Ο Θανάσης Βαλτινός πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

0
1953

«Θέλουμε η κοινωνία να αποκτήσει ζωντανή σχέση με την Ακαδημία»/

Κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του 2016 θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του προέδρου του νέου έτους κ. Θανάση Βαλτινού και του αντιπροέδρου κ. Λουκά Δ. Παπαδήμου.  Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Δημήτριος Β. Νανόπουλος θα μιλήσει με θέμα: «Το έργο των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2015».

Θα ακολουθήσει ομιλία του νέου προέδρου κ. Θανάση Βαλτινού με θέμα: «Για τη γλώσσα πάλι-Φουραντάν». Η τελετή εγκατάστασης θα γίνει την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016, στις 7 μ.μ. στην Ακαδημία Αθηνών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο «Βήμα» «Με αφορά και με απασχολεί πάντα η γλώσσα. Δεν σκοπεύω να εκτραπώ σε θεωρητικές συζητήσεις, γι’ αυτό στο τέλος θα διαβάσω το διήγημα “Φουραντάν” από τη συλλογή που κυκλοφορεί. (σ.σ. Επείγουσα ανάγκη ελέου, Εστία, 2015) Ξενίζει λιγάκι ο τίτλος του, αλλά το επέλεξα γιατί η αναφορά μου στη γλώσσα έχει έναν μάλλον μελαγχολικό χαρακτήρα και μελαγχολικό χαρακτήρα έχει και το διήγημα αυτό, μας γυρίζει πίσω σε μια εποχή που οι άνθρωποι πάλευαν να ξεκολλήσουν από μια κατάσταση δυσάρεστη που δεν την άξιζε ο ελληνικός λαός».

«Η Ακαδημία να βγάλει τα «μαύρα» από πάνω της”

Εκείνο που θα επιδιώξει εφέτος ως πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών είναι να τη φέρει πιο κοντά στην κοινωνία. «Οι Ακαδημίες είναι από τη φύση τους συντηρητικές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι οπισθοδρομικές. Στην Ακαδημία γίνεται σπουδαίο έργο και στους επιστημονικούς τομείς και γενικότερα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια επιφυλακτική, καχύποπτη αντιμετώπισή της από τον κόσμο. Η Ακαδημία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, τα μέλη της είναι εξαιρετικοί επιστήμονες και καλλιτέχνες. Στην ενιαύσια θητεία μου, και επειδή συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας, θα τα γιορτάσουμε με μια σειρά ανοιχτών ομιλιών από ακαδημαϊκούς που θα έχουν άμεση σχέση με την κοινωνία του σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες που γίνονταν και γίνονται ώστε ο κόσμος να έρθει σε επαφή με την Ακαδημία και να τη γνωρίσει. Οι περισσότεροι γνωρίζουν το κτίριο και έχουν μια θολή, βαριά, καταθλιπτική ενδεχομένως εικόνα για την Ακαδημία ως θεσμό. Θέλουμε να αλλάξει αυτή η εικόνα, θέλουμε η κοινωνία να αποκτήσει μια ζωντανή σχέση με την Ακαδημία. Είναι όντως το “ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας” και όλα αυτά τα τετριμμένα, αλλά είναι και στο επίκεντρο ενός πολιτισμού και θέλουμε ο κόσμος να την ξεφοβηθεί, θέλουμε η Ακαδημία να βγάλει τα “μαύρα” από πάνω της».

«Εύχομαι ο Έλληνας να ξαναβρεί τις παλιές του αρετές»

Για τον χρόνο που ξεκίνησε ήδη εύχεται στους σύντεχνους, στους νέους συγγραφείς «να μείνουν ακέραιοι και ανυποχώρητοι στο όνειρό τους – είναι πολύ εύκολο να ενδώσει κανείς κι εκεί χάνει το παιχνίδι» και εύχεται για όλους τους Έλληνες «να απαλλαγούμε από τον φόβο μας και η καθημερινότητά μας να αλλάξει. Δοκιμάστηκε πάρα πολύ ο Έλληνας – ήταν μια τρόπον τινά “θεία” παρέμβαση για τη σπατάλη των αρετών του στην προηγούμενη τριακονταετία; γιατί σπατάλη ήταν αυτή η χυδαία “αστακομακαρονάδα” -, εύχομαι λοιπόν ο Έλληνας να ξαναβρεί τις παλιές του αρετές».

 Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του προέδρου κ. Θανάση Βαλτινού

Γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας το έτος 1932. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα.  Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο.  Έχει μεταφράσει αρχαίους τραγικούς για το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, καταλανικά, ιταλικά, σουηδικά, βουλγαρικά, τουρκικά.  Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων επί τέσσερις θητείες.  Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ Καννών, το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το 2001 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, το 2002 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη.  Το 2003, του απενεμήθη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι μέλος της Academia Scientiarum et Artium Europae.

info@bookbar.gr

Σχετικά links

Θανάσης Βαλτινός – Βικιπαίδεια