Ο Θανάσης Βαλτινός νέος πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

0
917

Επιλογή από το ΥΠΠΟ με βάση τη γνώση και την εμπειρία

Ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός,

αναλαμβάνει καθήκοντα στη θέση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού.

Τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Άντα Γκίβαλου-Κατσίκη και τη θέση του γραμματέα ο εκδότης Αργύρης Καστανιώτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού «Η επιλογή της νέας ηγεσίας του οργανισμού έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα συμβολής της, με βάση τη γνώση και την εμπειρία της, στις προτεραιότητες της νέας πολιτικής που υλοποιείται για το βιβλίο: την προώθηση της φιλαναγνωσίας, ιδίως στις μικρές ηλικίες, την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη στήριξη της νέας δημιουργίας».

 Θυμίζουμε ότι προηγούμενος πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ήταν ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από λίγους μήνες. Πρόεδροι του ΕΚΕΒΙ έχουν, επίσης, διατελέσει οι συγγραφείς Δημήτρης Νόλλας, Πέτρος Μάρκαρης κ.α.

Ο Θανάσης Βαλτινός είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην ελληνική λογοτεχνία και στην πνευματική ζωή της χώρας. Το πεζογραφικό του έργο χαρακτηρίζεται από πρωτότυπη δομή, προσωπικό ύφος και δωρική αυστηρότητα, ενώ αποτυπώνεται σε αυτό η διαμόρφωση της ελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας,. Οι καθοριστικές και κρίσιμες στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας, Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρασιατική καταστροφή, η Γερμανική κατοχή, ο εμφύλιος, η μετανάστευση, αναβιώνουν και διερευνώνται στις σελίδες των βιβλίων του, προσδιορίζοντας τον συγγραφέα ως «οργανικό διανοούμενο»  στη σύγχρονη ελληνική πνευματική ζωή.

Ο Θανάσης Βαλτινός έχει γράψει το σενάριο σε πολλές ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και έχει μεταφράσει σε σύγχρονη γλώσσα αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Πολλές μεταφράσεις των έργων του κυκλοφορούν σήμερα σε ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, αραβικά, ρωσικά, δανέζικα, ολλανδικά, τουρκικά. Η διεθνής απήχηση του έργου του δείχνει ότι, παρά την ελληνοκεντρική θεματολογία του, είναι ένα έργο που αφορά τον σύγχρονο άνθρωπο και τα προβλήματά του, ένα έργο που κατορθώνει μέσα από το μερικό να μιλήσει για το συνολικό, κάτι που ορίζει τη σημαντική λογοτεχνία.  

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε στο χωριό Καράτουλα Κυνουρίας, το 1932. Οικογενειακές μετακινήσεις, που συνδέονται με τις δυσκολίες των κατοχικών και μετακατοχικών χρόνων, τον ανάγκασαν να φοιτήσει κατά σειρά στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης. Το 1950 ήρθε στην Αθήνα, όπου ζει έως σήμερα. Σπούδασε κινηματογράφο.
Μετά το 1974 έζησε κατά διαστήματα στο εξωτερικό: Αγγλία, Δυτικό Βερολίνο και Η.Π.Α., καλεσμένος από Πανεπιστήμια ή άλλα πνευματικά ιδρύματα. 
Έχει μεταφράσει τις Τρωάδες του Ευριπίδη και την Ορέστεια του Αισχύλου, που παίχτηκαν στην Επίδαυρο το 1979 και 1980 αντιστοίχως, από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.
Έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου “Ταξίδι στα Κύθηρα”. Το 1990 τιμήθηκε επίσης με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο: “Στοιχεία για την Δεκαετία του ’60”.
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και τεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, καθώς και της Εταιρείας Συγγραφέων της οποίας υπήρξε πρόεδρος επί σειρά ετών. Διετέλεσε γενικός Διευθυντής του 2ου καναλιού της Εθνικής τηλεόρασης 1989-1990.

Τα βιβλία του Θανάση Βαλτινού κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εστία.

info@bookbar.gr

 

 Σχετικά Θέματα