15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

0
845

Εσείς ομιλείτε γαλλικά;/  

Τιμώμενες οι χώρες της Γαλλοφωνίας/

Η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται προ των πυλών και ετοιμάζεται να τις ανοίξει  για το κοινό. Από 3 έως 6 Μαΐου 2018 η καρδιά του βιβλίου θα ξαναρχίσει να χτυπά στη Θεσσαλονίκη για …15η φορά! Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί το πιο σημαντικό ετήσιο γεγονός για το βιβλίο και τους επαγγελματίες του βιβλίου που διοργανώνεται στη χώρα μας. Ένας πολιτιστικός θεσμός με διεθνή χαρακτήρα που έχει αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο του βιβλίου και έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους αναγνώστες και τους φίλους του βιβλίου.

Τιμώμενες οι χώρες της Γαλλοφωνίας

Η φετινή 15η ΔΕΒΘ δεν θα έχει μόνο μία αλλά πολλές τιμώμενες χώρες. Τιμώμενες θα είναι οι χώρες της Γαλλοφωνίας. Σε ειδικά σχεδιασμένο Περίπτερο θα φιλοξενήσει μια πλειάδα συγγραφέων, εκδοτών, βιβλίων και εκδηλώσεων λόγου και τέχνης από το δίκτυο των γαλλόφωνων χωρών ανά τον κόσμο, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης και άλλες πρεσβείες και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού. . Έως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή με περίπτερα οι εξής χώρες: Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ισραήλ, Καναδά, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Μαρόκο, Μπαγκλαντές, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταιβάν, Τουρκία, (Βέλγιο, Γαλλία, Ιράν, Κύπρος, Ουκρανία, Π.Γ.Δ.Μ). Επίσης, εντός του περιπτέρου της Γαλλοφωνίας και μέσω του διεθνούς γραφείου των Γάλλων Εκδοτών (BIEF) συμμετέχουν 44 γάλλοι εκδότες.

Ο διεθνής χαρακτήρας της ΔΕΒΘ επιβεβαιώνεται κι από την ενεργή συμμετοχή ξένων συγγραφέων στη φετινή διοργάνωση. Περισσότεροι από 40 συγγραφείς έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στη φετινή διοργάνωση. Ανάμεσα τους είναι οι Kaouther Adimi, Metin Arditi, Marion Billet, Barbara Cassin, Olivier Guez, Thomas Gunzig, Leslie Kaplan, Philippe Lechermeier, Yamen Manaï, Dominique Manotti, Laure Marchand, Daniel Maximin, Anna Moï, Gilles Ortlieb, Michel Piquemal, Nathalie Quintane, Claude Rizzo, François Soulages, Brina Svit, Sami Tchak, Fréderic Worms, αλλά και οι ελληνικής καταγωγής Άννα Αγγελοπούλου, Κατερίνα Δασκαλάκη, Γιάννης Κιουρτσάκης, Γιώργος Πρεβελάκης, κ.ά.

Όλα τα είδη του λόγου (μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, θέατρο, κλπ.) αλλά και τα κόμικς, η φωτογραφία, η μουσική θα έχουν την τιμητική τους με παρουσιάσεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στο μεγάλο περίπτερο της Γαλλοφωνίας, το οποίο περιβάλλει κυκλικά τον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων, την «αγορά». Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ψυχαγωγικά και παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, εργαστήρια ψηφιακών μέσων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις νέες τεχνολογίες και γαστρονομικές παρουσιάσεις.

 Το αφιέρωμα στη Γαλλοφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ουσιαστική συνέχεια της θεματικής Η αναζήτηση του νότου που σηματοδότησε την ΔΕΒΘ 2017. Βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις και άλλα δρώμενα θα εμβαθύνουν στην γαλλική κουλτούρα ως παγκόσμια συνδετική του βορρά με τον νότο, εστιάζοντας στο βιβλίο που παράγει αλλά και, ευρύτερα, στον πολιτισμό που διαχρονικά δημιουργεί, ενισχύοντας την ήδη πολυετή και πολυσχιδή σύνδεσή της με τον ελληνικό εκδοτικό κόσμο, και την σημασία αυτής της σύνδεσης στην διαμόρφωση των σύγχρονων ευρωπαϊκών πολιτιστικών ταυτοτήτων.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Γαλλία υπήρξε τιμώμενη χώρα στην 5η ΔΕΒΘ, το 2008, ενώ ακριβώς δέκα χρόνια αργότερα οι χώρες της Γαλλοφωνίας τιμώνται για πρώτη φορά στην έκθεση, δίνοντας έμφαση όχι στο εθνικό στοιχείο ως αποκλειστικό παράγοντα ταυτότητας αλλά στη γλώσσα ως προϋπόθεση παγκοσμιότητας, δραστήριου παραγωγού και προωθητή αξιών.

Σημαντική είναι και η συμμετοχή των ελλήνων εκδοτών που ήδη από πέρυσι αυξήθηκε κατά πολύ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Στην 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν πάνω από 285  εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα διοργανωθούν ιδιαίτερες συζητήσεις και ομιλίες για τα επαγγελματικά προβλήματα του εκδοτικού κλάδου, με τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων των εκδόσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην υποδοχή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία και στο βαλκανικό χώρο. «Η έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης θέλει να αφουγκράζεται τα προβλήματα του καιρού της, να τα συζητά με τη βοήθεια των βιβλίων και των ανθρώπων που τα γράφουν, τα αξιολογούν, τα μεταφράζουν, τα εκδίδουν», υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής.

Κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι Η Δημοκρατία τον 21ο αιώνα ενώ οι βασικοί θεματικοί άξονες της έκθεσης είναι Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία και Βιβλίο και Performance. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων περιλαμβάνει παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και συζητήσεις με συγγραφείς, ένα ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, θεματικές εκθέσεις και προβολές, τα καθιερωμένα Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και Μετάφρασης, καθώς και τις ποικίλες δράσεις της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο.

Η δημοκρατία στον 21ο αιώνα

Συνεχίζοντας να αναδεικνύει καίρια προβλήματα του σημερινού κόσμου, η ΔΕΒΘ συμμετέχει στην προσπάθεια να συζητηθεί σε βάθος η δημοκρατία ως ζητούμενο σε εποχή έξαρσης των εθνικισμών και αμφισβήτησης δημοκρατικών κεκτημένων, ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης. Διακόσια σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Βολταίρου και πενήντα χρόνια από τον Μάη του ’68, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δίνει τη δική της μάχη για τη δημοκρατία μέσα στην κρίση, η ΔΕΒΘ θέλει να υπενθυμίσει πως το αίτημα της δημοκρατίας παραμένει ζωντανό, πολύπλοκο και εκκρεμές, όπως σταθερά αποτυπώνεται στην ελληνική και παγκόσμια σύγχρονη λογοτεχνία, αλλά και σε πρόσφατες θεωρητικές αναζητήσεις. Θα διοργανωθούν συζητήσεις μεταξύ λογοτεχνών, ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων, φιλοσόφων και δημοσιογράφων, με αφορμή την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή σχετικά με το θέμα της Δημοκρατίας σε κρίσιμους καιρούς

Πιο συγκεκριμένα θα συζητηθούν τα εξής: 
• «Η άνοδος της ακροδεξιάς σήμερα: Αναλογίες και διαφορές με το παρελθόν» 
• «Μεταδημοκρατία: Βαίνουμε προς εμβάθυνση ή προς συρρίκνωση των δημοκρατικών θεσμών διεθνώς;»
• «Ευρώπη, υπερεθνικοί θεσμοί, κοινωνικό συμβόλαιο: Πόσες κρατικές ή εθνικές αρμοδιότητες είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε και με ποιους όρους;»
• «Δημοκρατία και οικονομία: Σχέση στοργής ή οργής; Υπάρχει αντινομία μεταξύ ελεύθερης αγοράς και δημοκρατίας;» 
• «ΜΜΕ και Δημοκρατία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί ο έλεγχος των ΜΜΕ είτε από το κράτος είτε από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα;»
Εξάλλου, τις ημέρες της έκθεσης συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Μάη του ’68. Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει ειδική έκθεση, ενώ σε συνεργασία με τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητές που συμμετείχαν ενεργά στο πολυδιάστατο αυτό επαναστατικό γεγονός

Η 15η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 6 Μαΐου 2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO). Τη ΔΕΒΘ διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Η ΔΕΒΘ τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

info@bookbar.gr

 

 

INFO

Xώρος διεξαγωγής
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 
Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης 
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 291111