Το Τουρκάκι, Μετίν Αρντιτί

0
485

Η Τέχνη ενώπιον του ιεροεξεταστή

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μια νεανική αναγεννησιακή μορφή από τον πίνακα  του Τισιανού «L’ homme au gant”, «Ο άντρας με το γάντι»,  κοσμεί το εξώφυλλο στο μυθιστόρημα του Μετίν Αρντιτί και η επιλογή αυτή δεν είναι άσχετη ούτε με το θέμα του βιβλίου, ούτε με την προσωπικότητα του συγγραφέα.

Γεννημένος στην Άγκυρα  και καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Γενεύης ο 66χρονος  Μετίν  Αρντιτί, εκτός από μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος είναι επιχειρηματίας και μηχανικός. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε μια πολύ-πολιτισμική Κωνσταντινούπολη, σήμερα ζει στην Ελβετία και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο πρόσωπό του, το λεγόμενο ευρωπαϊκό προφίλ της Τουρκίας βρίσκει έναν ιδανικό εκπρόσωπο.

Στον κόσμο του Μετίν Αρντιτί υπέρτατη θρησκεία είναι η Τέχνη. Πρόεδρος της Ορχήστρας της Ρομανικής Ελβετίας πιστεύει ότι η ποίηση, η μουσική και οι εικαστικές τέχνες είναι εκείνα που μπορούν να στηρίξουν τον άνθρωπο καθημερινά, πολύ περισσότερο από την οποιαδήποτε θρησκεία. Το βαθύ συναίσθημα της αισθητικής εμπειρίας είναι για τον Αρντιτί πολύ πιο σημαντικό από το θρησκευτικό.

Οι απόψεις του αυτές βρίσκουν την έκφρασή τους στο μυθιστόρημα «Το Τουρκάκι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη, στον πρωταγωνιστή του οποίου  θα μπορούσαμε να δούμε και ως ένα είδους alter-ego του συγγραφέα. Το μυθιστόρημα μας μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη του 1531, όταν το πνεύμα της Αναγέννησης έχει αρχίσει να ανθίζει στη Δύση με τους ελληνικής καταγωγής  δασκάλους και παιδαγωγούς που την έχουν κατακλύσει μετά την Άλωση. Στην Κωνσταντινούπολη λοιπόν, στα σοκάκια του Μεγάλου Παζαριού τριγυρνά ένα προικισμένο αγόρι, ο Ελί, που έχει μαγευτεί από την τέχνη της καλλιγραφίας και λαχταρά να μυηθεί σε αυτήν.  Εντυπωσιάζεται από τον χρωματιστό πλούτο των βυζαντινών εκκλησιών και αναστατώνεται από τα γυμνά κορίτσια στο σκλαβοπάζαρο. Όμως οι εβραϊκές του καταβολές του απαγορεύουν οποιαδήποτε ενασχόληση με την τέχνη της αναπαράστασης. Έτσι επιλέγει τη απόδραση στην «εικονολατρική» Δύση των μεγάλων ζωγράφων.

Προσποιούμενος τον Έλληνα χριστιανό «δραπετεύει»  στην καθολική Βενετία, όπου γίνεται μαθητής του μεγάλου Τισιανού και αποκτά κύρος και μεγάλη φήμη. Όμως μια παράνομη ερωτική σχέση τον οδηγεί ενώπιον του ιεροεξεταστή και εκεί θα αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα και η εβραϊκή καταγωγή του.  Ο θρίαμβος της τέχνης μετατρέπεται σε δράμα φανατισμού και προκαταλήψεων. 

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας «Λίγη διαφορά έχει για τον Ελί αν είναι εβραίος, μουσουλμάνος ή χριστιανός. Κρατάει από κάθε θρησκεία ό,τι είναι όμορφο χωρίς να αφιερώνεται σε καμία. Θα μπορούσε να ανήκει και στις τρεις. Αν δεν είναι προσηλωμένος κανείς στο γράμμα της θρησκείας, τότε η μία θρησκεία δεν αποκλείει την άλλη». Τις ίδιες απόψεις άλλωστε έχει και ο ίδιος ο Μετίν Αρντιτί για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες «Τις αγαπώ όλες, λατρεύω τα τελετουργικά τους, αλλά δεν πιστεύω σε καμία. Μας έχουν προσφέρει θαυμάσια πράγματα, τα ιερά κείμενα, τη θρησκευτική τέχνη… Πεποίθησή μου όμως είναι ότι τη θρησκεία πρέπει να την ασπαζόμαστε και να την ξεπερνάμε».

Το βιβλίο έχει τιμηθεί με τα ακόλουθα βραβεία:

Prix Jean Giono, Prix Page des Libraires, Prix des Libraires de Nancy-magazine Le Point, Prix Alberto Benveniste, Prix de l’Académie romande, Prix Casanova.

info@bookbar.gr

 

ΒΙΟ

Ο Μετίν Αρντιτί γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1945 και ζει στη Γενεύη. Το 1988 ιδρύει το Ίδρυμα Αρντιτί, που χορηγεί υποτροφίες σε αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Γενεύης, καθώς και βραβεία συγγραφής σε μαθητές. Επίσης, από το 2000 προεδρεύει του Συμβουλίου του Ιδρύματος της Ορχήστρας της Γαλλόφωνης Ελβετίας. Παράλληλα με την πολιτιστική του δράση, αφοσιώνεται στη συγγραφή μυθιστορημάτων και δοκιμίων. Το 1998 κυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα “Mon cher Jean… de la cigale a la fracture sociale”. Ακολουθεί μια σειρά βιβλίων που τον διακρίνουν στο χώρο της συγγραφής, και τέλος, το 2006, τιμάται με το Βραβείο “Lipp Suisse” για το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα του “La pension Marguerite.

 

Το Τουρκάκι

Μετίν Αρντιτί

Μετάφραση: Ρίτα Κολατη

Εκδόσεις Καλέντη 2012

Σελ. 320, Τιμή € 16

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το Τουρκάκι, Μετίν Αρντιτί, Εκδόσεις Καλέντη 2012

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 4 Ιουλίου 2012
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί.


[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

 

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από τα γραφεία των εκδόσεων Καλέντη  Λεωφόρος Βουλιαγμένης 70, Ελληνικό, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9638790, ώρες λειτουργίας: 9.30-16.30].
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

Καλή τύχη!!!!

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη