Ο Μάνος Κοντολέων στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Βερολίνου

0
632

  7 – 17 Σεπτεμβρίου 

 Το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Βερολίνου, ένας από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς θεσμούς παγκοσμίως, προσκαλεί τον Έλληνα συγγραφέα Μάνο Κοντολέων

Στο πλαίσιο του φετινού 11ουΔιεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου, θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας από τις 7 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Για δέκα ημέρες, ένα πλήθος εκδηλώσεων για την παιδική λογοτεχνία είναι ανοικτό στο γερμανικό και στο διεθνές κοινό.

Οι συγγραφείς από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν, έχουν προταθεί από μία ομάδα λογοτεχνών, κριτικών και ερευνητών, επίσης από όλο τον κόσμο, που συνεργάζονται με το φεστιβάλ. Ανάμεσα στους συγγραφείς που επιλέχτηκαν για το 2011 είναι και ο Μάνος Κοντολέων, o οποίος συμμετέχει με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, στο πλαίσιο του προγάμματος, “Έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό”.

Τα βιβλία του Μάνου Κοντολέων θα παρουσιαστούν σε γερμανόφωνο αλλά και ελληνόφωνο κοινό.

Στους εφήβους θα παρουσιαστεί το βιβλίο Ανίσχυρος άγγελος, που απέσπασε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα / IBBY) το Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού μυθιστορήματος.

 Η παρουσία του Έλληνα συγγραφέα σε ένα τόσο σημαντικό φεστιβάλ δείχνει πως υπάρχει ενδιαφέρον για την ποιοτική ελληνική παιδική λογοτεχνία. Ευχόμαστε στον Μάνο Κοντολέων τα βιβλία του να αγαπηθούν και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου όσο έχουν αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό. 

                                                info@bookbar.gr

 

 Λίγα λόγια για τον Μάνο Κοντολέων

 Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946.

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά ασχολείται με τη λογοτεχνία από τα παιδικά του χρόνια δημοσιεύοντας κείμενά του στο περιοδικό Διάπλαση των Παίδων.

Την πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα την κάνει το 1969 συμμετέχοντας σε ανθολογία νέων πεζογράφων και μετά από δέκα χρόνια κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο.

Ο Μάνος Κοντολέων ασχολείται με όλα τα είδη του πεζού λόγου: μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, παραμύθι, θέατρο και δοκίμιο. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά (Καθημερινή, Αυγή, Βήμα, Βραδυνή, Αδέσμευτος, Ελεύθερος Τύπος, Διαβάζω, Αντί, Τραμ, Πόρφυρας, Λέξη, Ρόδι, Γεια Χαρά κ.ά.) δημοσιεύοντας κριτικές, άρθρα και λογοτεχνικά κείμενα.

Έχει μεταφράσει αρκετά βιβλία για παιδιά και νέους.

 Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Έρευνας και Μελέτης της Παιδικής Λογοτεχνίας «Διαδρομές».

Υπήρξε κατά διαστήματα μέλος της επιτροπής κρατικών βραβείων για την παιδική λογοτεχνία, όπως και των βραβείων του περιοδικού Διαβάζω και πρόεδρος της επιτροπής κρατικών βραβείων της Κύπρου.

Έχει διατελέσει μέλος των Δ. Σ του ΕΚΕΒΙ, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ.

Είναι δε Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της UNICEF.

Έχει γράψει σενάρια τηλεοπτικών (ΕΤ1) και ραδιοφωνικών προγραμμάτων (Γ΄ Πρόγραμμα) με θέματα γύρω από το βιβλίο, συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και κάνει πολύ συχνά ομιλίες προσκεκλημένος από διάφορους φορείς.

 Έχει τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο, υπήρξε υποψήφιος για τα Διεθνή Βραβεία Άντερσεν και Λίνγκστριγκ. Βιβλία του έχουν κατά καιρούς βραβευτεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και περιλαμβάνονται σε διάφορες ανθολογίες πεζογραφίας και δοκιμίου. Ένα μυθιστόρημά του έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση, ενώ άλλα έργα του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο.

Στο εξωτερικό η παρουσία του είναι γνωστή αφενός με την αναγραφή στον τιμητικό πίνακα Άντερσεν της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Nεότητα (ΙΒΒΥ) του μυθιστορήματός του Δομήνικος και αφετέρου με τη μετάφραση και κυκλοφορία μυθιστορημάτων και διηγημάτων του στη Γαλλία ,στη Γερμανία και στην Ταϊλάνδη.

 

 Σχετικά links

 Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αναζητήσει κανείς στο  www.literaturfestival.com