ΝΟΜΠΕΛ 2010

0
558

ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ

O Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Καθώς η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (6 – 10 Οκτωβρίου) βρίσκεται στο μέσον της και έχει ως τιμώμενη χώρα την πατρίδα του Μπόρχες , την Αργεντινή, η Σουηδική Ακαδημία επιλέγει να τιμήσει τη λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής στο πρόσωπο ενός καταξιωμένου συγγραφέα που κατάγεται από το Περού.

 

 

 

Η επιλογή αυτή όμως σηματοδοτεί και μία άλλη αλλαγή, αφού, μετά από αρκετά χρόνια, η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας, δεν έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, γεγονός που είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις και διαφωνίες, παλαιότερα. Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα ήταν ανάμεσα στα «μόνιμα» φαβορί των Νόμπελ, όπως ο Φίλιπ Ροθ και αρκετοί άλλοι, και αυτή τη χρονιά η Σουηδική Ακαδημία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά.

 

 

Νόμπελ με πολιτικές διαστάσεις

 

Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται ότι το βραβείο απονέμεται στον 74χρονο Περουβιανό συγγραφέα «για τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τις διεισδυτικές εικόνες της αντίστασης του ατόμου, της εξέγερσης και της ήττας του».

 

Ο Λιόσα ανήκει στους πολιτικοποιημένους συγγραφείς. Γοητεύθηκε από την αριστερά, αργότερα όμως δυσαρεστήθηκε και διέκοψε τους δεσμούς του μαζί της. Η αντίσταση του ατόμου στην εξουσία είναι από τα χαρακτηριστικά του έργου του.

 


Γεννήθηκε στην Αρεκίπα, στο νότιο Περού, στις 28 Μαρτίου του 1936. Μετά τις σπουδές του στην Στρατιωτική Ακαδημία Λεόνσιο Πράδο δε Λίμα, πήρε πτυχίο Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος δε Λίμα. Χάρη σε μια υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του και πήρε διδακτορικό στη Μαδρίτη.

 

Η ζωή του πολυτάραχη, αντικομφορμιστική και περιπετειώδης. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου, παντρεμένος με την κατά 15 χρόνια μεγαλύτερη θεία του Χούλια Ουρκίδι, άσκησε διάφορα επαγγέλματα. Υπήρξε μεταφραστής, καθηγητής ισπανικών, δημοσιογράφος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κλπ.

 


 

Έργα

 

Έχει γράψει πάνω από 30 νουβέλες, θεατρικά έργα και πραγματείες.

 

Το 1959 δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή από νουβέλες «Οι Αρχηγοί», η οποία του χάρισε το Βραβείο Λεοπόλδο Άλας. Όμως το μυθιστόρημα που τον έκανε διεθνώς γνωστό ήταν «Η Πόλη και τα Σκυλιά», το οποίο εμπνεύστηκε από τα σκληρά χρόνια που πέρασε στη στρατιωτική σχολή και μεταφράστηκε σε περίπου 20 γλώσσες. Τρία χρόνια αργότερα, θα καθιερωνόταν με «Το Πράσινο Σπίτι» .

 

 

 

 

Λογοτεχνία και Πολιτική

 

Ενθουσιάστηκε από τον Φιντέλ Κάστρο και την κουβανική επανάσταση και πήγε στην Αβάνα, την οποία εγκατέλειψε στη συνέχεια για να επιστρέψει στην Ευρώπη με τη νέα του σύζυγο, την Πατρίθια. Το 1971 διέκοψε δημοσίως τους δεσμούς με την επανάσταση του Κάστρο και τα κινήματα της Αριστεράς .

 

Το λογοτεχνικό του κύρος ενισχύθηκε στο μεταξύ με την κυκλοφορία το 1969 του βιβλίου του με τίτλο «Συζητήσεις στον Καθεδρικό Ναό». Ακολούθησαν και άλλες επιτυχίες, όπως το βιβλίο του «Η Θεία Χούλια και ο Γραφιάς», και

 

το «Ο Πόλεμος της Συντέλειας του Κόσμου», στο οποίο αναφέρεται στη βραζιλιάνικη πολιτική.

 

Το 1990 βρέθηκε στον πολιτικό στίβο, ως υποψήφιος του δεξιού Δημοκρατικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές του Περού. Ηττήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα του. Πήγε στο Λονδίνο και επανήλθε στις λογοτεχνικές του δραστηριότητες. Το 1993 πήρε την ισπανική υπηκοότητα.

 

Κατήγγειλε τη κυβέρνηση Φουτζιμόρι και δήλωσε: «Το Περού θέλει να μου αφαιρέσει την υπηκοότητά μου και δεν θα ήθελα να μετατραπώ σε παρία από τη μια μέρα στην άλλη».

 

Το επόμενο βιβλίο του «Το όνειρο του Κέλτη» το οποίο είναι αφιερωμένο στον Βρετανό διπλωμάτη Ρότζερ Κέισμεντ και καταδικάζει τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στο Κονγκό του Λεοπόλδου του Β’, θα κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου 2010, στην ισπανική γλώσσα.

 

 

Βραβεία

 

 

 

Έχει ήδη τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Θερβάντες, τη σημαντικότερη ισπανική λογοτεχνική διάκριση. Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα είχε επισκεφτεί την Ελλάδα το 2002 για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Γιορτή του τράγου».

 

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατ. ευρώ).

 

*Ανάμεσα στα βιβλία που έχει γράψει ο Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι και τα: «Απρόσμενη επίσκεψη», «Ο πόλεμος της συντέλειας του κόσμου», «Μητριάς εγκώμιο», «Μια ιστορία για τον Μαύτα», «Ο Παντελέων και οι επισκέπτριες», «Ποιος σκότωσε τον Παλομίνο Μολέρο», «Ο Λιτούμα στις Ανδεις», «Οι αρχηγοί, Το ψάρι στο νερό».

 

 

 

info@bookbar.gr

 

Ημερομηνία άρθρου 7/10/2010