσεως «άκαρδα τέρατα», αλλά εν τέλει φυσιολογικές προσωπικότητες  που βολεύτηκαν και σταδιακά μεταλλάχτηκαν  σε πλάσματα απολύτως εγωιστικά. Κάτι δηλαδή που κινδυνεύουμε να πάθουμε όλοι. Αν δεν το έχουμε πάθει ήδη….

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ

                                                info@bookbar.gr

 

ΒΙΟ

Η Βρετανίδα Suzanne Bugler έγινε αγαπητή στο εφηβικό κοινό με τα βιβλία της “Staring up at the Sun” και  “Meet Me at the Boathouse”. Για το βιβλίο της «Αυτός ο Τέλειος Κόσμος» το έγκριτο βρετανικό περιοδικό The Bookseller, αφιέρωσε διθυραμβικές κριτικές. Η Suzanne Bugler  ζει στο Χάμπτον με το σύζυγο και τους δύο γιούς της.

 

INFO

«Αυτός ο Τέλειος Κόσμος»

SUZANNE BULGER

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Ρένα Χατχούντ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗ

ΣΕΛ. 472, ΤΙΜΗ ΕΚΔΟΤΗ € 19,90