Περίπατος βιβλίου 2023, ένα απολογισμός

0
771
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΦΡΟΣΩ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ

 

 

23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

 

Το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων φωταγωγήθηκε συμβολικά με το λογότυπο της δράσης στις 23 Απριλίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, «δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν τη βάση της παιδείας και της δημοκρατίας».

68 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι  άνοιξαν τις πόρτες τους σε μια γιορτή γεμάτη βιβλία και μικρές εκπλήξεις στο Κέντρο και στα προάστια της Αθήνας, αλλά και σε 17 ακόμα πόλεις της Ελλάδας.

Επιμέλεια Book Bar

Η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου,  που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου  σε κάθε γωνιά του κόσμου, τιμήθηκε και φέτος, με τον υπέροχο «Περίπατο Βιβλίου»,  το Σάββατο 22 Απριλίου, μια γιορτή στην Αθήνα και άλλες 17 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, αφιερωμένη στους μικρούς και μεγάλους βιβλιόφιλους που αγαπούν το διάβασμα.

Φέτος, η συμμετοχή ήταν  μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς 68 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι αποτέλεσαν τους αλλεπάλληλους σταθμούς σε ένα σαφάρι βιβλίων και βιβλιοφάγων στην πόλη.

Το event, που έχει γίνει πλέον θεσμός, διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Ο Περίπατος Βιβλίου,  έχει διανύσει ήδη μια πορεία 8 ετών, αποτελώντας ένα μεγάλο πάρτι σε όλη την πόλη, μια απολαυστική «βιβλιοβόλτα» που ξεκίνησε από τις 08:30 το πρωί μέχρι τις 08:00 το βράδυ, με διάφορους σταθμούς/events που έγιναν σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.

«Ο Περίπατος Βιβλίου έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού ως η βιβλιοφιλική βόλτα που δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες και φίλους του βιβλίου να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, να γνωρίσουν αγαπημένους συγγραφείς, να συμμετάσχουν σε δρώμενα, να νιώσουν μια διαφορετική εμπειρία από την επαφή τους με το βιβλίο και κυρίως… να βρεθούν μεταξύ τους!»  αναφέρει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου.

Ξεχωριστοί σταθμοί στον Περίπατο Βιβλίου 2023

Η Βιβλιοθήκη του κτιρίου της Βουλής άνοιξε τις πόρτες της για τους βιβλιόφιλους σε μια ξεχωριστή ξενάγηση «σε χώρους εργασίας και φύλαξης των πολύτιμων και σπάνιων θησαυρών της. Παρουσιάστηκαν βιβλία της άνθησης του περιηγητισμού με χάρτες, ενδυμασίες, λουλούδια και φυτά από την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα παρουσιάστηκαν  οι παράγοντες φθοράς των βιβλίων και οι εργασίες αποκατάστασής τους».

Η Αισχύλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευσίνας «Ήταν αφιερωμένη στην αστυνομική λογοτεχνία. Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό της διάβασε και θα πρότεινε αστυνομικά μυθιστορήματα σε αναγνώστες κάθε ηλικίας. Οι ανήλικοι αναγνώστες απασχολήθηκαν με χειροτεχνία, δηλαδή δημιουργώντας ένα εξώφυλλο ενός φανταστικού αστυνομικού μυθιστορήματος».

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής, με τα Τμήματά της που στεγάζονται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν, «συμμετείχε στη διοργάνωση, με ξεναγήσεις στον χώρο, τις συλλογές, τις υπηρεσίες της, καθώς και με περιήγηση στο τρίπτυχο των εκθέσεων που έχουν οργανωθεί με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Εκτός από το κέντρο και την περιφέρεια της Αττικής, συμμετείχαν βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τον Βόλο, το Γαλαξίδι, την Ελευσίνα, τη Ζάκυνθο, την Κοζάνη, την Κομοτηνή, τη Λάρισα, τη Λευκάδα, τα Μέγαρα, το Μεσολόγγι, τα Μουδανιά, την Ορεστιάδα, την Πάτρα, τον Πύργο, τη Σύρο και τα Χανιά με ποικίλες εκδηλώσεις και πλειάδα συγγραφέων. Σε διάφορα σημεία των πόλεων αυτών -βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία- πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, στις οποίες έλαβαν μέρος συγγραφείς, ποιητές και μεταφραστές, που συνομίλησαν με το κοινό.

dav

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης μοιράστηκαν στους βιβλιόφιλους αναμνηστικοί σελιδοδείκτες, μολύβια Faber και αφίσες με το μήνυμα “διαβάζω & αλλάζω” τοποθετημένα μέσα σε μια καλαίσθητη τσάντα με το λογότυπο της δράσης.