Μανώλης Χαιρετάκης, Η Ραδιοφωνία στην Ελλάδα 1930 – 1950

0
2464

Δοκίμιο|

Βαθύς γνώστης των ελληνικών ΜΜΕ ο Μανώλης Χαιρετάκης, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει με το δοκίμιο Η ραδιοφωνία στην Ελλάδα 1930 – 1950 μια πολυεπίπεδη ιστορική και κοινωνιολογική μελέτη για την εξέλιξη του ραδιοφώνου στη χώρα μας αλλά και για το ρόλο που έχει διαδραματίσει το ραδιόφωνο στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στο σύνολο των τομέων της δημόσιας ζωής.

 Ένα βιβλίο,, που αποτελεί τη δεύτερη εκδοτική προσπάθεια του 105,5 Στο Κόκκινο, και είναι αφιερωμένο στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ: Όπως σημειώνει ο συγγραφέας: «Αφιερώνεται στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που με τους αγώνες και τις πράξεις τους, από την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 και μετά, απέδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι η έννοια και η πρακτική της δημόσιας τηλεόρασης μπορεί να υπάρξει, ακόμη και στις μέρες μας και επιπλέον να διαθέτει μια ευρύτατη απήχηση στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά ακροατήρια… και όχι μόνο στην Ελλάδα».

Στο βιβλίο εξετάζεται η πορεία της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα 1930 – 1950. Στο διάστημα αυτό το ραδιόφωνο άρχισε να αποτελεί ουσιαστικό εξάρτημα της οικιακής τεχνολογίας, ακολουθώντας τη διαδρομή από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό λόγο, όπου μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης, το ραδιόφωνο κατείχε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, ως το πρώτο ηλεκτρονικό ΜΜΕ.

Καθώς ο αριθμός των συσκευών του ραδιοφώνου αυξανόταν, ταυτόχρονα διαμορφώνονταν τα ακροατήριά του, παράλληλα με την αύξηση των ραδιοφωνικών σταθμών και των προγραμμάτων τους.

Σημαντική υπήρξε, κατά την ίδια περίοδο, η ανάμιξη της ραδιοφωνίας στην διαμόρφωση της πολιτικής, σε συνδυασμό με την ανάδειξή του σε βασικό εργαλείο προπαγάνδας.

radio_xairetakis_549Όπως και στις μέρες μας, μέρες αδυσώπητης παγκόσμιας διαμάχης κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, η ραδιοφωνία εμφανίσθηκε σε μια εποχή μεγάλων, τεκτονικών αλλαγών.

Στη διαμόρφωση και στην ευρύτερη γνώση για τη ραδιοφωνία στην Ελλάδα ιδιαίτερα αξιόλογο ρόλο κατείχε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και το Ε. Μ. Π-συμβολή ελάχιστα γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Ελληνικής ραδιοφωνίας διαδραμάτισε και η πλατειά γνωστή -για την ανάμιξή της σε πάμπολλες κατοπινές εξελίξεις- η Γερμανική πολυεθνική Siemens, μέσω της θυγατρικής της Telefunken.

Τέλος, δεν παραλείπεται η εξιστόρηση της συνεργασίας του ραδιοφώνου με τις εφημερίδες, τόσο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και μεταπολεμικά.

Το βιβλίο τυπώθηκε στα εκδοτήρια του ΚΕΘΕΑ «Σχήμα-Χρώμα».

info@bookbar.gr

ΒΙΟ

Ο Μανώλης Χαιρετάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει θεωρία και εφαρμογές των Μ.Μ.Ε. και της διαφήμισης. Διετέλεσε, επί 18 χρόνια, υπεύθυνος προγραμματισμού και έρευνας για τα Μ.Μ.Ε. σε πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρείες. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και περισσότερο από 300 άρθρα και μελέτες για τα Μ.Μ.Ε. και είναι μέλος διεθνών Ινστιτούτων για τα Μ.Μ.Ε.

Βιβλία του ιδίου: (2013) Η κρίση και τα ΜΜΕ, Εκδόσεις Παπαζήση, (2010) ΜΜΕ, διαφήμιση και κατανάλωση, University Studio Press, (2009) Μ.Μ.Ε.: Μύθοι, διαφήμιση, αριθμοί και περιεχόμενο, Σάκκουλας Αντ. Ν., (2008) Τρία κείμενα για την πολιτική διαφήμιση, University Studio Press, (2007) Τηλεθέαση, Εκδόσεις Πατάκη, (2007) Σημειώσεις για την πολιτική και την πωλητική, Σάκκουλας Αντ. Ν., (2004) Περιγράφοντας το νέο ακροατήριο στο ψηφιακό πεδίο, Σάκκουλας Αντ. Ν., (2003) Η πολιτική διαφήμιση, University Studio Press, (2001) Ιδιωτικά και δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Κοινή γνώμη και καθολική κοινωνική συμμετοχή, Σάκκουλας Αντ. Ν., (2000) ΜΜΕ: Κείμενα στο WWW, Τυπωθήτω, (1997) Τηλεόραση και διαφήμιση, Σάκκουλας Αντ. Ν., (1971) Γενναίος νέος κόσμος, Γρηγόρη

 Η προσωπική του ιστοσελίδα είναι: http://www2.media.uoa.gr/lectures/ad/

 

INFO

radiofonia_cover_456Η ραδιοφωνία στην Ελλάδα 1930 – 1950

Μανώλης Χαιρετάκης

Εκδόσεις Στο Κόκκινο, 2015

Σελ. 306, Τιμή € 18

 

 

 

 

 

Σχετικά Θέματα

Ταξίδι στην οικουμενική φαντασία του ραδιοφώνου, του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΟΥΚΑΚΗ