Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

0
1779

Στο Μουσείο Ακρόπολης η έναρξη των εκδηλώσεων/

Πάνω από 250 δωρεάν εκδηλώσεις/ 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 23 Απριλίου έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ακτινοβολία για τη χώρα μας.  Η Αθήνα θα είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, για έναν ολόκληρο χρόνο, δηλαδή από τις 23 Απριλίου 2018 μέχρι τις 23 Απριλίου 2019 μετά από την επιλογή της UNESCO.

H πολυαναμενόμενη έναρξη του μεγάλου πολιτιστικού προγράμματος Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου πλησιάζει και αναμένεται να φέρει την πρωτεύουσα στο κέντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Με τη βραβευμένη νομπελίστρια Χέρτα Μίλερ και τον Γιαν Βάγκνερ να έχουν ήδη βρεθεί στην Αθήνα, η διοργάνωση  Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» ξεκινά επισήμως  από τις 23 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων) –στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στις 7.45 μ.μ. και κατόπιν στο Ηρώδειο στις 10 μ.μ, μέχρι την ίδια ημερομηνία του ερχόμενου έτους και δρομολογεί περισσότερες από 250 δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, εμπλέκοντας όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς πολιτισμού.

Με κυριότερο χορηγό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχοςδεκάδες μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί, όπως το Εθνικό Θέατρο και η Εθνική Λυρική Σκηνή, μικρότερες δημιουργικές ομάδες, όπως ο Κινητήραςοργανώσεις με κοινωνικό έργο, όπως το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιούξένα Ινστιτούτα, όπως το Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτοπρεσβείες πολλών χωρών και προγράμματα του Δήμου Αθηναίων, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και η Γεννάδιος, οι βιβλιοθήκες της πόλης, τα πανεπιστήμια και φυσικά όλα τα πρόσωπα που εμψυχώνουν τη λειτουργία τους – όλα μαζί μπλέκονται σε ένα ενιαίο σώμα, ένα συλλογικό εγχείρημα με αφετηρία το βιβλίο και στόχο την εξωστρέφεια και τη διάδοση της γνώσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το μοναδικό project Ανοικτές Συλλογές θα ανοίξει τις πόρτες σε περίπου 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες και μουσεία για εκδηλώσεις και συνέργειες, ενώ αθέατα τμήματα των σημαντικών συλλογών τους θα αποκαλυφθούν στο κοινό και για τους δώδεκα μήνες, με απώτερο στόχο να αποτελέσει θεσμό για την πόλη.

«Κάθε πόλη είναι ένα βιβλίο, το οποίο προσπαθούν να διαβάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της· κάθε βιβλίο είναι μία πόλη που κατοικούν οι αναγνώστες», όπως αναφέρει ο Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων που φυσικά συμμετέχει στο πρόγραμμα. Με αυτή τη προσέγγιση, το Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου θέλει να εμπνεύσει, να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.

«Σκοπός μας είναι να φτάσει το βιβλίο σε κάθε γειτονιά, σε όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, κατοίκους και επισκέπτες, ανθρώπους με υψηλό αλλά κι ανθρώπους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, Έλληνες και μετανάστες, ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο και όσους δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι», ο τονίζει ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης.  Έτσι, το περιεχόμενο των δράσεων φιλοδοξεί να ανοίξει νέα πεδία διαλόγων με συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και δυναμικές ομιλίες, επεκτείνεται στα υπόλοιπα καλλιτεχνικά πεδία συνδυασμένο με κάθε είδος τέχνης (performance, χορός, video art, θέατρο κοκ), ενώ συχνά-πυκνά τα ραντεβού δίνονται έξω στην πόλη, όπως με τις δράσεις της κινητής βιβλιοθήκης και με απρόσμενες αφηγήσεις ερμηνευτών..

Σε μία λογική συνέχεια της περσινής χρονιάς που τα στατιστικά του τουρισμού έδειξαν περισσότερους από πέντε εκατομμύρια τουρίστες στην πόλη μας (διπλάσιος αριθμός από το καταστροφικό έτους του ’12), το πλούσιο και δυναμικό πρόγραμμα Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου στοχεύει αφενός στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτεύουσας και αφετέρου σε μία γενικότερη πολιτισμική παρακαταθήκη, που θα δώσει στο βιβλίο τον χώρο που πραγματικά του αξίζει.

Στη σκιά της Ακρόπολης η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων

Μια πομπή επίσημων προσκεκλημένων που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Απριλίου, ώρα 19:30, από το Μουσείο Ακρόπολης και θα συνεχιστεί για περίπου μισή ώρα ως τη συμβολή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την Αποστόλου Παύλου, θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο κήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου 2018. Της πομπής θα προπορεύεται η μπάντα του δήμου Αθηναίων, ενώ σε πέντε σημεία θα υπάρχουν ορχήστρες από παιδιά μουσικών σχολείων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα έχει προηγηθεί η επίσημη τελετή στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων, παρουσία του δημάρχου της Αθήνας, υπουργών, εκπρόσωπων φορέων που σχετίζονται με το βιβλίο, καθώς και επίσημων προσκεκλημένων από το εξωτερικό, όπως η γενική διευθύντρια της UNESCO, αλλά και πρόεδροι ενώσεων για το βιβλίο.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στο αίτημα του δήμου Αθηναίων για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού πεζοδρόμου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, προκείμενου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.

Το ίδιο βράδυ, γύρω στις 21:30, στην κλίμακα ανόδου του Ηρωδείου η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει για περίπου μία ώρα τραγούδια τζαζ και σουίνγκ. Η όλη διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ στο Ηρώδειο, όπου στον χώρο της ορχήστρας δέκα ηθοποιοί (πιθανόν και κάποιοι από τους θεατές) θα αναγνώσουν στίχους του Ομήρου. Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, η είσοδος στη διοργάνωση θα είναι ελεύθερη, με τον αριθμό των θεατών να μην ξεπερνά τις 2.000.

Σημειώνεται ότι η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. 23 Απριλίου είναι η ημερομηνία γέννησης δύο κορυφαίων δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.  Η Αθήνα θα είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μετά από επιλογή του διεθνούς οργανισμού (Unesco) για έναν ακριβώς χρόνο, δηλαδή ως τις 23 Απριλίου 2019.

info@bookbar.gr

INFO

Για να δείτε το πρόγραμμα του Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, πατήστε εδώ.