Χολέρα και πανούκλα – Patrick Deville

0
967

Αλεξάντρ Γερσέν: Ένα Νόμπελ Ιατρικής που δεν πρόλαβε να δοθεί/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Ποιος ήταν ο Αλεξάντρ Γερσέν; Ίσως το συγκεκριμένο όνομα να μην μας φέρνει κάτι στο μυαλό. Και όμως ο εν λόγω άνθρωπος υπήρξε ένας λαμπρός επιστήμονας στο πρόσωπο του οποίου οφείλει ευγνωμοσύνη ολόκληρη η ανθρωπότητα. Διότι ναι, ο Αλεξάντρ Γερσέν ήταν ο επιστήμονας που εν έτει 1894 κατόρθωσε να απομονώσει τον βάκιλο του Μαύρου Θανάτου, δηλαδή της βουβωνικής πανώλης,  που θέριζε μέχρι τότε πολιτείες ολόκληρες. Με αυτή την ξεχωριστή και ανήσυχη προσωπικότητα, μας γνωρίζει το ιστορικό μυθιστόρημα του Patrick Deville με τίτλο «Χολέρα και πανούκλα» (Εκδόσεις Τόπος) με φόντο την ταραγμένη ιστορία της Ευρώπης του 19ου και του 20ου αιώνα. Ένα βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ και τιμήθηκε με σημαντικές διακρίσεις (Βραβείο Femina και Βραβείο FNAC)

Της Δάφνης Μαρίας Βουβάλη

Πάντα η επιστήμη διαθέτει ήρωες. Ιδιοφυείς, διάσημους, άσημους ή περιορισμένα γνωστούς. «Θα του είχαν απονείμει το βραβείο Νομπέλ, αν υπήρχε βραβείο Νομπέλ. Η πρώτη βράβευση θα γίνει πέντε χρόνια αργότερα», δηλώνει για τον Γερσέν (σελ. 143) με περηφάνια ο Deville, επισημαίνοντας πως ο Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος πέθανε το 1896, είχε αφήσει σχετικές οδηγίες στην διαθήκη του.

Η περιήγηση του συγγραφέα στην ζωή και την ιστορία του Αλεξάντρ Γερσέν, ενός από τους πρώτους ιδιοφυείς βλαστούς του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία, και συνάδελφος του ίδιου του Λουί Παστέρ κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής αυτού του τελευταίου, ξεκινά κατά την πιο απηνή εποχή του 20ού αιώνα: Ο Γερσέν, μας συστήνεται για πρώτη φορά, γηραιός πλέον, τον Μάιο του 1940, ενόσω τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα βρίσκονται στις πύλες του Παρισιού. Ο λαμπρός αυτός επιστήμονας εγκαταλείπει για τελευταία φορά την γαλλική πρωτεύουσα, για να κατευθυνθεί προς την γαλλική Ινδοκίνα και το αγαπημένο του Νχα Τρανγκ, τον εξωτικό παράδεισο στον οποίο είχε καταφύγει τα τελευταία πενήντα χρόνια της ζωής του, και στον οποίο θ’ αφήσει την τελευταία του πνοή.

Με χαρακτηριστική γλαφυρότητα, στοχαστικότητα, ακόμη και λυρισμό και ρομαντική διάθεση, ο Patrick Deville παρασύρει τον αναγνώστη στην εξιστόρηση τόσο της προσωπικής ζωής του Αλεξάντρ Γερσέν, όσο και της ζωής στην  Ευρώπη, των γαλλικών αποικιών, και των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας κατά τους δύο προηγούμενους αιώνες. Ο Γερσέν είναι ένας ιδιοφυής γιατρός, μια ανήσυχη, πολυσχιδής και πολυπράγμων προσωπικότητα από τις λίγες που έχουν ομορφύνει τον κόσμο μας, και ο συγγραφέας τον ακολουθεί αόρατα παντού: Από την γενέτειρά του Ελβετία, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, κι από εκεί στην πολυαγαπημένη του Ασία, την Ινδοκίνα, την Κίνα και την Ινδία. «Δεν είναι ζωή να μην αλλάζεις ποτέ τόπο», είναι η ρήση του Γερσέν που κυριαρχεί στο βιβλίο.

Το λαμπρό μυαλό που έδωσε το όνομά του στον βάκιλο της πανώλης (Yersinia pestis), ήταν αεικίνητο: Υπήρξε γιατρός, βακτηριολόγος, εξερευνητής, εθνολόγος και χαρτογράφος. Ασχολήθηκε με όλες τις επιστήμες της εποχής του με πάθος – ακόμη και με την βοτανική, την μηχανική, την αστρονομία, την αεροπλοΐα και την φωτογραφία.

Και το «φάντασμα του μέλλοντος», που τον ακολουθεί, παίζει με τον χρόνο. Τα κεφάλαια του βιβλίου μεταφέρουν εναλλάξ την δράση και την εξέλιξη της υπόθεσης από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον 19ο αιώνα, κι από κει στην Μπελ Επόκ και τον Α’ Παγκόσμιο. Για να καταλήξουν στο σήμερα του 2012, και την φιλοσοφημένη ενατένιση της πορείας της ανθρωπότητας: Η γενιά του Αλεξάντρ Γερσέν κατά τον 19ου αιώνα, την «εκατονταετία που ονειρεύτηκε την ατέρμονη πρόοδο», ανάθρεψε δεκάδες επιστήμονες, καλλιτέχνες και λογοτέχνες, αρκετούς από τους οποίους αναφέρει ενδεικτικά το βιβλίο. Σε αντίθεση με τον 20ό αιώνα, ο οποίος «θα είναι ο χειρότερος, μια εποχή ατέρμονης βαρβαρότητας» (σελ. 153-154).

Η αδιόρατη θλίψη και ο στοχασμός του συγγραφέα για τα γκουλάγκ και την Τρεμπλίνκα, είναι παρόντα στην πορεία της εξιστόρησής του. Η όλη αφήγησή του περιβάλλεται από μια άλω νοσταλγίας της ειρήνης, ακόμη κι αν αυτή εμπεριείχε επιστημονικούς ανταγωνισμούς, όπως ήταν αυτός του Ινστιτούτου Παστέρ και του γερμανικού ισοδυνάμου του Ρόμπερτ Κοχ, ο οποίος απομόνωσε το 1883 τον βάκιλο της χολέρας (εξ’ ού και ο τίτλος του βιβλίου). Το ανάγνωσμα καταλήγει με πολύ συγκινητικό τρόπο στον θάνατο του Γερσέν, και πρόκειται πραγματικά για μια βιογραφία που θα πλουτίσει το νου και την καρδιά όλων εκείνων που θα την διαβάσουν.

info@bookbar.gr

 

INFO

Χολέρα και πανούκλα

Patrick Deville

Μετάφραση: Άννυ Σπυράκου

Επιμέλεια: ‘Αρτεμις Λόη

Εκδόσεις Τόπος

Σελ. 256 Τιμή € 12,90

 

 

 

 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Ράλλης Αγγελίδης, Αθήνα

Ελένη Μπεσπάρη, Αθήνα

Σερτάν Φασλή, Ξάνθη

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Χολέρα και πανούκλα, Patrick Deville, Εκδόσεις Τόπος

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Τόπος, Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, Αθήνα, Εξάρχεια, ώρες 9.30 -5.00 καθημερινά, εκτός Σαββάτου. Τηλ. 2103221580 Επικοινωνία bookstore@motibo.com.

 

  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 26 Μαρτίου 2018

 Καλή τύχη!!!!