Ακόμη ένα …χαστούκι στην αξιοπιστία των Booker

0
865

Allan Hollinghurst: Συγγραφέας της Χρονιάς στη Βρετανία

Ηθική δικαίωση με θρίαμβο στα Βραβεία Galaxy

Ηθική δικαίωση για τον Allan Hollinghurst που τον περασμένο μήνα εισέπραξε  την …υπεροψία των Βραβείων  Booker! Ο Βρετανός συγγραφέας ανακηρύχθηκε από τα Βραβεία Galaxy, o Συγγραφέας της Χρονιάς για το βιβλίο του “The Stranger’s Child”.  

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

 750 ειδικοί από το χώρο του βιβλίου …συνιστούν Hollinghurst!

Συγκεκριμένα 750 ειδικοί από το χώρο του βιβλίου, που συγκροτούν την Ακαδημία των Βραβείων Galaxy υπέδειξαν τον Allan Hollinghurst ως συγγραφέα της χρονιάς, επιλέγοντας το βιβλίο του με πολύ μεγάλη διαφορά από τον  φετινό νικητή του Βραβείου  Booker , Julian Barnes , καθώς επίσης και την Carol Birch που βρισκόταν στην  φετινή Shortlist Βραβείων Booker , τα οποία  αντιμετωπίζουν όπως φαίνεται, γενικότερη αμφισβήτηση και κατακραυγή από τον λογοτεχνικό κόσμο της Βρετανίας.  

Booker 2011: H shortlist της… έριδος

Θυμίζουμε ότι ο Allan Hollinghurst ήταν στη φετινή longlist των Booker και είχε θεωρηθεί φαβορί όχι μόνο για την shortlist αλλά και για την κατάκτηση του Βραβείου. Ο αποκλεισμός του από τη Shortlist, σε συνδυασμό με μία συνέντευξη στον Guardian, της Dame Stella Rimington, Προέδρου της φετινής Κριτικής Επιτροπής των Booker, όπου έδινε έμφαση στην εμπορικότητα των υποψήφιων βιβλίων, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της  shortlist, μια μεγάλη ομάδα από διαπρεπείς Βρετανούς συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους και τα  ηχηρά ονόματα των John Banville, Pat Barker, Mark Haddon και David Mitchell  κ.ά.   εκδήλωσαν την δυσαρέσκειά τους για τις «εμπορικές επιλογές» των Booker και ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου λογοτεχνικού βραβείου του The Literature Prize που θα δώσει έμφαση στην ποιότητα και την καλλιτεχνική αξία των έργων.

Σε μια προσπάθεια διάλυσης των κακών εντυπώσεων και κατευνασμού της κοινής γνώμης, η Κριτική Επιτροπή του Booker κατέληξε στη «συναινετική» λύση απονομής του Βραβείου στον Julian Barnes , ο οποίος ήταν κατά κάποιο τρόπο υποψήφιος κοινής αποδοχής και διαθέτει την …έξωθεν καλή μαρτυρία ποιοτικής γραφής. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να κοπάσει ο θόρυβος.

Ακόμη ένα …χαστούκι στην αξιοπιστία των Booker

Στο χρονικό της διαμάχης ήλθαν και τα Βραβεία Galaxy να προσθέσουν ακόμη μια πινελιά και να προσφέρουν δικαίωση στον  Allan Hollinghurst ως «μεγάλο αδικημένο» των φετινών Booker. Tο σκεπτικό των 750 ακαδημαϊκών,  πετάει το γάντι για μια ακόμη φορά στα Booker, με σαφή αναφορά. Σύμφωνα με  την ανακοίνωση, η βράβευση του Hollinghurst έχει στόχο «να δώσει αναγνώριση στο μυθιστόρημα του και να προσφέρει υποστήριξη σε όλους εκείνους τους ανθρώπους από τη βιομηχανία του βιβλίου, που δυσαρεστήθηκαν, διαπιστώνοντας την απουσία του από τη φετινή shortlist  του Βραβείου Booker, τον περασμένο μήνα».

O ίδιος ο Allan Hollinghurst που είχε τιμηθεί με το Βραβείο Booker 2004 για το μυθιστόρημα «Η γραμμή της ομορφιάς» (Εκδόσεις Καστανιώτη) δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του από την απροσδόκητη και σπουδαία αυτή αναγνώριση. Όπως είπε: «Σε μια χρονιά που εκδόθηκαν τόσο πολλά εξαιρετικά βιβλία αισθάνομαι ρίγη συγκίνησης στη σκέψη ότι ανακηρύχθηκα Συγγραφέας της Χρονιάς του Ηνωμένου Βασιλείου».

info@bookbar.gr

 

INFO

Το μυθιστόρημα “The Strangers Child” του Allan Hollinghurst θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

 

Σχετικά Θέματα

BOOKER PRIZE 2011: Ανακοινώθηκε η Shortlist

Βρετανικός πόλεμος βραβείων: Έρχεται το … αντι – Booker Prize!

BOOKER PRIZE 2011: Βραβείο Booker με …. “The sense of an Ending”!