Τιμώντας τον Νάνο Βαλαωρίτη – Ελληνοαμερικανική Ένωση

0
1030

Με αφορμή το αφιέρωμα του περιοδικού «Οδός Πανός»/  

 

Με αφορμή την έκδοση του νέου τεύχους του περιοδικού Οδός Πανός που είναι αφιερωμένο στον Νάνο Βαλαωρίτη, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018,  τιμητική εκδήλωση στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης   (Μασσαλίας 22 , Αθήνα, Τ.  21 0368 0900) στην οποία θα παραβρεθεί ο σημαντικός ποιητής.   

Από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες στην Ελλάδα και με ευρύτατη διεθνή αναγνώριση, ο ποιητής, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής Νάνος Βαλαωρίτης είναι  μια από τις πιο ανεξάρτητες και θαρραλέες φωνές στο χώρο της διανόησης,  Το έργο του είναι πολυσχιδές και πρωτοποριακό ενώ η πνευματική διαδρομή του έχει σφραγιστεί από τα μεγάλα πρωτοποριακά κινήματα του 20ου αιώνα, τον υπερρεαλισμό, το κίνημα των Beat , το γλωσσοκεντρισμό κ.ά 

Πνεύμα ανήσυχο, «αιώνιος έφηβος» όπως σωστά τον χαρακτηρίζουν αλλά και ενημερωμένος ενεργός   πολίτης,  παρακολουθεί ανελλιπώς τις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εμπνέεται από την πολιτική επικαιρότητα τόσο με το πλούσιο λογοτεχνικό του έργο όσο και με την εκτεταμένη αρθρογραφία του.

Έξι από τους συνεργάτες του τεύχους Οδός Πανός,  η φιλόλογος και κριτικός Ανθούλα Δανιήλ, η ποιήτρια Μυρτώ Δηγόνη, ο λογοτέχνης, θεατρολόγος και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας, ο ποιητής και εκδότης Ντίνος Σιώτης, η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλουκαι ο ποιητής και εικαστικός Κωστής Τριανταφύλλου διαβάζουν αποσπάσματα από τα κείμενά τους που δημοσιεύονται στο περιοδικό και συνομιλούν με τον ποιητή και με το κοινό για τις πολλές πτυχές του συγγραφικού του έργου και του συναρπαστικού του βίου.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1921. Σπούδασε φιλολογία και νομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Σορβόνης. Παρουσίασε άρθρα και μετέφρασε πρώτος στο Λονδίνο εκτενώς Έλληνες ποιητές του 1930 -Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο, Εγγονόπουλο, Γκάτσο. Στην Αγγλία έζησε από το 1944 έως το 1953 και γνώρισε τον Έλιοτ και όλο τον κύκλο του. Το διάστημα 1954-60 έμεινε στο Παρίσι και γνώρισε τον Αντρέ Μπρετόν και τους υπερρεαλιστές. Το 1960 γύρισε στην Ελλάδα και διηύθυνε το περιοδικό “Πάλι” (1963-1966). Το 1969 παρουσίασε ελληνική ποίηση στο γαλλικό περιοδικό “Lettres Nouvelles”. Από το 1968 έως το 1993 δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, ποιητικά του κείμενα εκδόθηκαν από τον οίκο City Lights του Λώρενς Φερλινγκέττι. Οργάνωσε παρουσίαση των Ελλήνων υπερρεαλιστών στο Κέντρο Πομπιντού το 1990-91. Διηύθυνε από το 1989 έως το 1995 με τον ποιητή Αντρέα Παγουλάτο το περιοδικό “Συντέλεια”, το οποίο επανεκδόθηκε το 2004 με τίτλο “Νέα Συντέλεια”. Το 1959 βραβεύτηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το οποίο και αρνήθηκε. Πήρε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1982) και το Κρατικό Βραβείο Χρονικού – Μαρτυρίας (1998). Επίσης έλαβε κι ένα βραβείο του Ν.Ρ.Α. [National Poetry Association (Αμερικανική Εταιρεία Ποίησης)] το 1996 -βραβείο που είχε δοθεί προηγουμένως στους Φερλινγκέττι, Γκίνσμπεργκ και άλλους. Έχει λάβει το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το ποιητικό του έργο (2006). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής (2006). Το 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό σε αγγλικές και γαλλικές μεταφράσεις. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην Ελλάδα επέστρεψε μόνιμα το 2004.

info@bookbar.gr

 

INFO

Καλλιτέχνης

Νάνος Βαλαωρίτης

Διοργανωτής

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Hellenic American College (HAEC), Οδός Πανός

Χώρος διεξαγωγής

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Μασσαλίας 22 , Αθήνα, Τ.  21 0368 0900

Ημερομηνία έναρξης

12/03/2018

Ημερομηνία λήξης

12/03/2018

Ώρα έναρξης

18:00

Κατηγορία (εκδήλωσης)

Ομιλία-Παρουσίαση

Συντελεστές

Ανθούλα Δανιήλ, Μυρτώ Δηγόνη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ντίνος Σιώτης, Έρση Σωτηροπούλου,Κωστής Τριανταφύλλου

Γλώσσα:

EL

Διερμηνεία:

Όχι

Υποχρεωτική εγγραφή:

Όχι

Υποχρεωτική κράτηση:

Όχι

Εισιτήριο

Είσοδος ελεύθερη