Μετ’ …..εμποδίων ο Μαραθώνιος για τα βιβλία της Άλκης Ζέη

0
863

Επιστολή διαμαρτυρίας έξι εκδοτών προς το Υπουργείο Παιδείας

 Δήλωση της Άλκης Ζέη

 Αντιδράσεις  στον εκδοτικό χώρο προκάλεσε

 

 

η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει υπό την αιγίδα του τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης με τα βιβλία της συγγραφέως  Άλκης Ζέη για τους μαθητές και τις μαθήτριες Δ, Ε και ΣΤ’ Δημοτικού.

Έξι εκδότες με επιστολή τους στο Υπουργείο Παιδείας που δόθηκε στη δημοσιότητα, κάνουν λόγο για μεροληπτική ενέργεια και υπαινίσσονται ευνοϊκή συμπεριφορά εκ μέρους του υπουργείου για την προβολή μιας συγγραφέως και ενός εκδότη. Οι εκδότες που υπογράφουν την επιστολή είναι οι κ.κ. Αθανάσιος Καστανιώτης (Εκδόσεις. Καστανιώτη), Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος (Εκδόσεις Κέδρος), Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος (Εκδόσεις Μίνωας), Ιωάννης Παπαδόπουλος (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), Στέφανος Πατάκης (Εκδόσεις Πατάκη) και Αθανάσιος Ψυχογιός (Εκδόσεις Ψυχογιός).

Όπως σημειώνουν οι εκδότες στην επιστολή τους: «Έκπληξη φυσικά μας προκαλεί το γεγονός πως μια προωθητική ενέργεια ενός εκδότη τίθεται υπό την αιγίδα ΥΠΔΒΜΘ (Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων), προκειμένου ο πρώτος να προωθήσει βιβλία του στο πολυάριθμο κοινό των μαθητών του δημοτικού». Προσθέτουν άλλωστε ότι δεν υπήρξε κάποια πρόσκληση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας  στους υπόλοιπους εκδότες να προτείνουν παρόμοιες ενέργειες και να τεθούν σε αξιολόγηση. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Η έκπληξή μας για τα παραπάνω επιτείνεται από το γεγονός πως δεν υπήρξε πρόσκληση του ΥΠΔΒΜΘ προς όλους τους εκδότες  να προτείνουν παρόμοιες ενέργειες, τις οποίες αυτό, αφού τις αξιολογήσει, να τις θέσει υπό την αιγίδα του».

Επίσης αναφέρονται στο γεγονός ότι η Άλκη Ζέη, η οποία πρόσφατα απόκτησε νέα εκδοτική στέγη στις Εκδόσεις Μεταίχμιο, διατηρεί ακόμη σχέσεις με τον προηγούμενο εκδότη της , (Εκδόσεις Κέδρος) ενώ βιβλία της κυκλοφορούν και από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Τέλος προβάλλουν ένσταση στο γεγονός ότι η Άλκη Ζέη χαρακτηρίζεται ως «Η σπουδαιότερη εν ζωή συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας» και κατηγορούν σαφώς το υπουργείο για έλλειψη διαφάνειας και ευνοϊκή μεταχείριση ενός επιχειρηματία: «Έχουμε τη γνώμη πως όσα περιγράψαμε παραπάνω αποκλίνουν από τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων των φορέων της δημόσιας διοίκησης, καθώς ενισχύουν έναν επιχειρηματία περισσότερο από άλλους ανταγωνιστές του-και άρα εις βάρος τους». 

Η δήλωση της Άλκης Ζέη στο  Book Bar

Την έκπληξη και τη στεναχώρια της για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί,  εξέφρασε η Άλκη Ζέη στην επικοινωνία που είχε μαζί της το Book Bar. Όπως είπε η αγαπητή στο κοινό συγγραφέας:

 «Ένοιωσα έκπληξη και στενοχωρήθηκα πολύ με αυτή την ιστορία. Επίσης αναρωτιέμαι γιατί και οι άλλοι εκδότες δεν έκαναν το ίδιο; Να απευθυνθούν δηλαδή στο υπουργείο και να διοργανώσουν ένα διαγωνισμό φιλαναγνωσίας. Ο Κέδρος όταν ήμουν εκεί έκανε ένα διαγωνισμό σε όλα τα σχολεία με το βιβλίο «Ο  ψεύτης παππούς» και κάθε παιδί έπρεπε να γράψει ένα διήγημα και να δοθεί ένα βιβλίο. Για την πρωτοβουλία αυτή δεν δίνονται χρήματα από το υπουργείο. Θα μπορούσε κάθε εκδότης να απευθυνθεί και να τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου μια πρωτοβουλία του. Δεν ξέρω αν υπάρχει θέμα δεοντολογίας. Προσωπικά με καλούν σε πολλά σχολεία γιατί έχουν κάνει μέσα στο ίδιο το σχολείο διαγωνισμό φιλαναγνωσίας με τα βιβλία μου. Νομίζω ότι το υπουργείο δεν θα είχε αντίρρηση και για κάποιον άλλον συγγραφέα, αν το έργο του είναι κατάλληλο για παιδιά. Με στεναχωρεί πολύ να γίνεται φασαρία γύρω από το όνομά μου».

info@bookbar.gr

 Σχετικά Θέματα-Links

Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τα βιβλία της Άλκης Ζέη

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ  Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ