Το Επικυριαρχούμενο Μέλλον μας – Λαοκράτης Βάσσης

0
1504

Κείμενα για την Ανεξαρτησιακή Ανασύνταξη του Τόπου μας/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Σε μια εποχή που η πανδημία της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας τείνει να πάρει τη μορφή της κρίσης ταυτότητας, μια εποχή που με τρόπο βασανιστικό προβάλει το ερώτημα “Μετά τα μνημόνια τι;”, μια εποχή που οι αλλαγές στο οικονομικό, πολιτικό και διεθνές περιβάλλον είναι καταιγιστικές όσο και αθέατες για το ευρύτερο κοινό, ο ρόλος των διανοουμένων και των πνευματικών ανθρώπων αποκτά ξεχωριστή σημασία. Και ο ρόλος τους δεν είναι να επικροτούν άκριτα τις επιλογές και να χαϊδεύουν τα αυτιά της πάσης φύσεως εξουσίας, αλλά να αναλύουν, να ασκούν νηφάλια κριτική, να διαβλέπουν τις επιπτώσεις των επιλογών στο μέλλον του τόπου, στο αύριο και με το λόγο τους να παρεμβαίνουν και να διαφωτίζουν.

Γράφει η Ελπίδα Πασαμιχάλη

Ένας από τους διανοούμενους αυτού του είδους, με βαθιές ρίζες στην πολιτιστική παράδοση και τις πολιτιστικές αξίες αυτού του τόπου, ο νεοελληνιστής φιλόλογος και καθηγητής Λαοκράτης Βάσσης,  με το βιβλίο του “Το Επικυριαρχούμενο Μέλλον μας και ο διαχειριστικός “νεο – διπολισμός” (εκδόσεις Ταξιδευτής) αναλύει και καταθέτει τους προβληματισμούς του για τα κρίσιμα θέματα της πολιτικής και πολιτιστικής μας ζωής, αποτιμά τις πολιτικές επιλογές, αξιολογεί τους χειρισμούς και παρεμβαίνει με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της χώρας.

Η Χρεοκοπία

Το βιβλίο περιλαμβάνει δώδεκα κείμενα που γράφτηκαν την περίοδο 2017 – 18. Κοινή συνισταμένη τους ο προβληματισμός και η ανησυχία του συγγραφέα για την “ευρωδυτική επικυριαρχία” στην οποία έχει παγιδευτεί η Χώρα μας μετά την Χρεοκοπία. Η κοινωνική, πολιτική και κυρίως η εθνική σημασία της Χρεοκοπίας αναδεικνύεται και αναλύεται στο βιβλίο χωρίς υπεκφυγές: “Η Χρεοκοπία δεν είναι απλά ένα οδυνηρό επεισόδιο ιδίως στην οικονομική ζωή της χώρας μας, αλλά ένα βαθύ ρήγμα στην ιστορική κανονικότητα της πορείας της προς το μέλλον. Καθώς έκτοτε μετέπεσε σε καθεστώς μετανεωτερικής αποικίας, εντός μάλιστα …..Ευρωζώνης! Με τους αντιπροσωπευτικούς μας θεσμούς, ως διαμεσολαβητικούς πλέον μεταξύ της ευρωδυτικής επικυριαρχίας και του λαού μας, να μη συνιστούν όπως σε κάθε κανονική χώρα αυθεντική έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και αυθεντική έκφραση συνακολούθως της εθνικής μας αυτεξουσιότητας και ανεξαρτησίας.

Το τέλος των ψευδαισθήσεων και η στρατηγική αμηχανία

Αν στη δεκαετία του ’90 ή ακόμη και στα περίφημα ‘00s το σύνθημα – αίτημα για “εθνική ανεξαρτησία – κυριαρχία” φαινόταν αυτονόητο, ξεπερασμένο, στα όρια της ταυτολογίας, αφού κανείς δεν φαινόταν να “απειλεί” την μακαριότητα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, στην εποχή των Μνημονίων εκείνη η βεβαιότητα απεδείχθη πλάνη οικτρή. Η εποχή των Μνημονίων κατέδειξε ότι όλη η προηγούμενη περίοδος χαρακτηριζόταν από εγκληματική “αθωότητα”,στα όρια της αφασίας. Η Χρεοκοπία κατεδάφισε όλες τις ψευδαισθήσεις. Και στο σημείο αυτό, στο σημείο που έχουμε συνειδητοποιήσει ότι “τελείωσαν τα ψέμματα” ο Λαοκράτης Βάσσης υπογραμμίζει: “Έχουμε φτάσει ως Ελλάδα και ως Ελληνισμός σε ένα δύσκολο όριο στρατηγικής αμηχανίας. Που προφανώς και δεν αντιμετωπίζεται με τακτικισμούς και “μαγγανείες” ΄η με ευρωπαθή υποκατάστατα της ζητούμενης κινούσας “εθνικής ιδέας” μας.”

Στρατηγική ανασύνταξη της Ελλάδας

Διευκρινίζοντας πως θεωρεί απλοϊκούς και ανιστόρητους τους παραλληλισμούς του είδους “Τι Παπάγος – Τι Πλαστήρας” μεταφερόμενους στη σημερινή συγκυρία, ο Λαοκράτης Βάσσης επισημαίνει ωστόσο πως έχει διαμορφωθεί ένας τρέχων “κακέκτυπος νεο-διπολισμός” ο οποίος κινείται στο στρατηγικό πλαίσιο της μετανεωτερικής υποτέλειας όπως προέκυψε από την Χρεοκοπία. Και τονίζει πως το “μέγα πρόταγμα” είναι ο σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής, με στόχο την ανάκτηση της χαμένης εθνικής μας αυτεξουσιότητας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Ο Λαοκράτης Βάσσης μιλά για “Μετωπική ρήξη με όλες τις νοσηρότητες της Μεταπολίτευσης” ανάμεσα στις οποίες και ο μεταπολιτευτικός δικομματισμός, ρήξη με τις νεο – ξενοκρατικές λογικές υποτέλειας, αλλά και καλλιέργεια του δημοκρατικού πατριωτισμού, στον αντίποδα του νοσηρού “χρυσαυγιτισμού” αλλά και στον αντίποδα του επίσης νοσηρού (ψευτοπροοδευτικού) αντι – ελληνοκεντρισμού που γεννάει την απο – εθνοποιητική α-τοπία και για μια ακόμη φορά, για όσους γνωρίζουν το συγγραφικό του έργο, επιμένει στην κορυφαία σημασία της Παιδείας. “Ελληνική παιδεία, που ιδίως τούτη την πολύ κακή περίοδο, πρέπει να ενισχύει την αξιακή άμυνα και την έλλογη εθνική αυτοεκτίμηση των ελληνοπαίδων, με εναρμόνιση της ελληνικότητας, της ευρωπαϊκότητας και του οικουμενικού πνεύματος (χωρίς δυσανεξίες με τη φιλοπατρία, αρχαία μας γραμματεία, τον βυζαντινό ελληνισμό, την ελληνική ιστορία στη μεγάλη της διάρκεια, την κατ’ αρετήν αριστεία κλπ.)

Με στόχο την μακρόπνοη στρατηγική ανασύνταξη της Ελλάδας και του Ελληνισμού είναι σαφές πως τα εθνικά θέματα κατέχουν πρωτεύουσα σημασία. Σε αντιδιαστολή λοιπόν με το κυρίαρχο μοντέλο του νεο – διπολισμού , που τείνει να γίνει τοξικός για το πολιτικό αλλά και πολιτιστικό κλίμα της εποχής, ο Λαοκράτης Βάσσης εισηγείται την επιστροφή σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού και νηφάλιου διαλόγου, χωρίς εκατέρωθεν εμπαθείς και ‘άφρονες “ενοχοποιήσεις”.

Το Μακεδονικό

Η αναγκαιότητα του νηφάλιου διαλόγου χωρίς άφρονες “ενοχοποιήσεις” αναδεικνύεται κεντρικής σημασίας στο τρίτο και τέταρτο κείμενο με θέμα το Μακεδονικό. (Διαβάστε επίσης: Λαοκράτης Βάσσης: Δέκα Παρατηρήσεις για τις Πρέσπες  ) Στα κείμενα αυτά ο συγγραφέας τονίζει την αναγκαιότητα της εθνικής συνεννόησης και εθνικής στρατηγικής ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη “λύση” και στο “κλείσιμο” του προβλήματος, τονίζοντας πως το “μακεδονικό” δεν είναι ψευτοπρόβλημα , αλλά πρόκειται για “Κεντρί στον εθνικό μας κορμί με πολύ δηλητήριο στο βάθος του” το οποίο αν δεν αφαιρεθεί θα το βρίσκουμε μπροστά μας σε όλες τις δύσκολες στροφές του μέλλοντος.

25η Μαρτίου, η “ομιλούσα” Εθνική Επέτειος και η ελληνική Παιδεία

Ενδεικτικά και διαφωτιστικά για τις πολλαπλές πνευματικές συνιστώσες και βαθύτερες ανησυχίες του συγγραφέα είναι δύο κείμενα του βιβλίου με αναφορά στην “Ομιλούσα” Εθνική Επέτειο, την 25η Μαρτίου 2018 και στην ηρωική μορφή του Μάρκου Μπότσαρη. Ο Λαοκράτης Βάσσης επανεκτιμά τη σημασία της Εθνικής Επετείου και την επικαιροποιεί εξαρχής:”Με ομιχλώδεις τους εθνικούς μας ορίζοντες (όγδοος χρόνος Χρεοκοπίας, κακός γείτονας που έχει “απασφαλίσει” …και ‘αλλα πολλά!) η φετινή Επέτειος της 25ης Μαρτίου, τρία μόλις χρόνια πριν απ΄’ τα διακόσια της Παλιγγενεσίας μας είναι ηχηρά “ομιλούσα”.Πρώτον, για τον τραυματισμό του “διατακτικού” της. Δεύτερον, για τη Χρεοκοπία μας. Τρίτον, για το πως θα βγούμε στην ανοιχτή (μεταμνημονιακή) δημοσιά της Ιστορίας μας.” Και για μια ακόμη φορά επιμένει στα θέματα Παιδείας:”Πρωτίστως πρέπει να …συναντηθούμε με τους νέους μας, ενσταλάζοντας στην ψυχή τους αξιακό απόσταγμα απ’ τον Θούριο του Ρήγα, τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού, τις Ωδές του Κάλβου, το Άξιον Εστί του Ελύτη, τη Ρωμιοσύνη και τον Αποχαιρετισμό του Ρίτσου. Κάτι που δεν έχουμε κάνει καθόλου καλά ως τώρα, αν λαμβάνουμε τα οργισμένα και αδιέξοδα (ανιεξουσιαστικά και μηδενιστικά) μηνύματα των …Εξαρχείων!”

Μάρκος Μπότσαρης

Και το βιβλίο – παρέμβαση του Λαοκράτη Βάσση κλείνει με ένα κείμενο αφιερωμένο στην ηρωική αλλά και στρατηγική φυσιογνωμία του Μάρκου Μπότσαρη, που ο ηρωικός του θάνατος στο Κεφαλόβρυσο συγκλόνισε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Δύση, που τον αποκάλεσε “Λεωνίδα του νεότερου Ελληνισμού”(Βίκτωρ Ουγκώ), ευαισθητοποίησε τη διεθνή κοινή γνώμη για τον αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων και ενέπνευσε πλήθος από Έλληνες και ξένους ποιητές, Από τον Σολωμό και τον Κάλβο μέχρι τον Βίκτωρα Ουγκώ, τον Γερμανό Γουλιέλμο Μύλερ και τον Αμερικανό ‘Αλεκ, καθώς και ζωγράφους όπως ο Ντελακρουά, ο Λιπαρίνι, ο Σεφέρ κ.ά.

Ο Λαοκράτης Βάσσης μας θυμίζει από ποιας “μαγιάς” αγωνιστές ξεπήδησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Πόλεμος για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας, ανθολογώντας ένα απόσπασμα από την μνημειώδη ομιλία του Μάρκου Μπότσαρη στους Σουλιώτες συμπολεμιστές του, την παραμονή της μοιραίας μάχης στο Κεφαλόβρυσο, όταν μπροστά στα μάτια τους σήκωσε ψηλά το δίπλωμα του Στρατηγού, το φίλησε, το ακούμπησε στο μέτωπό του και το ξέσκισε λέγοντας:”Εγώ αδέλφια μου, δεν ζήτησα βαθμούς από τη διοίκηση, ούτε αρχηγός διορίστηκα. Βαθμός μου χορηγήθηκε….Αλλά για να σας αποδείξω ότι είμαι πολύ μακριά του να έχω σκοπούς φιλαυτίας και εγωισμού, και ότι είμαι ο Μάρκος εκείνος που είδατε στο πλευρό σας μαχόμενο, ιδού ενώπιόν σας σχίζω το δίπλωμα της στρατηγίας και σας ορκίζομαι πως άλλο αξίωμα δεν θέλω ειμή εκείνο που είχαν οι προπάτορες μου και εσείς οι ίδιοι έχετε…. Ιδού ο εχθρός μας περιμένει. Στο πεδίο της μάχης να δοξάσουμε και να τιμήσουμε τον γενναιότερο. Όποιος είναι άξιος, να έρθει αύριο μαζί μου και θα λάβει το δίπλωμα απ’ τον Σκόδρα -Πασά που έρχεται να μας ματασκλαβώσει.”

Καμιά μάνα δεν γέννησε παλικάρι σαν αυτόν…. Ο Μάρκος ήταν τρανός! Είχε νου που δεν είχε άλλος, είχε καρδιά λιονταριού και γνώμη δίκαια σαν του Χριστού. Ούτε το δάχτυλό του δεν του φτάνουμε!”. Γεώργιος Καραϊσκάκης .

info@bookbar.gr

INFO

Το Επικυριαρχούμενο Μέλλον μας Και ο διαχειριστικός “νεο-διπολισμός”

Λαοκράτης Βάσσης

Ταξιδευτής 2019

Σελ. 108, Τιμή € 10,00

 

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Φωτεινή Καφούρου, Ικαρία

Κυριακή Μαντούδη, Καβάλα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το Επικυριαρχούμενο Μέλλον μας Και ο διαχειριστικός “νεο-διπολισμός”

Λαοκράτης Βάσσης, Εκδόσεις Ταξιδευτής

 ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 Διαβάστε του Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, θα παραλάβετε το βιβλίο μέσω courier. Γράψτε τηνταχυδρομική σας διεύθυνση με τον Τ.Κ. και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Αν το δώρο δεν παραληφθεί και επιστραφεί, η αποστολή δεν επαναλαμβάνεται.

  • Οι κάτοικοι Αθηνών θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ταξιδευτής, Βαλτετσίου 10 Αθήνα τηλ. 2103638616

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι Φόρμες Συμμετοχής με GREEKLISH θεωρούνται  ΑΚΥΡΕΣ. 

  • Καλή Τύχη!!!