Ο Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής τιμά τον Νάνο Βαλαωρίτη

0
716

Νάνος Βαλαωρίτης: Ο αιώνιος έφηβος των ελληνικών γραμμάτων

Ο Νάνος Βαλαωρίτης, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή ποιητές της εποχής μας,  γιορτάζει τα  90ά του γενέθλια!

Με αυτή την αφορμή, ο σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής ετοιμάζει  εκδήλωση προς τιμή του, τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής. Θα μιλήσουν η καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα Κωνσταντουλάκη-Χάντζου, ο κριτικός λογοτεχνίας Βίκτωρ Ιβάνοβιτς και η ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο ίδιος ο ποιητής, που θα διαβάσει ποιήματα από τις τέσσερεις πρόσφατες ποιητικές του συλλογές, με έργα των τελευταίων πέντε χρόνων, τα οποία αποδεικνύουν τη διαχρονική σημασία και διορατική δυνατότητα του ποιητικού λόγου, στις δύσκολες εποχές που ζούμε , Μ’ ένα ποτήρι κρασί, στο τέλος της βραδιάς, θα ευχηθούν στον Νάνο Βαλαωρίτη να τα εκατοστίσει.

Διεθνής αναγνώριση και πρωτοπορία

Γεννημένος στη Λωζάννη της Ελβετίας το 1911 το Νάνος Βαλαωρίτης είναι ένας από τους λίγους Έλληνες ποιητές με διεθνή αναγνώριση και μία από τις πιο αυθεντικές φωνές της σύγχρονης Ελλάδας. Βραβευμένος με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2009 για το σύνολο του έργου του και με πολλά διεθνή βραβεία, ο Νάνος Βαλαωρίτης είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα, που έχει στο ενεργητικό του πάνω από 45 βιβλία όλων των ειδών, ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα, κριτικές μελέτες, μεταφράσεις, άρθρα, ενώ ανάμεσα στις πνευματικές  αναζητήσεις του είναι και η ζωγραφική.

Δισέγγονος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη είναι μια πολύπλευρη και πολυσχιδής προσωπικότητα. Από το 1939, οπότε εμφανίζεται στον χώρο της ποίησης, μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή πνευματική εγρήγορση. Γράφει ασταμάτητα και ενδιαφέρεται για τα κοινά.. Η γνωριμία του στο Παρίσι με τον Αντρέ Μπρετόν και τους υπερρεαλιστές, αλλά και με τον Ανδρέα Εμπειρίκο, υπήρξε καθοριστική, όπως επίσης και η σχέση του με τα σημαντικότερα μέλη της γενιάς των Beat.  Στην περίοδο της Χούντας αυτοεξορίστηκε στην Αμερική, όπου δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (1968-1996).

Πολίτης του κόσμου με ελληνικές ρίζες

Πραγματικός πολίτης του κόσμου, έζησε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Καλιφόρνια. Στο Λονδίνο εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Η Τιμωρία των Μάγων, 1947» και γνώρισε τους Τ.Σ. Έλιοτ, Γ.Χ. Όντεν, Ντύλαν Τόμας, ενώ  έκανε μεταφράσεις στα αγγλικά, Ελλήνων μοντερνιστών και υπερρεαλιστών ποιητών. Ήταν ο πρώτος μεταφραστής του Γ. Σεφέρη στα αγγλικά ενώ μετέφρασε επίσης Ελύτη, Εμπειρίκο, Εγγονόπουλο και Γκάτσο. Στην Αμερική γνωρίστηκε με τον φημισμένο εκδότη των μπίτνικ Λόρενς Φερλινγκέτι, ενώ νωρίτερα είχε γνωριστεί με τους William Burroughs και Alain Ginsberg.

Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και διηύθυνε το πρωτοποριακό λογοτεχνικό περιοδικό «Πάλι» (1963 -1967). Είκοσι χρόνια αργότερα, δημιούργησε ακόμη ένα πρωτοποριακό λογοτεχνικό περιοδικό τη «Συντέλεια» (1989 -1995) μαζί με τον αείμνηστο Ανδρέα Παγουλάτο και στη συνέχεια τη «Νέα Συντέλεια».

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα – τρία Κρατικά Βραβεία (το πρώτο το αρνήθηκε), ενώ το 1976 αρνήθηκε την πρόταση να γίνει αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο της National Poetry Association [Αμερικανική Εταιρεία Ποίησης], το οποίο προηγουμένως είχε δοθεί στους Λόρενς Φερλινγκέτι και Άλεν Γκίνσμπεργκ.  Σε όλη την πορεία της ζωής του, ο Νάνος Βαλαωρίτης ακολούθησε το δικό του πρωτοποριακό δρόμο, αμφισβητώντας και ξεφεύγοντας από τις καθιερωμένες φόρμες της λογοτεχνικής κοινότητας στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο ούτε στιγμή να χάσει την επαφή του με την εθνική του παράδοση. Η γνωριμία του με τα μεγάλα παγκόσμια πρωτοποριακά κινήματα του 20ου αιώνα, συνετέλεσε στη διεύρυνση της θεματικής του έργου του και έδωσε καθολική διάσταση στην προβληματική και στη σκέψη του.

Ένας σύγχρονος «Σωκράτης»

Πνεύμα ανήσυχο καινοτόμο, ανατρεπτικό και με έμφυτη αίσθηση του χιούμορ, ο Νάνος Βαλαωρίτης δεν είναι από εκείνους που αναπολούν το παρελθόν. Το βλέμμα και το πνεύμα του είναι στραμμένα στο μέλλον. Είναι βαθειά ενημερωμένος για τις διεθνείς εξελίξεις σε κοινωνικο –πολιτικό και λογοτεχνικό επίπεδο, γνώστης των νέων τεχνολογιών ενώ μελετά τα νέα ρεύματα και τις νέες θεωρίες. Χαρακτηρίζεται από φιλοσοφημένη απλότητα και από εκείνο το «Σωκράτειο δαιμόνιο» της αμφισβήτησης που του χαρίζει αειθαλή πνευματική φρεσκάδα και τον τίτλο του «αιώνιου έφηβου» των ελληνικών γραμμάτων.

info@bookbar.gr

 

 Σχετικά Θέματα

ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ    Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας / «Ο κάθε Έλληνας κατ’ αρχήν  μισεί το κράτος και τα Κρατικά Βραβεία είναι μία προέκταση του κράτους»

Νάνος Βαλαωρίτης, Συνέντευξη: «Ας τελειώσει η ιστορία περί αγράμματου Ομήρου!»