Νάνος Βαλαωρίτης: Πρέπει να σταματήσουμε τους Γερμανούς

0
676

Η Ελλάδα υπήρξε μόνιμο θύμα απ’ το 1821

Ήδη πολλαπλασιάζονται οι φωνές στην Ευρώπη να πάψει η Γερμανία να προβάλλεται ως το μοντέλο για τις ευρωπαϊκές χώρες. Τελευταίος που ύψωσε τη φωνή του είναι ο  Ζαν-Κλωντ Γιούγκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, αν και Χριστιανοδημοκράτης. Οι μικρές χώρες της Ευρώπης είναι συνήθως τα θύματα των μεγάλων χωρών. Και παρόλο που είναι υπέρ το δημοσιονομικών μέτρων, ο Ζ.Κ.Γ. τάσσεται με τον Μόντι και άλλους ηγέτες υπέρ της ανάπτυξης. Και αντιλαμβάνεται πόσο τα γερμανικά φιρμάνια είναι προσβλητικά για τις μικρές χώρες.

Η Ελλάδα ως μικρή χώρα υπήρξε μόνιμο θύμα απ’ το 1821 όταν άρχισαν τα εξολοθρευτικά δάνεια που έπαιρναν προκαταβολικά τους τόκους  και μας έδιναν το εν τρίτον καμιά φορά.  Από την Ρωμαϊκή εποχή γίναμε θύματα αυτοκρατοριών και ισχυρών χωρών λόγω εν μέρει τις διχόνοιας μεταξύ μας. Επίσης μας ξεπέρασαν οι Ρωμαίοι στην τέχνη του πολέμου. Μετά από μερικούς αιώνες εκδικηθήκαμε με την ελληνοποίηση της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. μάλιστα επί Ιουστινιανού και άλλων αυτοκρατόρων οι Βυζαντινοί κατέλαβαν την Ιταλία. Τα ψηφιδωτά  της Ραβέννας το μαρτυρούν.

Απ’ την Αναγέννηση και πέρα κυριάρχησε το ελληνικό πνεύμα, η μυθολογία στην τέχνη, η φιλοσοφία και η λογοτεχνία,  για δεύτερη φορά στους δυτικούς απ’ το 1400 περίπου και πέρα. Εκεί η δύναμη μας αποδείχτηκε.

Όμως θύτες γίναμε πάνω στη Γερμανία απ’ τον 18ο αιώνα με την ελληνομανία τους. Απ’ τους ατομικούς φιλοσόφους Δημόκριτο και Λεύκιππο, φτάσαμε στον Αϊνστάιν και την ατομική βόμβα. Ο Λεύκιππος γεννήθηκε στα Άβδηρα τον 5ο  π.Χ. αιώνα. Πως έγινε αυτό το θαύμα της διάνοιας; Χάρη στην ελευθερία  σε όλες τις μορφές της που την εφεύρανε οι Έλληνες, ιδίως της σκέψης, που συνόδεψε την ανεξαρτησία των πόλεων, το δημοκρατικό πολίτευμα, και την ανεξιθρησκία.

Με την Αναγέννηση υπονομεύσαμε τον μεσαιωνικό καθολικισμό. Το ευχαριστώ των Ευρωπαίων ήταν να μας παραδώσουν στους Οθωμανούς. Ο Αντρέ Μπρετόν μας θεωρούσε πνευματικούς θύτες της Γαλλίας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης. Σε όποιο Μουσείο  κι αν πάτε θα δείτε πίνακες με ελληνικά θέματα, μύθους και Ιστορία.

Τι σημαίνει αυτό; Πνευματική κυριαρχία, κατοχή των πνευμάτων αλλά το τίμημα υπήρξε ακριβό. Τώρα μας κακομεταχειρίζονται λόγω πολιτικής και οικονομικής αδυναμίας. Από θύτες, θύματα.

νανος βαλαωρίτης,

αθήνα  3 Ιουνίου 2012

INFO

O Νάνος Βαλαωρίτης, ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, απάντησε στο ερώτημα του Book Bar:

«Μέσα σε ένα κλίμα που έχει κανείς την αίσθηση ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν ψηφίζει μόνο η Ελλάδα αλλά και …ολόκληρη η Ευρώπη, (με τα συνεχή δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ, τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων κλπ) δημιουργείται  το ερώτημα:
Είμαστε οι θύτες ή τα θύματα της Ευρώπης;» 

info@bookbar.gr