Το Βραβείο Αναγνωστών 2010 στην Ελένη Πριοβόλου

0
667

Οι αναγνώστες διάλεξαν το «Όπως ήθελα να ζήσω»

Με φόντο την Αθήνα του 19ου αιώνα και υπόθεση που φέρνει πολλούς συνειρμούς για το σήμερα, το μυθιστόρημα «Όπως ήθελα να ζήσω» της Ελένης Πριοβόλου, κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2010. Με ελάχιστες κριτικές στο ενεργητικό του, το βιβλίο αναδείχθηκε το αγαπημένο των αναγνωστών, από έναν κατάλογο δεκαπέντε μυθιστορημάτων, στον διαγωνισμό που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και πραγματοποιήθηκε φέτος για έκτη φορά.

Μυθιστόρημα εποχής με σύγχρονες αναφορές

Tο μυθιστόρημα διαδραματίζεται στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όταν στο πολιτικό τοπίο της χώρας κυριαρχούσαν  –από τότε (!)- , ο δικομματισμός και η διαφθορά, ενώ οι ρομαντικές και πρωτοποριακές ιδέες συναντούσαν την αντίδραση των φανατικών και των τραμπούκων. Αδιαφανή κέντρα εξουσίας καθόριζαν το πολιτικό και οικονομικό τοπίο. Μέσα στο σκοτεινό αυτό κλίμα, ένας ασυνήθιστος ταξιδιώτης εμφανίζεται στην πόλη. Πρόκειται για έναν ιδιόρρυθμο έμπορο που αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Αθήνα και να κάνει τις επενδύσεις του όχι στο χρηματιστήριο, αλλά στην ουτοπία της «ωραιότητας». Φύση αντισυμβατική ο Ρωμαίος Αγγουλές, μαζί με την εκτός γάμου κόρη του και τον παραγιό του, φυτεύουν έναν ροδώνα, στον οποίο φιλοδοξούν να συμπεριλάβουν όλες τις γνωστές ποικιλίες ρόδων και να δημιουργήσουν νέα είδη.

Ο Ροδώνας του Κεραμεικού θα εξελιχθεί σύντομα σε φυτώριο νέων ιδεών. Από εκεί θα περάσουν όλα τα ανήσυχα πνεύματα της εποχής, αναζητώντας το καθένας τη δική του ουτοπία. Με εμφανείς φιλοσοφικές αναφορές, η συγγραφέας δημιουργεί τη δική της ιδεατή Πολιτεία των Ρόδων, μέσα στην οποία οι άνθρωποι εμπνέονται, ονειρεύονται, συγκρούονται και εγκλωβίζονται…. Την ίδια στιγμή προβάλλονται οι πτυχές μιας άγνωστης ιστορίας της Αθήνας, που δεν έχει καμία σχέση με τα συνηθισμένα στερεότυπα και δημιουργούνται προφανείς  παραλληλισμοί ανάμεσα στην εποχή εκείνη και στην εποχή μας.

Η συγγραφέας

Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Δραστηριοποιείται στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Πέρσι τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του Περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο της «Το σύνθημα» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 2008).  Το μυθιστόρημα «Όπως ήθελα να ζήσω» είναι το τρίτο της έργο που απευθύνεται σε ενηλίκους. Προηγήθηκαν τα «Χάρτινα πουλιά» (2001) και το «Κρασί του έρωτα» (2005)

Ένας νέος Θεσμός

Το Βραβείο Αναγνωστών είναι ένας νέος θεσμός για την Ελλάδα,  ενώ στην Ευρώπη έχει παράδοση πολλών ετών. Απονέμεται με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και ξεκίνησε το 2005 , με πρώτη νικήτρια την Ευγενία Φακίνου για το βιβλίο της «Η μέθοδος της Ορλεάνης» (Εκδόσεις Καστανιώτη). «Το βραβείο φαίνεται πως καθιερώνεται στη συνείδηση των αναγνωστών ως θεσμός»  επεσήμανε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η διευθύντρια του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κυρία Κατρίν Βελισσάρη,  δεδομένου ότι φέτος υπήρξε μεγαλύτερη συμμετοχή αναγνωστών με διπλάσιες ψήφους. Οι αναγνώστες ψήφισαν με SMS, επιλέγοντας ένα βιβλίο από τον κατάλογο των δεκαπέντε μυθιστορημάτων που συγκρότησαν επίσης με την ψήφο τους τα μέλη από 280 Λέσχες Ανάγνωσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το βιβλίο της Ελένης Πριοβόλου αναδείχθηκε με περισσότερες από έξι χιλιάδες ψήφους.

info@bookbar.gr

INFO

Το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου «Όπως ήθελα να ζήσω» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.