Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι

0
1248

Το «Τσίρκο» του Alexander Calder στο Megaron Plus

Για παιδιά από 6 έως 12 ετών

14 Ιανουαρίου έως 23 Φεβρουαρίου 2011

Είσοδος Ελεύθερη , με σειρά προτεραιότητας

Κινούμενα γλυπτά, εικαστικά ακροβατικά, ποιητικά μαστορέματα  και χρωματικές σχοινοβασίες! Ένα πρωτοποριακό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά από 6 έως 12 ετών λειτουργεί αυτές τις μέρες  στη σκηνή του Megaron Plus, σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού.

H έκθεση –εργαστήρι με τίτλο «Ένα αλλιώτικο Τσίρκο» βασίζεται στο έργο του Alexander Calder , εμπνευστή των «κινητικών γλυπτών» και δημιουργού του περίφημου «Τσίρκου Calder». Πρόκειται για να τσίρκο μινιατούρα του οποίου οι χαρακτήρες (ακροβάτες, κλόουν, ζώα κλπ) –μικρά έργα τέχνης φτιαγμένα από κοινά υλικά όπως σύρμα, ξύλο και ύφασμα– αποτελούν τους πρωταγωνιστές μιας πρωτότυπης θεατρικής παράστασης με σκηνοθέτη και αφηγητή τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Μέσα από το παιχνίδι με τα διάφορα υλικά, τις φόρμες, τα χρώματα αλλά και το φως και τη σκιά, τα παιδιά γνωρίζουν από πρώτο χέρι το έργο του καλλιτέχνη και εξοικειώνονται με τις έννοιες της ισορροπίας, της φόρμας, της κίνησης,  του χώρου, του σχεδίου και της σύνθεσης.  Το «Τσίρκο του Calder» εισάγει τα παιδιά σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα, κίνηση, φαντασία και διευρύνει τις αισθήσεις τους.

Η έκθεση-εργαστήρι «Ένα αλλιώτικο Τσίρκο!» επιτρέπει στα παιδιά να ανακαλύψουν από μόνα τους την εφευρετικότητα, τη δύναμη και την ποίηση του Κάλντερ. Με βάση τη θεματική του τσίρκου, προτείνει τρεις ζώνες δραστηριοτήτων που επιτρέπουν τον πειραματισμό με την πλαστική γλώσσα του καλλιτέχνη:

  • Παιχνίδι με την ισορροπία των μορφών

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις έννοιες της ισορροπίας και της κίνησης χάρη σε σωματικά παιχνίδια και κατασκευές μορφών. Ο “ακροβάτης”, ο “σχοινοβάτης”, οι “μορφές σε ισορροπία”, το “γλυπτό που κινείται”, η “φωτογράφιση” το “Στοίβαγμα”, αποτελούν τα έξι παιδαγωγικά εργαλεία αυτής της ζώνης.

  • Σχέδιο στον χώρο

Τα παιδιά πειραματίζονται με το πέρασμα από τις δύο στις τρεις διαστάσεις και από τη γραμμή στον όγκο, παίζουν με το φως και ανακαλύπτουν τις σκιές μέσα από τις δραστηριότητες “Σχεδίασε ένα χαρακτηριστικό” και “Κάνε τη γραμμή γλυπτό”.


  • Όλοι στη σκηνή!

Τα παιδιά επινοούν μια μικρή φιγούρα με διαφορετικά υλικά, επιλέγουν την κίνησή της και φαντάζονται μαζί ένα νούμερο του τσίρκου.

Τα εργαστήρια

Σχεδιάζω στον χώρο: Τα παιδιά μιμούνται τους ακροβάτες και κάνουν γλυπτική στον αέρα με ένα σύρμα.

Ποιητικά μαστορέματα: Εργαλεία, σύρμα, ελατήρια, ξύλινα μαχαίρια και πολλά άλλα υλικά βρίσκονται στη διάθεση των παιδιών για να αναδυθεί μέσα από τα χέρια και το μυαλό τους ένα ποιητικό σύμπαν μορφών και χρωμάτων.

Μορφές σε ισορροπία: Τα παιδιά συγκεντρώνουν και οργανώνουν μορφές και χρώματα στον χώρο, ψάχνουν σημεία ισορροπίας και δημιουργούν μια κινητική δομή που αλλάζει σε κάθε της κίνηση.

Ο Alexander Calder (1898-1976) αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της γλυπτικής του 20ού αιώνα. Γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, από οικογένεια γλυπτών, λαμβάνει διπλή μόρφωση μηχανικού και καλλιτέχνη, κάτι που διεγείρει την εφευρετικότητα και τη φαντασία του. Από πολύ νωρίς αφοσιώνεται στη δημιουργία αντικειμένων που μοιάζουν με παιχνίδια.

Η καριέρα του Αλεξάντερ Κάλντερ ξεκινά με την άφιξή του στο Παρίσι το 1926. Μέσα σε μερικά χρόνια, επαναπροσδιορίζει τη γλυπτική, την μεταμορφώνει σε σχέδιο μέσα στον χώρο και την εξελίσσει μέσα από τις έννοιες του δυναμισμού και της αφαίρεσης. Από το 1926 έως το 1931, ο Κάλντερ δημιουργεί το πασίγνωστο πλέον “Τσίρκο” του, που αποτελείται από εκατοντάδες μικρές φιγούρες από καθημερινά υλικά, φιγούρες που κατευθύνει ο ίδιος σαν μαριονετίστας. Αφήνοντας κατά μέρος τις παραδοσιακές τεχνικές, ο Αλεξάντερ Κάλντερ φαντάζεται μία γλυπτική κενή, γραμμική και κινητή.

Μετά το 1930, σημαδεμένος από τη γεωμετρική αφαίρεση του Ολλανδού ζωγράφου Μοντριάν, δημιουργεί κινητικά γλυπτά με μεταλλικές γραμμές, καθαρά χρώματα, γεμάτα ρυθμό. Τα τελευταία γλυπτά που δημιουργεί στο Παρίσι το 1933 είναι κρεμασμένα κινητικά γλυπτά που ενσαρκώνουν το πνεύμα ενός έργου ριζοσπαστικού και καθαρά ποιητικού.

info@bookbar.gr

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Μεμονωμένοι επισκέπτες

Δευτέρα – Παρασκευή: 17.00 – 18.30

Σάββατο – Κυριακή: 10.00 – 11.30, 12.00 – 13.30, 15.00 – 16.30, 17.00 – 18.30

Για κρατήσεις απευθύνεστε στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής από Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου. Τηλέφωνο: 210-7282333

Σχολεία

Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00 – 11.30, 12.00 – 13.30

Για αιτήσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική δ/νση: exhibitions@megaron.gr

ή στο φαξ: 210 7228558 από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου

Απευθύνεστε στο τηλ.: 210 7282733

Σχετικά Links

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Calder

http://www.calder.org/