Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν, Φτωχοί άνθρωποι

0
2677

Το παγκόσμιο πρόσωπο της φτώχιας|

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ|

«Μερικές φορές φοβάμαι τους φτωχούς. Δεν είναι σε καμία περίπτωση οι μόνοι άνθρωποι που έχω φοβηθεί ή που μπορώ να φοβηθώ, ούτε μου συμβαίνει συχνά να φοβάμαι τους φτωχούς· παρ’ όλα αυτά, ο φόβος μου για τους ανθρώπους τους οποίους ορίζω ως φτωχούς είναι τμήμα αυτού που με ορίζει ως πλούσιο.» Η συγκλονιστική αυτή, μέσα στην αφοπλιστική της ειλικρίνεια, εξομολόγηση προέρχεται από έναν καθόλα καλοπροαίρετο μικροαστό Αμερικανό και έχει καταγραφεί το 2005,, λίγο πριν την εποχή της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ. Η μαρτυρία αυτή, μαζί με εκατοντάδες άλλες που έχουν συγκεντρωθεί από μια πλειάδα χωρών του πλανήτη, περιλαμβάνεται στο βιβλίο Φτωχοί άνθρωποι, του Αμερικανού συγγραφέα Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν (William T. Vollmann), το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κέδρος. Ένα έργο πραγματικά μνημειώδες, ένα βιβλίο κυριολεκτικά «σαν έτοιμο από καιρό» ….

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Βασισμένο σε ανθρώπινες μαρτυρίες που ο συγγραφέας συγκέντρωσε από πλήθος χωρών του πλανήτη, από τη δεκαετία του ’90 μέχρι το 2005, το βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αμερική το 2008, όταν δηλαδή βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγάλη οικονομική κρίση, παρουσίασε τη φτώχεια στις οικονομικές, κοινωνικές και πάνω από όλα ανθρώπινες διαστάσεις και προκάλεσε από την πρώτη στιγμή ζωηρές εντυπώσεις. Στην Ελλάδα του 2015, της ατέρμονης οικονομικής κρίσης, με τη φτώχια να χτυπά την πόρτα σε έναν δραματικά αυξανόμενο αριθμό συμπολιτών μας, στην Ελλάδα των κοινωνικών ιατρείων, των συσσιτίων, της ανθρωπιστικής κρίσης, των αστέγων και των ματαιωμένων ονείρων στις ουρές των ανέργων, η φτώχεια δεν είναι πια ένα φαινόμενο θεωρητικό, αλλά μια αμείλικτη καθημερινή πραγματικότητα. Ωστόσο ο λυρισμός, η αξιοπρέπεια, οι ευρείς ορίζοντες και κυρίως η πέραν του συμβατικού καλού και κακού προσέγγιση του Βόλμαν, χαρίζουν στο έργο του προφανή και υψηλού επιπέδου λογοτεχνική αξία.

Η φτώχια και ο φόβος της φτώχιας

vollmann-poor-people02“Γιατί είσαι φτωχός;” Αυτή ήταν η απλή αλλά καίρια ερώτηση που έκανε ο Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν κατά τις επισκέψεις του σε πόλεις και χωριά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αφγανιστάν, Υεμένη, Κολομβία, Μεξικό, Βιετνάμ, Κίνα, Ρωσία, Ουγγαρία, Πακιστάν, Ταϋλάνδη, Σερβία, Βοσνία, Φιλιππίνες, Καζακστάν αλλά και Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ, είναι κάποιες από τις χώρες στις οποίες αναζήτησε προσωπικές μαρτυρίες. – εξομολογήσεις ανθρώπων. Στη σημερινή εποχή των υπερχρεωμένων χωρών και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, η πιθανότητα της φτώχιας, αποτελεί μια εφιαλτική απειλή, ακόμη και για τις πιο εύρωστες οικονομίες του πλανήτη. Ουδείς μπορεί να θεωρήσει το περιβάλλον του ασφαλές, όσο κι αν θεωρεί πως βρίσκεται στο απυρόβλητο. Και αν κάτι αναδεικνύεται πασιφανώς από το πολυπρισματικό βιβλίο του Βόλμαν δεν είναι μόνο η φτώχια αλλά και ο φόβος της φτώχιας , κάτι που την καθιστά υπέρτατο όπλο χειραγώγησης από τους ισχυρούς.

Το αποτέλεσμα αυτής της τολμηρής έρευνας που κινείται στο χώρο του δοκιμίου και της ανθρωπολογικής μελέτης, είναι μια αποτύπωση της φτώχειας, σε διαφορετικούς πολιτισμούς και κόσμους. Δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα νέο λογοτεχνικό είδος ο βραβευμένος συγγραφέας, που θεωρείται από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς της εποχής μας, προσεγγίζει τη φτώχεια σε όλες τις απροσδόκητες εκδηλώσεις της, χωρίς να την δραματικοποιεί, να την οικτίρει ή να την ωραιοποιεί. Μιλά για την απελπισία και την ωμότητα, την περηφάνια και τον τρόμο, την άγρια δυστυχία και τη σιωπηλή παραίτηση. Δίνει το λόγο στους φτωχούς ώστε να μιλήσουν για τις αιτίες και τις συνέπειες της εξαθλίωσής τους, σύμφωνα με τους δικούς τους κοινωνικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς όρους. Με έντονο αίσθημα συμπόνιας και προσέχοντας σχολαστικά να μη δείξει ίχνος συγκαταβατικότητας, ο Βόλμαν καλεί τους αναγνώστες να αναγνωρίσουν στους συνανθρώπους μας την αξιοπρέπεια, τα λάθη, την περηφάνια, τον πόνο, αλλά και τη δύναμη της προσαρμοστικότητας, η οποία κερδίζεται μόνο έπειτα από σκληρή μάχη και αποτελεί εν τέλει ένα από τα κοινά σημεία της ανθρώπινης φύσης στη μάχη της επιβίωσης.

Παγκόσμια γνωστός από το βιβλίο του Europe Central (Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ 2005) που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2011 από τις εκδόσεις Κέδρος με τον τίτλο Κεντρική Ευρώπη , αλλά θα μπορούσε να αποδοθεί και ως Συγκεντρωτική Ευρώπη, ο Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν απέδειξε και συνεχίζει να αποδεικνύει ότι εκτός από σπάνιο λογοτεχνικό χάρισμα, διαθέτει και εξαιρετική πολιτική και κοινωνική διορατικότητα.

info@bookbar.gr

 

INFO

vollmann-poor-people03Φτωχοί άνθρωποι

Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν

Μετάφραση: Γιώργος Κυριαζής

Εκδόσεις Κέδρος 2014

Σελ. 496, Τιμή € 22

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

ΓΟΥΙΛΙΑΜ Τ. ΒΟΛΜΑΝ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΦΤΩΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,   Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν

ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ (ΗΠΑ, 2005)

«Μερικές φορές φοβάμαι τους φτωχούς. Δεν είναι σε καμία περίπτωση οι μόνοι άνθρωποι που έχω φοβηθεί ή που μπορώ να φοβηθώ, ούτε μου συμβαίνει συχνά να φοβάμαι τους φτωχούς· παρ’ όλα αυτά, ο φόβος μου για τους ανθρώπους τους οποίους ορίζω ως φτωχούς είναι τμήμα αυτού που με ορίζει ως πλούσιο.

Είμαι ένας μικροαστός ιδιοκτήτης ακινήτου. Το κτίριο μου είναι ένα παλιό εστιατόριο σε ένα γωνιακό παρκινγκ ακριβώς κάτω από τη σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στο άσυλο αστέγων. Στο παρκινγκ μου  κοιμάται κόσμος. Μερικοί μένουν εκεί για μήνες, άλλους τους βλέπω μόνο μια φορά. Η οπτική μου μνήμη έχει χειροτερέψει από τότε που έπαθα μια σειρά εγκεφαλικά και αντιστοιχίζω ονόματα με πρόσωπα μόνο όταν αυτά τα ονόματα μου τα έχουν επαναλάβει επίμονα και πολλές φορές. Οι άνθρωποι τους οποίους αναγνωρίζω, με ανέχονται, αστειεύονται ,μαζί μου και πιστεύω ότι με συμπαθούν. Το πιστεύω αυτό γιατί πάντα τους λέω να κατασκηνώσουν εκεί για όσο θέλουν. Μερικές φορές όταν τους γνωρίζω και μου το ζητάνε, και πότε πότε ακόμη και όταν δεν μου το ζητάνε, τους δίνω μικροπράγματα, όπως ένα μπουκάλι για να μεθύσουν ή λίγα χρήματα. Όποτε έχω την κορούλα μου μαζί μου, την πηγαίνω να τους χαιρετήσει, γιατί δεν θέλω να μεγαλώσει δείχνοντας περιφρόνηση ή αχρείαστο φόβο απέναντι τους φτωχούς. Δεν φοβάμαι τους ανθρώπους που γνωρίζω. Εκτός του ότι με συμπαθούν, πιθανώς κάνουν σχόλια πίσω από την πλάτη μου. Εγώ πάντως θα έκανα, αν ήμουν στη θέση τους. Τα αστεία τους συχνά αναφέρονται στο ξεκαρδιστικό γεγονός ότι είναι απολύτως αδύνατον να τους προσκαλέσω στο κτίριο μου έτσι ώστε να πιουν το ουίσκι μου και να ζευγαρώσουν στο κρεβάτι μου. Πάντοτε βγαίνω εγώ έξω στο χώρο τους και δεν τους αφήνω ποτέ να μπουν εκείνοι στο δικό μου χώρο. Όπως έλεγε και ένα μπισκότο της τύχης που μου είχε δώσει ο Μπεν, ο καλύτερος μου φίλος, «δείχνε αγάπη σε όλους, εμπιστοσύνη σε λίγους». Γι αυτό οι κουρτίνες μου είναι πάντα κλειστές και έχω αλουμινόχαρτο κολλημένο από μέσα στα παράθυρα που βλέπουν προς το παρκινγκ.» [……] (Σελ. 305 – 306)

 *Φωτογραφίες του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΟΥΚΑΚΗ από την Αθήνα της κρίσης

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Γιώργος Ζαρακάς, Αττική

Θοδωρής Παπαδόπουλος, Μύκονος

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Φτωχοί άνθρωποι, Γουίλαμ Τ. Βόλμαν, Εκδόσεις Κέδρος

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter
Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 6 Σεπτεμβρίου 2015
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

[gravityform id=”4″ title=”true” description=”true”]

 

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από τις Βιβλιοπωλείο  των εκδόσεων Κέδρος,  Γενναδίου 3, Αθήνα, τηλ: 2103802007, Δε-Πα 8:00-4:00, Σα 8:00-2:30
  • Δυο  τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

Καλή τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Θερμή παράκληση: Για τη συμμετοχή σας στην κλήρωση είναι αρκετό να συμπληρώσετε ΜΙΑ ΦΟΡΑ τη Φόρμα Συμμετοχής. Διαφορετικά δημιουργείται πρόβλημα στο Inbox και οι πιθανότητες επιτυχίας δεν αυξάνονται.