Ο Κύκλος Ποιητών παρουσιάζει τον Γιάννη Δάλλα

0
1099

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

 

 Τον Γιάννη Δάλλα, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, παρουσιάζει ο Κύκλος Ποιητών και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεoλαίας (ΟΠΑΝ) στις 13 Φεβρουαρίου, 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός και μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής λυρικής ποίησης, ο Γιάννης Δάλλας έχει καταθέσει ένα ογκώδες, πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο στα Γράμματά μας, το οποίο καλύπτει μια περίοδο που υπερβαίνει τον μισό αιώνα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται απ’ αφορμή την πρόσφατη έκδοση της νέας ποιητικής συλλογής του χαλκέντερου δημιουργού «Περίακτος» (Δαρδανός).

Τον Γιάννη Δάλλα θα παρουσιάσει ο ποιητής και  μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας, ο οποίος και θα συνομιλήσει μαζί του για το έργο του αλλά και για τη σημασία της ποίησης, της μετάφρασης και των αρχαίων και σύγχρονων κλασικών. Ο τιμώμενος ποιητής θα διαβάσει ποιήματά του από τις παλαιότερες συλλογές και από το νέο του βιβλίο.

ΒΙΟ

Ο Γιάννης Δάλλας γεννήθηκε το 1924 στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας.  Είναι ποιητής, νεοελληνιστής και μεταφραστής έργων της αρχαίας γραμματείας.

Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Αθήνα. Υπηρέτησε στη μέση και στην ανώτατη εκπαίδευση. Καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το 1999 του απονέμεται το Κρατικό «Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου» του. Επίσης έχει βραβευτεί με το Α΄ Κρατικό Βραβείο κριτικής-δοκιμίου (1987) και το Βραβείο δοκιμίου Ίδρύματος Π. Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών (2009) για το βιβλίο του “Σολωμός και Κάλβος”. Μετέχει στα πρώτα «Καβάφεια» της Αλεξάνδρειας, και προσκαλείται για διαλέξεις και παρουσίαση του έργου του σε Πανεπιστήμια της Αλλοδαπής, όπου λειτουργούν Τμήματα Μεταβυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (Μιλάνο, Κατάνια, Βενετία, Στρασβούργο, Βουδαπέστη, Μόσχα, Τυφλίδα, κλπ.) Η ποίησή του μεταφράστηκε αποσπασματικά σε ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Αλβανικά) και πληρέστερα ετοιμάζονται για έκδοση προσεχώς οι δύο τελευταίες συλλογές του στα Ισπανικά από την Isabel Garcia Gálvez και εκτενής επιλογή του ποιητικού έργου του στα Ιταλικά από τον Massimo Cazzulo.

Επίσης εξέδωσε σειρά συγκεντρωτικών μελετημάτων «H δημιουργική δεκαετία στην ποίηση του Βάρναλη» (1988) και «Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κριτική σπουδή μιας πεζογραφικής πορείας», φιλολογικές εκδόσεις των πεζών του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (Κορφιάτικες Ιστορίες, Κατάδικος, Oι σκλάβοι στα δεσμά τους), των συνθετικών συλλογών του K. Βάρναλη («Σκλάβοι πολιορκημένοι», 1990 και «Tο φως που καίει», 2003) και των έργων του A. Κάλβου «Oι Ψαλμοί του Δαβίδ», (1981) «H Ιωνιάς», (1992) «Ωδαί», (1997). Δημοσίευσε ακόμη δύο συνθετικά κριτικά βιβλία γύρω από το θέμα της Ποιητικής (1994) και το θέμα του κλασικισμού του Κάλβου (1999), άλλα τέσσερα για την ποίηση του Καβάφη από τα οποία, τα σημαντικότερα είναι τα: «Καβάφης και ιστορία» (1974) και «Ο Καβάφης και η δεύτερη σοφιστική» (1984) και Σκαπτή ύλη. Από τα Σολωμικά μεταλλεία (2002). Τελευταίες σχετικές εκδόσεις μελετημάτων είναι τα: Σολωμός και Κάλβος. Δύο αντίζυγες ποιητικές (2009) και ολίγο θα τον ξαναγγίξω. Η στρατηγική του εργαστηρίου. Ύστερα Καβαφολογικά (2009). Αρκετά βιβλία δοκιμίων του που αναφέρονται σε θέματα και κείμενα της παλαιότερης, της μεσοπολεμικής και της μεταπολεμικής λογοτεχνίας «Εποπτείες A΄» (1954), «Υπερβατική Συντεχνία» (1958), «Πλάγιος λόγος» (1989), «Ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης» (1997), «Ευρυγώνια» (2000), «Μανόλης Αναγνωστάκης – Ποίηση και ιδεολογία» (2000), Συνεκδοχές (2010).

Συστηματική υπήρξε η φιλολογική και μεταφραστική του ενασχόληση με την ποίηση των αρχαίων Λυρικών των αρχαϊκών αιώνων «Ελεγειακοί», «Ιαμβογράφοι», «Μελικοί», «Χορικολυρικοί», (1976-2007) και των Ελληνιστικών επιγραμμάτων, «Ελληνιστικός μικρόκοσμος», «Καλλίμαχος», «Ρουφίνος», «Πλάτωνος τα αποδιδόμενα επιγράμματα», (2008-2009).

 Ο Κύκλος Ποιητών δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2011 από τους ποιητές  Αναστάση Βιστωνίτη, Γιώργο Μπλάνα και Ντίνο Σιώτη, με στόχο να βγει η ποίηση από το περιθώριο και να γίνει γνωστό στο κοινό το έργο των ζώντων ποιητών.

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Κύκλου Ποιητών είναι επιγραμματικά οι εξής:

  • Η δημιουργία αρχείου ποιητών και ποιημάτων (φωνοθήκη, βιντεοθήκη)
  • Η δημιουργία ιστοτόπου, με διαδραστικό χαρακτήρα, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει ποιήματα, βίντεο με απαγγελίες από τους ίδιους τους ποιητές αλλά και από ηθοποιούς, καθώς και βιογραφικά και βιβλιολογικά στοιχεία.
  • Η ανάπτυξη δεσμών των Ελλήνων ποιητών με τους ομοτέχνους τους από όλον τον κόσμο.
  • Η προβολή του έργου των ελλήνων ποιητών στο εξωτερικό με τρόπο συστηματικό – και όχι όπως γίνεται σήμερα αποσπασματικά.
  • Η συνεργασία με καλλιτέχνες από άλλους χώρους (όπως της ζωγραφικής και της μουσικής).
  • Η συνεργασία με τους εκδότες ώστε να βελτιωθεί το σύστημα διανομής των ποιητικών βιβλίων και οι δυνατότητες προώθησής τους στο αναγνωστικό κοινό.

info@bookbar.gr

 

INFO

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου  2012, στις 19.00

Διοργανωτές:  Κύκλος Ποιητών και Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεoλαίας (ΟΠΑΝ)

Η ποιητική συλλογή «Περίακτος» του Γιάννη Δάλλα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τυπωθήτω – Δαρδανός