Το κέρασμα που άργησε

0
1057

Τάσος Μελίτης

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

meliths-kerasmaΟ μέσος Έλληνας , ο μέσος νεοέλληνας, αν υποθέσουμε ότι ένα τέτοιο πλάσμα υπάρχει και δεν είναι δημιούργημα της στερεότυπης σκέψης μας, είναι αυτός που για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστεί στην δεύτερη κατά σειρά συλλογή διηγημάτων του Τάσου Μελίτη με τίτλο “Το κέρασμα που άργησε” (Εκδ.  Παρουσία).

Ο Τάσος Μελίτης που εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με την συλλογή διηγημάτων “Παπαλάμπραινα by Gibson” έχει ένα πλεονέκτημα που τον διαχώρισε αμέσως και του έδωσε ένα   προβάδισμα έναντι πολλών άλλων διακεκριμένων ομοτέχνων του. Ποιό; Το γεγονός ότι  από την πρώτη στιγμή έστρεψε το ενδιαφέρον του και έγραψε με ρεαλισμό για την καθημερινότητα και τη ζωή  των νεοελλήνων, της μεταπολιτευτικής περιόδου. Δηλαδή εκείνων που με τον ένα  ή τον άλλο τρόπο θεωρούνται υπεύθυνοι για τη σημερινή κρίση είτε γιατί “μαζί τα έφαγαν” είτε για “δεν μιλούσαν παρότι εβλεπαν του άλλους να τρώνε”… Το πλεονέκτημα αυτό έχει αρκούντως επισημανθεί και σαφώς τον διαχωρίζει  και τον ”αθωώνει” από την πάγια μομφή που ακούγεται για καταξιωμένους λογοτέχνες αυτής της γενιάς ότι “η κρίση τους έπιασε στον ύπνο”.

Στο “Κέρασμα που άργησε”, τη δεύτερη αυτή συλλογή διηγημάτων, ο ίδιος εκείνος μέσος νεοέλληνας της Παπαλάμπραινας by Gibson, που έπινε τα  ούζα  κατι τους καφέδες του σε καφετέριες που τον   πρόσφεραν, μαζί με  δωρεάν οφθαλμόλουτρο, αιθέριες αλλοδαπές υπάρξεις, ο ίδιος εκείνος νεοέλληνας, που ονειρευόταν ότι κάποια στιγμή θα κάνει κάτι δημιουργικό και θα μεγαλουργήσει στη ζωή του, βρίσκεται στην εποχή του Μνημονίου. Δηλαδή, όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας στην εποχή “Της φοβερής σύμβασης με την οποία η χώρα γινόταν ουσιαστικά προτεκτοράτο των ξένων, για μια ακόμη φορά μετά τον πόλεμο”. Και όπως είναι φυσικό βρίσκεται με τα φτερά του κομμένα. Και βέβαια σε πλήρη σύγχυση.

 Αντιμετωπίζει την νέα κατάσταση άλλοτε με μια διάθεση “Ηθελημένης ελαφρότητας” όπως είναι ο ομότιτλος κύκλος διηγημάτων του βιβλίου και άλλοτε με “Συναισθηματικές αναταράξεις”. Σε μια κατάσταση όπου η οικονομική κρίση τείνει να μπερδευτεί με την ….κρίση της μέσης ηλικίας που περνά! Και βέβαια πολλά καθημερινά περιστατικά αδιόρθωτης νεοελληνικής προχειρότητας που μπορούν να αποβούν μοιραία. Όπως μια κακοτεχνία της ΔΕΗ που κοστίζει μια θλάση και ένα μήνα ανεργίας στον ταλαίπωρο κεντρικό ήρωα. Μικρό το κακό βέβαια, αν σκεφτεί κανείς πως κάποιες ανάλογες “¨κακοτεχνίες” στην άσφαλτο έχουν κοστίσει ζωές σε ανύποπτους αυτοκινητιστές και μοτοσυκλετιστές.. Τέλος πάντων,. Ο Τάσος Μελίτης, καλώς ή κακώς  αποφεύγει τα δράματα και τις ακραίες καταστάσεις, δίνει όμως κάποιες από τις νέες εικόνες και καταστάσεις στην Ελλάδα της κρίσης.

Με τις απολύσεις και την ανεργία, με τους ξένους μικροπωλητές να εκθέτουν την πραμάτεια τους, με τους γιατρούς που δεν κόβουν αποδείξεις, με τη μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό για να βρούν δουλειά, με την Αθήνα που αλλάζει. Οι ήρωές του πάντως, παρότι έχουν απώλειες, καταφέρνουν και επιβιώνουν. Δεν είναι από εκείνους που θα αυτοκτονήσουν από απελπισία, δεν θα καταλήξουν άστεγοι, δεν θα στραφούν στα σισσίτια του δήμου, δεν θα …πεθάνουν επειδή σταμάτησαν οι γιατροί να τους γράφουν τα αναγκαία φάρμακα, ούτε θα αντιμετωπίσουν την ακραία βία που έχει αλλάξει δραματικά τη ζωή της πόλης. Όπως είπαμε ο Τάσος Μελίτης γράφει για τον μέσο νεοέλληνα. Εδώ όμως δημιουργείται ένα κάποιο ερώτημα: Σε μια εποχή που η μεσαία τάξη έχει συρρικνωθεί, και τείνουμε να μεταβληθούμε σε κοινωνία των δύο κοινωνικών άκρων,  για ποιόν “μέσο νεοέλληνα” μιλάμε; Σε αυτή τη τραγική διετία της κρίσης η ζωή του νεοέλληνα άλλαξε τόσο δραματικά ώστε αυτός που μέχρι χθες θεωρούσαμε “μέσο νεοέλληνα” σήμερα τείνουμε να τον βλέπουμε ως …προνομιουχο.

Γραμμένα με γλώσσα ζωντανή.άμεση, στρωτή και άψεγάδιαστα δουλεμένη, τα διηγήματα του Τάσου Μελίτη διαβάζονται σε κάθε περίπτωση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αφήνουν στον αναγνώστη μια αίσθηση ανθρωπιάς και τρυφερότητας πολύ πιο έντονης από ότι στο προηγούμενο βιβλίο του και σίγουρα μέγα ζητούμενο σε αυτή τη σκληρή  και απάνθρωπη εποχή. Πολύ καλός αφηγητής και προσανατολισμένος στη σύντομη φόρμα ο Τάσος Μελίτης ελέγχει τα εκφραστικά του μέσα, με πολύ καλύτερο τρόπο, στη δεύτερη αυτή συλλογή και κάποια από τα κείμενα είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα. Θα έλεγα μάλιστα ότι η σύντομη φόρμα σε συνδυασμό με το λεπτό χιούμορ του συγγραφέα, φέρνουν στο νού τα παλιά  χρονογραφήματα, στα οποία ως γνωστό έχουν υπάρξει διαπρεπείς ελληνικές υπογραφές.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ

info@bookbar.gr

Διηγήματα

Εκδόσεις Παρουσία 2012

Σελ. 156, Τιμή € 10.00

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το κέρασμα που άργησε, Τασος Μελίτης, Εκδόσεις Παρουσία 2012

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter
Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2013
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί.

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

 
Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο BookBar.

  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από τις Βιβλιοπωλείο Ναυτίλος, Χαρ.Τρικούπη 28, ώρες καταστημάτων.  τηλ. 2103616204  
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

Καλή τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη