Φθινοπωρινές Διαδρομές κυκλοφορούν με …ελευθέρας!

0
720

Το περιοδικό για το παιδικό βιβλίο κυκλοφορεί ΔΩΡΕΑΝ!

Αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο

Με ένα επίκαιρο και αξιόλογο αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο κυκλοφορεί το φθινοπωρινό τεύχος του περιοδικού Διαδρομές, το οποίο αποστέλεται δωρεάν, ενώ “ταξιδεύει” και σε ηλεκτρονική μορφή! Το περιοδικό Διαδρομές που κυκλοφορεί από το 1986, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ασχολείται με τη θεωρητική θεμελίωση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, πληροφορεί για τη δραστηριότητα στο χώρο του παιδικού βιβλίου και αποτελεί έναν πολύτιμο σύμβουλο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, βιβλιοθηκάριους, ερευνητές, σπουδαστές της παιδικής λογοτεχνίας, συγγραφείς, εικονογράφους και φυσικά τους ενημερωμένους γονείς!

Αυτό το τεύχος, την εικονογράφηση του οποίου έχει επιμεληθεί η Σάντρα Ελευθερίου, φιλοξενεί δύο πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες για το έργο του “ποητή του Ταϋγέτου” Νικηφόρου Βρεττάκου, στο οποίο είναι εφιερωμένη η φετινή χρονιά.

Με το θέμα “Η θάλασσα στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου” η Τζίνα Καλογήρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Βάσω Οικονομοπούλου δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, μιλούν για τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η θάλσσα αλλά και γενικότερα η φύση στο ποιητικό έργο του Βρεττάκου, όπου υπερβαίνει το στερεότυπο της κλασσικής φυσιολατείας και μετατρέπεται σε στοιχείο που τροφοδοτεί το στοχασμό.

Στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα των παιδών που έχουν βιώσει τη βία και τη θλίψη του πολέμου αναφέρεται η μελέτης της Μαρίτας Παπαρούση, επίκουρη καθηγήτρια ΠΤΛΕ πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο ‘Τα πρόσωπα των παιδιών είναι πατρίδες”; Μια μελέτη με αφετηρία τη συλλογή διηγημάτων του Νικηφόρου Βρεττάκου με τίτλο “Μπροστά στο ίδιο ποτάμι”.

Στο ερώτημα “Είναι τελικά διαφορετικό είδος τέχνης η λογτεχνία για παιδιά;” εστιάζει ένα πρωτότυπο άρθρο της συγγραφέως Λότης Πέτροβιτς- Ανδριτσοπούλου,, με τίτλο “Σημεία αναγνώρισης της λογοτεχνίας για παιδιά και των δημιουργών της”. Με παραδείγματα από τα έργα συγγραφεών που υπήρξαν “κλασσικοί” του είδους, όπως ο Ιούλιος Βέρν και ο Ντίκενς αλλά και τα λαϊκά παραμύθια, ξεδιπλώνει έναν πολύ ενδιαφέροντα προβληματισμό για τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά  που συντελούν ώστε ένα βιβλίο να απευθυνθεί με επιτυχία στους μικρούς αναγνώστες.

Το φθινοπωρινό τεύχος του περιοδικού Διαδρομές, φιλοξενεί επίσης συνέντευξη της συγγραφέως και παιδαγωγού Μαρίζας Ντεκάστρο στην Αγγελική Βαρελλά, πολλά νέα από το χώρο του παιδικού βιβλίου και του διαδικτύου καθώς και 38 βιβλιοπαρουσιάσεις νέων εκδόσεων.

Αφιερωμένο στην τέχνη του παραμυθιού και στη δύναμη που έχουν οι ιστορίες το editorial του φθινοπωρινού τεύχους 107 του περιοδικού Διαδρομές , αναφέρεται στο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, που διοργανώνεται από την ΠΟΦΑ κάθε δύο χρόνια και σημειώνει μεταξύ άλλων:

“Οι ιστορίες αλλάζουν ανάλογα με τις κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες μιας κοινότητας και ενός λαού. Δημιουργούνται καινούργιες που εκφράζουν τον σύγχρονο άνθρωπο, τις ανάγκες και τα όνειρά του. Οι ιστορίες προετοιμάζουν το νέο άτομο να ενταχθεί στην κοινότητα και να μυηθεί στις αξίες και τα όνειρά της. Δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να ακούν ιστορίες και παραμύθια, να διηγούνται τα ίδια ή να διαβάζουν παιδικά βιβλία με ιστορίες. Ας σημειωθεί μάλιστα εδώ η ιδιαίτερη αξία που έχει να ακούν τα παιδιά ιστορίες από τον παππού και τη γιαγιά ή άλλο συγγενικό πρόσωπο”.

info@bookbar.gr

 

Σχετικά Links

Διαδρομές Τεύχος 107 (Κατεβάστε το τεύχος!)