Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Το Γιατί των παιδιών ….

0
1695

Γιατί το χαμόγελο και η ελπίδα ανήκουν σε όλα τα παιδιά

 Κάθε λέξη, λένε οι ποιητές,

έχει τη δική της ζωή. Την πιο παράξενη όμως έχει η λέξη “Γιατί”, επειδή σε αυτήν κρύβεται όλο το παράπονο των ανθρώπων. Στο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου το «Γιατί» είναι ένα τσαλακωμένο λήμμα που ξέφυγε από το ανοιχτό παράθυρο ενός μεγάλου εκδοτικού οίκου, για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Θα γνωρίσει παιδιά που αναρωτιούνται «Γιατί σ’ εμένα» στα οποία η απάντηση θα έρθει από την αστερόσκονη της ελπίδας που καθώς θα σκορπίζεται πάνω στη γη, θα καταλαβαίνουν όλοι πως η μόνη ελπίδα για τη σωτηρία του κόσμου, είναι τα παιδιά.

 Της Τζίνας Πανδρούλα

www.mamababa.gr

 Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου με τίτλο Το Γιατί των παιδιών φέρνει την Eλπίδα, από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά, είναι αληθινό, συγκινητικό και διαδραστικό ταυτόχρονα, ενώ συνδυάζει τόσο αρμονικά τη μελαγχολία με μια έντονη δόση αισιοδοξίας. Κάθε φορά που ένα παιδί πιάνει το χαρτάκι με το λήμμα «Γιατί» στο χέρι του εκφράζει την ανησυχία, το παράπονο, τη μοναξιά και τη θλίψη που νιώθει για τη φτώχια, τη μοναξιά, την κακοποίηση, τον πόλεμο κ.α. Ύστερα κάθε παιδί φτιάχνει ένα σχέδιο με το χαρτάκι (μπάλα, χαρταετό, καραβάκι, σαϊτα) και το πετάει μακριά ή ψηλά κάνοντας παράλληλα μια ευχή για ειρήνη, υγεία, αγάπη, δουλειά για τον πατέρα, για τον ελεύθερο χρόνο, για τους γονείς κ.α. Ένα χαρτάκι, πολλά γιατί, πολλές ευχές που φτάνουν ψηλά στον ουρανό… Για να φέρουν στη γη και στα παιδιά την ελπίδα. Ακόμα και οι μεγάλοι νιώθουν στο τέλος πως ο κόσμος αυτός, έτσι που τον έκαναν, έχει μόνο μια ελπίδα… τα παιδιά. Θα τα αφήσουν όμως να τον αλλάξουν και να τον κάνουν καλύτερο;

 Ο 6χρονος γιός μου, όταν του διάβασα «Γιατί» των παιδιών”, με ρώτησε μόλις τελείωσε η ιστορία: «Γιατί μαμά να υπάρχει βία στα σχολεία;» και συνέχισε λέγοντας «Θα φτιάξω έναν πύραυλο με το “Γιατί-χαρτάκι” για θα πάει στο διάστημα». Με αυτό το «δικό του Γιατί» συνειδητοποιώ τη διαδραστικότητα του νέου παραμυθιού του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και την επίδραση που μπορεί να έχει στη φαντασία, στις απορίες, στα όνειρά αλλά και στις ψυχές μικρών και μεγάλων παιδιών.

 Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας καλεί όλα τα παιδιά να σκεφτούν το δικό τους Γιατί, την ιστορία του, το σχήμα ή σχέδιο που θα δώσουν στο χαρτάκι με το Γιατί και στη συνέχεια να το ζωγραφίσουν και να το στείλουν στο e-mail: Iliopoulos.sea@gmail.com ή στην ταχυδρομική διεύθυνση : Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βας. Φρειδερίκης 25α, Παιανία, 19002 με το όνομά τους, το e-mail και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Τα έργα που θα συγκεντρωθούν θα προβληθούν σε ηλεκτρονική γκαλερί στο www.vagelisiliopoulos.gr , ενώ για τους μικρούς δημιουργούς θα γίνεται κάθε χρόνο μια μεγάλη εκδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου.

info@bookbar.gr

BIO

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1984 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε ο Τριγωνοψαρούλης. Ακολούθησαν άλλα πέντε βιβλία με περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη, ο οποίος έγινε ο πιο αγαπημένος σύγχρονος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Από το 1995 μέχρι σήμερα, ο συγγραφέας του έχει εκδώσει πάνω από 50 βιβλία για παιδιά και νέους, πολλά από τα οποία έχουν τιμηθεί με διακρίσεις, βραβεία και επαίνους (περιοδικό Διαβάζω, Γ.Λ.Σ., Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ). Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ λογοτεχνίας (Μπάνκια, Βερολίνο) και πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Κορέα, Μαλαισία, Σερβία). Το Κουκλοθέατρο της Αλεξάνδρας… έρχεται (www.alexandrakouklotheatro.blogspot.com) ανέβασε τα έργα Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας και ο τελευταίος ιππόκαμπος και Ο Βιβλιοπόντικας, τα οποία βασίζονται στα ομότιτλα βιβλία του και παίζονται στα σχολεία. Επίσης, την περίοδο 2010-2011 στο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη, το Νέο Θέατρο ανέβασε το πρώτο θεατρικό του έργο Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Αργυρόπουλου και μουσική Γιώργου Χριστιανάκη (www.neotheatro.gr). Σε διήγημά του από τον τόμο «Μίλα, μη φοβάσαι» της ΕΨΥΠΕ βασίστηκε η ταινία «Τα μπλε γυαλιά» του Γιάννη Κουφονίκου, η οποία παίχτηκε στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Γράφει άρθρα σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστότοπους για την προώθηση της φιλαναγνωσίας.www.vagelisiliopoulos.gr
 

INFO

Το “γιατί” των παιδιών φέρνει την ελπίδα

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Εικογράφος: Έφη Λαδά

Εκδόσεις Πατάκη 2012

Σελ. 35 Τμή € 10.00