Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, Όσκαρ Ουάιλντ

1
8775

Το αριστούργημα που έφερε σοκ στους βικτωριανούς|

Η ευχή και η κατάρα ενός πορτρέτου|

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ|

Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα και διάσημα μυθιστορήματα στην ιστορία της λογοτεχνίας. Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι είναι ανάμεσα στα λίγα μυθιστορήματα που ο κεντρικός ήρωας έχει εν μέρει «κλέψει» τη δόξα από τον συγγραφέα. Τη φήμη του Ντόριαν Γκρέι μπορούμε να συγκρίνουμε μόνο με τη φήμη του Σέρλοκ Χολμς που είχε επισκιάσει με τη σειρά του τον σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ ή του κόμη Δράκουλα που …ρούφηξε το αίμα του Μπραμ Στόκερ. Η επιτυχία του Ντόριαν Γκρέι γίνεται ακόμη πιο αξιοπρόσεκτη αν σκεφτεί κανείς ότι υπήρξε το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάιλντ. Ήταν όμως αρκετό για να του εξασφαλίσει τη μετά θάνατον υστεροφημία που διαρκεί πάνω από έναν αιώνα μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, αλλά και μια σειρά από καταστροφικές περιπέτειες, όσο ο συγγραφέας βρισκόταν στη ζωή. Για την ακρίβεια το Πορτρέτο και πάνω από όλα τα ήθη της Βικτωριανής εποχής στη Γηραιά Αλβιόνα, καταδίωξαν τον Όσκαρ Ουάιλντ, σε σημείο εξόντωσης.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Η ιστορία

Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο μηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό Λίπινκοτ’ς (Lippincotts Monthly Magazine) στις 20 Ιουνίου 1890 για το τεύχος Ιουλίου του ίδιου έτους και περιλάμβανε 13 κεφάλαια. Ο εκδότης που περιοδικού ενθουσιάστηκε με τη λογοτεχνική αξία του κειμένου, φοβούμενος όμως τις αντιδράσεις λόγω του προκλητικού, για την σεμνοτυφία της εποχής περιεχομένου, αφαίρεσε αποσπάσματα, περί τις 500 λέξεις, χωρίς να ενημερώσει και να πάρει την άδεια του Όσκαρ Ουάιλντ. Ακόμη κι έτσι όμως, το βρετανικό κοινό εξοργίστηκε, ενώ κάποιοι ζήτησαν τη δίωξη του συγγραφέα για προσβολή της Βικτωριανής ηθικής. Η απάντηση του Όσκαρ Ουάλντ ήταν μια σειρά από επιθετικές επιστολές στον Τύπο της εποχής, όπου υπεραμυνόταν βέβαια του έργου του και καυτηρίαζε την υποκρισία των επικριτών του. Την επόμενη χρονιά όμως, όταν επρόκειτο να κυκλοφορήσει το έργο σε βιβλίο, αναγκάστηκε να αυτολογοκριθεί. Αφαίρεσε αμφιλεγόμενα αποσπάσματα που είχαν θεωρηθεί ανήθικα, μείωσε τις ερωτικές σκηνές και πρόσθεσε καινούργια κεφάλαια καθώς και μια εισαγωγή γεμάτη σαρκασμό, που έκτοτε έγινε διάσημη και ως αυτόνομο κείμενο. Η τροποποιημένη έκδοση περιλάμβανε 20 κεφάλαια και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1891 από τον εκδοτικό οίκο Ward, Lock and Company. Αρκετοί μελετητές ωστόσο θεωρούν ανώτερο το αρχικό μυθιστόρημα, που είχε δημοσιευτεί στο Lippincott’s. Αυτή η αρχική εκδοχή του βιβλίου των 13 κεφαλαίων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση Βασιλικής Κοκκίνου.

Η υπόθεση

dorian-gray02Πρωταγωνιστής της υπόθεσης είναι ο Ντόριαν Γκρέι, αριστοκράτης, πλούσιος και κοσμικός, ένας νέος με εντυπωσιακή ομορφιά, το πορτρέτο του οποίου ζωγραφίζει ο ζωγράφος Μπάζιλ Χόλγουορντ. Ο Χόλγουορντ μαγεύεται από την ομορφιά του Ντόριαν και σύντομα ξελογιάζεται μαζί του, θεωρώντας τον έμπνευση για μια νέα κατεύθυνση στην τέχνη του. Ο Ντόριαν όμως γνωρίζεται με τον Λόρδο Χένρυ Γουότον, φίλο του ζωγράφου και σαγηνεύεται από την ευφυή, δυναμική αλλά και κυνική του προσωπικότητα καθώς και τη φιλοσοφία της ζωής του. Ο Λόρδος Χένρυ είναι οπαδός των ιδεών περί νέου ηδονισμού και θεωρεί ότι το μοναδικό αγαθό που αξίζει να αναζητήσει κανείς στη ζωή είναι η Ομορφιά και η ολοκλήρωση των Αισθήσεων. Ο Ντόριαν Γκρέι επηρεάζεται βαθύτατα από αυτή την κοσμοθεωρία, την ερμηνεύει ναρκισσιστικά και καθώς έχει συνειδητοποιήσει τη σαγήνη που ασκεί η δική του ομορφιά στους ανθρώπους και βλέπει έκθαμβος το πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο Χόλγουορντ, εκφράζει την ευχή να μην γεράσει ποτέ. Και κάτι παραπάνω. Δηλώνει διατεθειμένος να πουλήσει τη ψυχή του, με αντάλλαγμα αντί για εκείνον, να γεράσει το πορτρέτο! Η ευχή του Ντόριαν Γκρέι ως δια μαγείας πραγματοποιείται και καθώς ο ίδιος βυθίζεται όλο και περισσότερο στην έκλυτη ζωή, το πορτρέτο μεταμορφώνεται και παραμορφώνεται υπενθυμίζοντας τον αντίκτυπο που έχει κάθε πράξη ακολασίας στην ψυχή του. Ο ίδιος θα μείνει παγερά αδιάφορος και ανέμελος παρατηρώντας αυτή την αλλαγή, μέχρι τη στιγμή που θα καταλάβει ότι εκείνη η ευχή ήταν στην πραγματικότητα και η μεγαλύτερη κατάρα….

Ο Όσκαρ Ουάιλντ σε ένα γράμμα του παραδέχεται ότι οι τρεις βασικοί χαρακτήρες του βιβλίου αποτελούν εκδοχές του εαυτού του: «Ο Μπάζιλ Χόλγουορντ είναι το τι νομίζω πως είμαι, ο Λόρδος Χένρυ αυτό που νομίζει ο κόσμος για μένα και ο Ντόριαν αυτό που θα ήθελα να ήμουν –κάποτε ίσως». Γραμμένο σε πρόζα αστραφτερή, με πνευματώδεις διαλόγους γεμάτους με εύστοχους και πνευματώδεις αφορισμούς, με εμβληματικούς χαρακτήρες και πάνω από όλα για το ίδιο του το θέμα, Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι εντάσσεται αναμφίβολα στα αριστουργήματα της κλασσικής λογοτεχνίας.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ βουτάει το πινέλο του στο «αγγελικά και μαύρα» χρώματα του άνευ ορίων ηδονισμού για να φιλοτεχνήσει το λαμπερό και συνάμα αποκρουστικό του πορτρέτο και αυτό ακριβώς είναι εκείνο που δεν κατανόησαν οι πουριτανοί της εποχής του. Το θέμα του βιβλίου, η αναζήτηση της αιώνιας νεότητας και ομορφιάς, ένα άπιαστο όνειρο για τον άνθρωπο από καταβολής κόσμου, του δίνει το «διαβατήριο» του διαχρονικού. Με ραφινάτη οξυδέρκεια ο Όσκαρ Ουάιλντ καταγράφει και καυτηριάζει τις συνήθειες της βρετανικής καλής κοινωνίας της εποχής του, με τις δεξιώσεις, τις συγκεντρώσεις, τα τσάι, τις υπερφίαλες και εκκεντρικά ντυμένες γηραιές κυρίες, τις φιλανθρωπίες και τον καμουφλαρισμένο σνομπισμό, δίνοντας την ευκαιρία στο σημερινό αναγνώστη να διαπιστώσει εκκωφαντικές ομοιότητες με την εποχή τη δική μας. Στις σελίδες του βιβλίου ο Ντόριαν Γκρέι, με ή χωρίς το πορτρέτο, μεταμορφώνεται εν τέλει σε μια σκιά, σε κάποιον που πέθανε και δεν το ξέρει, σε φάντασμα που περιφέρεται άσκοπα ανάμεσα στους ανθρώπους και ο ναρκισσισμός αποκαλύπτει το σκληρό κανιβαλικό του πρόσωπο. Όσο για την απαστράπτουσα ομορφιά του περίφημου πορτρέτου είναι ο ίδιος ο Όσκαρ Ουάιλντ που αποκαθηλώνει το αλαζονικό μοντέλο του με ένα από τα αναρίθμητα αποφθέγματα του βιβλίου για τα οποία φημίζεται μέχρι σήμερα: «Κάθε πορτρέτο που γίνεται με την έμπνευση του ζωγράφου, είναι το πορτρέτο του καλλιτέχνη και όχι αυτού που ποζάρει».

info@bookbar.gr

 

Oscar Wilde, 1854 – 1900

Ο Όσκαρ Ουάιλντ γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1854 στο Δουβλίνο. Έκανε κλασσικές σπουδές στο Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου τις οποίες συνέχισε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 1878 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο. Κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1881 με τον τίτλο Ποιήματα. Το 1884 παντρεύεται την Κόνστανς Λόιντ, κόρη ενός συμβούλου της βασίλισσας και θα αποκτήσουν δυο γιους.

Το 1888 εκδόθηκε Ευτυχισμένος πρίγκιπας κι άλλα παραμύθια, μια συλλογή από παραμύθια που είχαν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα της εποχής. Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι (1890) αποτελεί το μοναδικό του μυθιστόρημα. Μεγάλη επιτυχία γνώρισαν και τα θεατρικά του έργα: Μια γυναίκα χωρίς σημασία (1893), Σαλώμη (1893), Ο ιδανικός σύζυγος (1895), Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός (1895).

Το 1895 καταδικάστηκε σε δυο χρόνια καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Κατέγραψε τις εμπειρίες του από τη φυλακή στο ποίημα Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντινγκ (1898) και στο βιβλίο που εκδόθηκε μετά το θάνατο του με τον τίτλο De profundis (1905). Η περίοδος της φυλάκισης επέδρασε αρνητικά στην υγεία του. Αμέσως μετά την αποφυλάκιση του, ο Όσκαρ Ουάιλντ μετακόμισε στη Γαλλία αλλάζοντας το όνομα του σε Σεμπάστιαν Μέλμοθ. Πέθανε στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου 1900 σε ηλικία 46 ετών.

 

INFO

dorian-gray03Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι

Όσκαρ Ουάιλντ

Μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ 240 Τιμή € 12.00

 

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ  ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα ονόματα των νικητών

Κωνσταντίνα Γουρινιώτη, Αθήνα

Λάζαρος Μωϋσής, Λάρισα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, Όσκαρ Ουάιλντ, Εκδόσεις Μίνωας

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter
Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 17 Δεκεμβρίου 2014
  • Για το βιβλίο αυτό εκτός από το όνομα συμπληρώστε και την ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ τόσο οι εκτός όσο και οι ΕΝΤΟΣ Αττικής

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής”]

 

Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ  από τις εκδόσεις Μίνωας.

Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

Καλή τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τη συμμετοχή σας στην κλήρωση είναι αρκετό να συμπληρώσετε ΜΙΑ ΦΟΡΑ τη Φόρμα Συμμετοχής. Διαφορετικά δημιουργείται πρόβλημα στο Inbox και οι πιθανότητες επιτυχίας δεν αυξάνονται.

1 COMMENT

  1. […] Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, Όσκαρ Ουάιλντ Οι γυναίκες της Βικτωριανής εποχής. Σοβαρές, υποταγμένες στον άνδρα, απαλλαγμένες από σεξουαλικά πάθη, δέχονταν την απιστία Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ: το μυθιστόρημα που σόκαρε την Βικτωριανή κοινωνία https://www.culturenow.gr/to-portreto-toy-ntorian-gkrei-oskar-oyailnt-kritikh-vivlioy/ /* */ /* */ Criticism […]