Ο ΟΣΔΕΛ δίνει «μοιράζει» χρήματα σε συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες

0
1062

Άρχισε η διανομή 1.726.331,39 Ευρώ για πνευματικά δικαιώματα

 Αν είστε συγγραφέας, μεταφραστής ή εκδότης και έχετε εκδώσει μέσα στο 2010 ένα ή περισσότερα βιβλία

η παρακάτω είδηση σας ενδιαφέρει!

Ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου) ξεκίνησε τη διανομή χρημάτων για Έργα Λόγου που εκδόθηκαν το έτος 2010. Συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες θα μοιραστούν φέτος συνολικά το ποσό των 1.726.331,39 ευρώ.

Η διανομή των χρημάτων από τον ΟΣΔΕΛ σε συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες, είναι μια είδηση που αρκετοί από τους συγγραφείς αγνοούν, με αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός τους να μην προσέρχεται για την είσπραξή τους, παρά το γεγονός ότι τα δικαιούνται. Φέτος μάλιστα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των δημιουργών που πλήττονται από την οικονομική κρίση ο ΟΣΔΕΛ πραγματοποιεί τη διανομή των χρημάτων νωρίτερα και πριν τις γιορτές, ενώ κανονικά θα γινόταν τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους.

Αν λοιπόν είστε συγγραφέας και έχετε εκδώσει μέσα στο 2010 έστω και ένα βιβλίο και έχετε Σύμβαση Ανάθεσης με τον Οργανισμό, θα λάβετε το ποσό των € 400 τουλάχιστον. Αν πάλι είστε μεταφραστής θα λάβετε αντίστοιχα το ποσό των € 200 για κάθε βιβλίο.

Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο ότι το ποσό που διανέμεται δεν αφορά αποκλειστικά σε δικαιώματα του έτους 2010, αλλά περιλαμβάνει και αναδρομικά παρελθόντων ετών, τα οποία εισπράχθηκαν μέσα στο 2010, μετά από νομικές διεκδικήσεις. Επίσης για πρώτη φορά φέτος διανέμονται εισπραχθέντα δικαιώματα του 2% επί ΗΥ, το οποίο καταργήθηκε το 2002. Μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, ο ΟΣΔΕΛ εισπράττει ήδη και θα εισπράξει και στο μέλλον σημαντικά ποσά αναδρομικά για την περίοδο που ίσχυε το 2%.

Η είσπραξη των δικαιωμάτων θα γίνεται μόνον κατόπιν συνεννόησης με τη Γραμματεία του Οργανισμού στο τηλέφωνο 210-3626056, Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 15:00.

 

info@bookbar.gr