Εφηβικός Νοέμβριος στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη

0
674

 Εκδηλώσεις για Εφήβους

Αφιερωμένος στους Έφηβους είναι ο Νοέμβριος από το Βιβλιοπωλείο Πατάκη

που προετοιμάζει πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Η Μουσική, ο Κινηματογράφος, το Θέατρο, το Design, οι Επιστήμες και ο Νέες Τεχνολογίες είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν με στόχο να δώσουν σε εφήβους και γονείς νέα ερεθίσματα και αφορμή για γόνιμο προβληματισμό και διάλογο. Σε αντιδιαστολή με το πλήθος εκδηλώσεων που γίνονται για τα παιδιά, η εφηβεία θα λέγαμε πως είναι η «μεγάλη αδικημένη» από τα περισσότερα πολιτιστικά προγράμματα οργανισμών και φορέων. Έτσι η πρωτοβουλία του Βιβλιοπωλείου Πατάκη που τελεί υπό την αιγίδα του του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unicef και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Θέματα κοινωνικού προβληματισμού, οι σχέσεις με το διαφορετικό, οι προκλήσεις αλλά και οι κίνδυνοι στο  διαδίκτυο, τη ήθη στο facebook και στο tweeter είναι κάποια από τα θέματα των εκδηλώσεων που φιλοδοξούν να διαφωτίσουν γονείς και εφήβους και να γίνουν αφορμή για ανταλλαγή απόψεων.

 

Οι εκδηλώσεις

 

Φυσική + Ποίηση
(για εφήβους)

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 στις 19:00 
Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Αντώνης Σαρρηγιάννης, φυσικός-ποιητής
Κώστας Παπαγεωργίου, φυσικός, π. Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Αλίμου

Η Φυσική είναι ένα από τα μυστήρια μαθήματα, γεμάτη τύπους και δυσκολονόητες έννοιες που όμως καταξιώνεται στην εφαρμογή και στην πράξη.
Η ποίηση είναι λόγια φτιασιδωμένα, όμορφα, όλο θεωρία, ουτοπία, όραμα αλλά καμία η σχέση της με τη ζωή και την πράξη.
Ξένα πράγματα αυτά τα δυο, εντελώς αντίθετα.
Είναι έτσι όμως; 
Σας προσκαλούμε να διαπιστώσετε το ακριβώς αντίθετο. Η Φυσική με την ποίηση δεν πάνε πάντα παράλληλα, αλλά ενίοτε τέμνονται κάπου. Βαδίζουν μαζί τις περισσότερες φορές στον ίδιο δρόμο.
Ελάτε λοιπόν να ακούσετε τους νόμους του Νεύτωνα, για παράδειγμα, αλλά και να δράσουμε μαζί επιβεβαιώνοντας ότι η Φυσική και η ποίηση πάνε μαζί, πακέτο.

 

Αν εσύ… ήμουν εγώ!
(για γονείς)

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011, 19:00-21:00
Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Μαρία Μαραγκοπούλου, ψυχοθεραπεύτρια – κοινωνική λειτουργός
MSc Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων

Ομιλία για γονείς με αφορμή το έργο «Αν εσύ… ήμουν εγώ!»: «Εφηβεία και διαφορετικότητα: Σχέσεις γονιών – παιδιών. Η πορεία από την παιδικότητα στην αποπαίδωση – ενηλικίωση».

Η περίοδος της εφηβείας αποτελεί μια πρόκληση για το μεγάλωμα και την εξέλιξη τόσο του παιδιού, όσο και του γονιού. Η ανάγκη για εύρεση απαντήσεων από την πλευρά των γονιών αναφορικά με όλα τα θέματα που αναδύονται και ζητούν άμεσες λύσεις γίνεται ένας αγώνας με πολλή αγωνία, ματαίωση, φόβο και συχνά θυμό. Το ερώτημα που θέτουν οι γονείς είναι το πώς θα μπορέσουν να στηρίξουν τα παιδιά τους χωρίς να τα ακυρώνουν, αλλά και χωρίς να τα αφήνουν χωρίς όρια και κανόνες. Οι απαντήσεις που θα προτείνουμε μέσα από αυτή την παρέμβαση θα βοηθήσουν τους γονείς να καταλάβουν τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις «επικίνδυνες ενδείξεις της εφηβείας», ώστε να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με τα παιδιά τους.

Θέατρο και μουσική από εφήβους για εφήβους
Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 στις 12:00-14:00
Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Θέατρο: Ύαινες
Θεατρική ομάδα εφήβων της κατασκήνωσης Χαρούμενο Χωριό

Μουσική: 
Μουσικό συγκρότημα Jungle Whisper
+
Μουσικό συγκρότημα εφήβων κατασκήνωσης Χαρούμενο χωριό

Η θεατρική ομάδα εφήβων της κατασκήνωσης Χαρούμενο Χωριό παρουσιάζει σε προσαρμοσμένη απόδοση τη θεατρική παράσταση που ανέβασαν το καλοκαίρι του 2011 στο πέτρινο θέατρο της Κατασκήνωσης στη Βαρυμπόμπη. Αφορμή το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά Ύαινες, σε σκηνοθεσία Σίσης Μπλυμάκη και Ράνιας Καλπακτσόγλου. 

Και στη συνέχεια… περίπου στις 13.30 

Το μουσικό συγκρότημα Jungle Whisper και το μουσικό συγκρότημα εφήβων της κατασκήνωσης Χαρούμενο Χωριό κουρδίζουν κιθάρες, σαξόφωνα, ντραμς, μικρόφωνα και ετοιμάζονται να ξεσηκώσουν το κοινό της οδού Ακαδημίας.

Αν εσύ… ήμουν εγώ!
(για εφήβους)
Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011, 12:00-14:00
Πολιτιστικός Χώρος Ακαδήμεια (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος)

Μαρία Μαραγκοπούλου, ψυχοθεραπεύτρια – κοινωνική λειτουργός
MSc Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων
Θάλεια Καλλιαντά, δασκάλα, δασκάλα Δράματος / Θεάτρου (MA: Drama in Education),
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος Θεάτρου Νέων

Ως συνέχεια της εκδήλωσης Αν εσύ… ήμουν εγώ!, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο για εφήβους στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια» αξιοποιώντας το θεατρικό έργο «Αν εσύ … ήμουν εγώ!»: Θα παιχτούν αποσπάσματα της παράστασης από τους ηθοποιούς και θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήρι με εφήβους με θέμα:«Ταυτίσεις και ταυτότητες: Η διαφορετικότητα στην εφηβεία».  

Συνήθως, οι ηθοποιοί είναι στη σκηνή και το κοινό τούς παρακολουθεί. Τι μπορεί όμως να ζήσει κανείς όταν ηθοποιοί και κοινό παγώνουν στιγμές της παράστασης και δουλεύουν μαζί δημιουργώντας νέες σκέψεις για συζήτηση με αφορμή τα θέματα που έρχονται στο προσκήνιο, στο εδώ και τώρα; Οι έφηβοι που θα συμμετάσχουν στο πρωτότυπο αυτό βιωματικό εργαστήριο θα προσεγγίσουν μέσα από νέους δρόμους την δυνατότητα να εμπλουτίζεται κανείς μέσα τόσο από την ταύτιση, όσο και από την διαφορετικότητά του με τους άλλους.

 Όρνιθες: αναζητώντας την ουτοπία μέσα από το χιούμορ
(για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς) – Κρατήσεις θέσεων, τηλ.: 210.36.500.71

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011, 12:00-15:00 και 18:00-20:30
Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατροπαιδαγωγός και σκηνοθέτρια της παράστασης Όρνιθες

12.00-15.00 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Ένα βιωματικό εργαστήριο για νέους από 15 χρονών και πάνω, γονείς και εκπαιδευτικούς για να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας και να συζητήσουν παίζοντας, μέσα από τις φόρμες της κωμωδίας, τους τρόπους και τους λόγους που μπορούμε να βελτιώσουμε τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε και να δούμε ποια από τα ουτοπικά μας όνειρα για το μέλλον μπορούμε να επιδιώξουμε στο παρόν.

 18.00-20.30 στο στο Θέατρο Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος)

Ως συνέχεια και κλείσιμο του πρωινού εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν την παράσταση

Όρνιθες – Μια ροκ παράσταση για εφήβους, και στη συνέχεια να λάβουν μέρος σε μια μικρή συζήτηση.

“poke, post, accept, twitter, facebook”
Ή πώς το διαδίκτυο άλλαξε τη ζωή των εφήβων
(για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς)

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 στις 19:00 
Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικός, PhD Media Education
Ανθή Σιδηροπούλου
, κοινωνιολόγος, Υπ. Διδ. Επικοινωνίας
Μανώλης Αλεξαντωνάκης
, πτυχιούχος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ε.Κ.Π.Α.

Η εφηβική ζωή αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο για τους μεγαλύτερους και την πιο ανατρεπτική περίοδο της ζωής τους για τους ίδιους τους εφήβους. Πόσο άλλαξε, αν άλλαξε, η ζωή των εφήβων με την είσοδο του διαδικτύου; Πόσο φοβήθηκαν οι γονείς; Πόσο ανησύχησαν οι δάσκαλοι; Οι Εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν μια συζήτηση για να ακουστούν οι φωνές των ίδιων των εφήβων, των επιστημόνων που ερευνούν τις δυνατότητες και τους κινδύνους του διαδικτύου, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

 Δε με λένε Ρεγγίνα…
… Άλεχ με λένε

Μια διπλή ιστορία που μιλά για τη σεξουαλική εκμετάλλευση των νέων
(για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς)

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 στις 19:00 
Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Λάμπρος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF
Ηρακλής Μοσκώφ
, Εμπειρογνώμων σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών, Συντονιστής ΚαταπολέμησηςTrafficing
Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου
, φιλόλογος Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα 

και ο Μάνος Κοντολέων. 

Διαβάζουν αποσπάσματα και συζητούν για το μυθιστόρημα οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου ΓέρακαΣταύρος Τσαντές, Άννα Μπακατσάκη

 Μια Βραδιά Σαίξπηρ
(για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς)

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 στις 19:00
Βιβλιοπωλείο Πατάκη
 

Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας, ηθοποιός, καθηγήτρια υποκριτικής
Κωνσταντίνος Μπογδάνος
, δημοσιογράφος 

O δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος διερευνά μέσα από μια φιλική συνέντευξη με τη συγγραφέα και καθηγήτρια υποκριτικής Αργυρώ Πιπίνη πτυχές και μυστικά των έργων του Σαίξπηρ έτσι όπως εκείνη τα έχει μελετήσει, ερμηνεύσει, διδάξει και καταγράψει. Φίλοι ηθοποιοί και σπουδαστές διαβάζουν αγαπημένα της σαιξπηρικά αποσπάσματα καλώντας το κοινό να αφεθεί στη μαγεία των λυρικών στίχων του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα.  

Διαβάζουν

οι ηθοποιοί: Μάξιμος Μουμούρης, Νίκος Σταθόπουλος
και οι σπουδαστές: 
Δάφνη Λιανάκη και Σουζάνα Μαραγκού 

 Για έναν πολιτισμό που θα ΜΑΣ περιέχει…
Έναν πολιτισμό που θα ανήκει ΚΑΙ στους εφήβους
Οι έφηβοι συζητούν, κρίνουν, διεκδικούν…
Οι ενήλικες ακούν, διδάσκονται, απαντούν…

(για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς) 

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011 στις 12:00 
Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Σοφία Βγενοπούλου, παιδοψυχίατρος, σκηνοθέτρια
Μαρία Τοπάλη
, ποιήτρια, μεταφράστρια 

Με αφορμή το «φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου» που συντονίστηκε τον περασμένο Μάιο από τη Σοφία Βγενοπούλου με την υποστήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Grasshopper στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σας προσκαλούμε σε συζήτηση με πρωταγωνιστές του ίδιους τους εφήβους. Τι άλλαξε στη ζωή των παιδιών μετά τη
συμμετοχή τους στο θεατρικό φεστιβάλ; Πώς βλέπουν τώρα τη γνώση, το σχολείο, την οικογένεια έχοντας δοκιμαστεί στην πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα της
καλλιτεχνικής παραγωγής; Μπορούν οι θεσμοί να χορτάσουν την πείνα τους; Μπορεί
η τέχνη να αλλάξει τη ζωή τους;

 Το σχολείο, η πόλη, η κάθε μέρα:
Πόσο ουτοπία μπορεί να είναι η δυστοπία και το αντίστροφο
(για εφήβους) 

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011 στις 10:00
Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Χαρά Γιαννακοπούλου, συγγραφέας
Ελένη Κατσαμά
, συγγραφέας 

Είναι τόσο φρίκη η πραγματικότητα που δεν αξίζει καν να ασχολούμαστε μαζί της; Περιμένεις ακόμα πως κάποιος άλλος θα κάνει κάτι για σένα; Είσαι απ’ αυτούς που γκρινιάζουν μόνο ή απ’ αυτούς που κάνουν; Τον τρόπο τον έχεις – πες τον σε όλους. Οι συγγραφείς Χαρά Γιαννακοπούλου και Ελένη Κατσαμά συντονίζουν μια απόπειρα επικοινωνίας μεταξύ σχολείων σε μια συνάντηση όπου οι μαθητές έχουν τον πρώτο λόγο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συγγραφείς θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε σχολεία. Για περισσότερες πληροφορίες Τμήμα Εκδηλώσεων: 210.36.50.024

info@bookbar.gr