Πασαδόροι και βαστάζοι

0
719

Αθηνά Κακούρη

*ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Από τις πιο άξιες και δημιουργικές Ελληνίδες πεζογράφους η Αθηνά Κακούρη, αντλεί σταθερά τη θεματολογία της από την ελληνική πραγματικότητα και την ελληνική ιστορία. Με ιστορικά μυθιστορήματα όπως «Με τα φτερά του Μαρίκα», «Ο Χαρταετός», «Θέκλη» που τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών 2005, μελετά και διεισδύει σε καθοριστικές και οδυνηρές  στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας, όπως ο διχασμός, το χρηματιστήριο, η ιστορία των Βαλκανίων. Πρόκειται για μια ιστορία που εν τέλει επαναλαμβάνεται στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και στη σύγχρονη πολιτική ζωή με τρόπο που ξαφνιάζει  και …εξοργίζει.  Έτσι η γνώση του παρελθόντος  διαφωτίζει και διδάσκει για το σήμερα.

Το τελευταίο σπονδυλωτό μυθιστόρημα της Αθηνάς Κακούρη με τίτλο «Πασαδόροι και βαστάζοι» μοιάζει σαν να έχει γραφτεί για τη σύγχρονη ακριβώς εποχή. Ένα μυθιστόρημα για τη μεγάλη κρίση που συγκλονίζει τη κοινωνία, και αλλάζει τα δεδομένα, τις προτεραιότητες και τις συντεταγμένες όσων ξέραμε μέχρι σήμερα. Μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, που αλλάζει εμάς τους ίδιους και τις σχέσεις μας με τους άλλους, αλλάζει τα νοήματα της ζωής, μας ξεβολεύει από την κατάσταση της παρατεταμένης αφασίας και αναισθησίας  και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ή απλώς να μας …εξοντώσει. Στο μυθιστόρημα «Πασαδόροι και βαστάζοι» υπάρχει το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι μέσα στον πανικό της κρίσης, δεν πιάστηκαν όλοι οι συγγραφείς «στον ύπνο» και η Αθηνά Κακούρη ήταν προφανώς ανάμεσα σε εκείνους που επαγρυπνούσαν….

Σύμφωνα με την υπόθεση, σε μια  πόλη όπου το ρεύμα έχει κοπεί λόγω της πολυήμερης απεργίας της Εταιρείας Ηλεκτρισμού, μια παρέα ετερόκλητων ανθρώπων ξαναζεί το κλίμα της παλαιάς γειτονιάς. Χωρίς σύγχρονες πολυτέλειες, χωρίς τηλεόραση, ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ασανσέρ, επιστρέφουν σε μια ατμόσφαιρα ρομαντική αλλά απρόβλεπτη, όπου συμβαίνουν διάφορα περίεργα και μυστηριώδη, κατανοητά ή ακατανόητα. 

Ένα δαχτυλίδι εξαφανίζεται, μια παντρεμένη φλερτάρει με έναν άγνωστο, μια γυναίκα επιτίθεται με το αυτοκίνητό της σε έναν ανυποψίαστο γιατρό, ένας άντρας βγαίνει εκτός εαυτού, ένα ζευγάρι παπουτσιών διαταράσσει την καθημερινότητα ενός ζευγαριού ανθρώπων, μια γυναίκα διχοτομείται, ένας ερασιτέχνης αστροφυσικός γίνεται θύμα ενός «κόκκινου γίγαντα», και άλλα πολλά παράξενα, τραγικά και κωμικά από το παρελθόν ή από το μέλλον, που συναρπάζουν τα μέλη της παρέας και τα καθηλώνουν υπό το φως των κεριών. 

Όταν όμως κάποια στιγμή η απεργία τελειώνει, η ζωή τους θα έχει αλλάξει για πάντα, και όταν η τάξη αποκατασταθεί, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν… 

info@bookbar.gr

Παρουσίαση της συγγραφέως

Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα και δημοσίευσε τα πρώτα της χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις στην τότε μεγαλύτερη εφημερίδα, τον Νεολόγο των Πατρών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Γιώργος και η Λένα Σαββίδη, που διηύθυναν το περιοδικό Ταχυδρόμος, άρχισαν να δημοσιεύουν ταχτικά αστυνομικά της διηγήματα, με εικονογράφηση του Μποστ, τα οποία τελικά εξέδωσαν και σε βιβλίο (Αλάτι στα φυστίκια). Της ανέθεταν επίσης και μεγάλα ρεπορτάζ, τέλος δε έγινε συντάκτρια του περιοδικού. Την ίδια εποχή έγραψε μια ραδιοφωνική σειρά, μετέφρασε για μεγάλους εκδοτικούς οίκους λογοτεχνία και Ιστορία, και συνεργάστηκε με διάφορα άλλα έντυπα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Άλκης Αγγέλου την προέτρεψε να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στην εποχή του Διαφωτισμού. Η προπαρασκευαστική μελέτη για τα έργα Της τύχης το μαχαίρι και Η σπορά του ανέμου απαίτησε περίπου μια δεκαετία. Ακολούθησαν όμως με ταχύτερο ρυθμό τα μυθιστορήματα Με τα φτερά του Μαρίκα (ένας αεροπορικός άθλος στην εποχή του Διχασμού), Πριμαρόλια (η Πάτρα της σταφίδας· ακμή και κρίση), Ο χαρταετός (το Λαύριον και ο δήθεν μυθικός του πλούτος,μιαχρηματιστηριακή τρέλα), Θέκλη (κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις των πολέμων 1912 και 1913), Ξιφίρ Φαλέρ (κατασκοπία και διαπλοκή στην Αθήνα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου), Με τα χέρια σταυρωμένα (αναδρομή στη ζωή και στη μέχρι τώρα δουλειά της). Η Αθηνά Κακούρη λέει ότι η μεγάλη της ηλικία την βοηθά για να μας ξεναγεί στο παρελθόν του τόπου μας.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Σελ. 304, ΤΙΜΗ € 15

 

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

«Πασαδόροι και βαστάζοι»,  Αθηνά Κακούρη, Εκδόσεις Καστανιώτη

 [gravityform id=”4″ name=”Δωροθεσία” title=”false”]

•Ο Διαγωνισμός ισχύει έως τις 18 Δεκεμβρίου 2011

•Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

Oι νικητές θα ενημερωθούν μέσω email και θα παραλάβουν το βιβλίο από το Βιβλιοπωλείο Καστανιώτη, Σόλωνος 131, Αθήνα (Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 – 17.00 και Σάββατο 9.00 – 15.00)

 

Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

 

Καλή τύχη!!!

 

* Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.