Το Ισλάμ στην Οικουμένη

0
840

Ένας “οδηγός” για το παρελθόν και το παρόν του μουσουλμανικού κόσμου

Όσο και αν φαίνεται περίεργο,
η ιστορία και η ιατρική έχουν πολλά κοινά σημεία : χρειάζεται έγκαιρη διαπίστωση του προβλήματος και καλή διάγνωση για μια σωστή θεραπευτική αγωγή ! Χωρίς αυτά…το μέλλον είναι αβέβαιο. Για πολλά χρόνια ότι βρισκόταν έξω από τον μικρόκοσμο των εθνικών μας συνόρων είτε μας ήταν άγνωστο είτε δεν θέλαμε να το ξέρουμε! Και έτσι πορευτήκαμε με την βιβλιοπαραγωγή μας να είναι εθνοκεντρική και τις απόψεις μας διαμορφωμένες με στερεότυπα.

Της Ξένης Μπαλωτή

Σήμερα όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Είτε το θέλουμε είτε όχι δεν είμαστε πια απομονωμένοι και κατανοούμε ότι το μέλλον μας εξαρτάται και από τους “άλλους”.

Το ζήτημα του Ισλάμ έχει πάψει προ πολλού να είναι ένα “εξωτικό θέμα” και έχει γίνει ένα μείζον ζήτημα για τη διεθνή πολιτική αλλά και την καθημερινότητά μας. Ένα θέμα γύρω από το οποίο επικρατεί ακόμη αρκετή σύγχυση και άγνοια. Γι’αυτό και είναι θετική ενέργεια η έκδοση του βιβλίου Το Ισλάμ στην οικουμένη, του Αλέξανδρου Καριώτογλου, εκδόσεις Γρηγόρη 2012, όπου παρουσιάζονται λιτά και κατανοητά οι βασικές θέσεις του Ισλάμ για το κράτος και τη φύση του, τη σχέση θρησκείας και κράτους και τη λύση κοινωνικών προβλημάτων με βάση το ισλαμικό δίκαιο.

Μελετητής του Ισλάμ ο συγγραφέας, ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί και σε άλλα του βιβλία αλλά και με σημαντικό αριθμό άρθρων, ενώ έχει τιμηθεί με το Α’ Βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί για το βιβλίο Ορθοδοξία και Ισλάμ, ο Αλέξανδρος Καριώτογλου είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και θεωρείται εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των θεολόγων καθώς προσπαθεί να συνδυάσει την ορθόδοξη θεολογία με ένα σύγχρονο και εμπειρικό τρόπο θέασης της ζωής. 

Στο βιβλίο Το Ισλάμ στην Οικουμένη δίνεται μία συνοπτική εικόνα για ό,τι συμβαίνει σήμερα σε κάθε ισλαμικό κράτος της Ανατολής, της Άπω Ανατολής, της Αφρικής, καθώς και στις ισλαμικές κοινότητες του δυτικού κόσμου (Ευρώπη, Αμερική). «Επίσης παρέχονται πληροφορίες σχετικές με την οργάνωση του κράτους, την οικονομία, το δίκαιο, τις κοινωνικές οργανώσεις, τη γυναίκα, τις αιρετικές και θρησκευτικές ομάδες, τους επίσημους οργανισμούς, τις οργανώσεις με στρατιωτικό χαρακτήρα και το Ισλάμ της διασποράς.

Σε ένα επίμετρο εκτίθεται η ιστορία της σχέσης του Ισλάμ με την Ορθοδοξία και ειδικά ο τρόπος και τα κείμενα που γράφηκαν από την εποχή της συνάντησης του Ισλάμ με τον ορθόδοξο κόσμο.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να πληροφορηθεί ο αναγνώστης όχι μόνο τις διδασκαλίες του Ισλάμ, αλλά πώς οι διδασκαλίες της θρησκείας αυτής εφαρμόστηκαν στην πράξη από τις ισλαμικές κοινωνίες. Έτσι δίνεται η δυνατότητα κατανόησης του τύπου του μουσουλμάνου, με τον οποίο καθημερινά έρχεται κανείς σε επαφή και των συμπεριφορών, οι οποίες διαπιστώνονται από την πλευρά του μουσουλμανικού κόσμου σε Ανατολή και Δύση.»

info@bookbar.gr

ΒΙΟ

Ο Αλέξανδρος Καριώτογλου γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1948 και κατάγεται από τη Σάμο. Σπούδασε θεολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Munster της Γερμανίας και ειδικεύτηκε στην Ιστορία των Θρησκευμάτων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και για επτά χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Υπήρξε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.
Έχει συγγράψει 10 βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέρος του συλλογικού συγγράμματος του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό αριθμό άρθρων. Για το βιβλίο του “Ορθοδοξία και Ισλάμ” έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. 
Σήμερα υπηρετεί ως Σχολικός Σύμβουλος Πειραιώς και Νομού Κυκλάδων. 
Εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των θεολόγων, θεωρείται ότι προσπαθεί να συνδυάσει την ορθόδοξη θεολογία με ένα σύγχρονο και εμπειρικό τρόπο θέασης της ζωής. 
Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

INFO

Το Ισλάμ στην οικουμένη

Θρησκεία, κράτος, κοινωνία

Αλέξανδρος Καριώτογλου

Εκδόσεις Γρηγόρη 2012

Σελ. 287, Τιμή € 20,00