ΣΕΒΑ εκπέμπει …SOS!

0
657

Δημόσια ενημέρωση για σοβαρές ελλείψεις βιβλίων σε μεγάλα βιβλιοπωλεία

 

 Οι δυσάρεστες ειδήσεις για δύσκολες ώρες στην αγορά του βιβλίου

κυκλοφορούν εδώ και πολύ καιρό. Φήμες για επερχόμενα «κανόνια»,  για κλείσιμο μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων και βιβλιοπωλείων, για αναστολές πληρωμών, για χρέη, για ακάλυπτες επιταγές και όλα τα δεινά που έχει επιφέρει η κρίση στον σκληρά δοκιμαζόμενο  ιδιωτικό τομέα, έχουν επηρεάσει και βασανίζουν και το χώρο του βιβλίου.

ΣΕΒΑ: «Η εικόνα που δίνουν σήμερα

οι προθήκες και τα ράφια των βιβλιοπωλείων

δεν είναι αντιπροσωπευτική»

Τις προηγούμενες μέρες ωστόσο οι φήμες αυτές βρήκαν πλέον επίσημη διατύπωση, με μια πραγματικά ανησυχητική ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών  (ΣΕΒΑ) όπου για πρώτη φορά ένας επίσημος  φορέας του εκδοτικού χώρου, παραδέχεται δημοσίως την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στο χώρο των μεγάλων βιβλιοπωλείων. Και το κυριότερο; Ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό ότι η εικόνα της εκδοτικής παραγωγής που παρουσιάζεται πλέον σε κάποια μεγάλα βιβλιοπωλεία δεν είναι αντιπροσωπευτική ούτε και ακριβής για τα βιβλία που κυκλοφορούν!…

Ο λόγος είναι προφανής: Καθώς κάποιες μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων παρουσίασαν συνεχιζόμενη αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις για την αγορά βιβλίων από τους εκδότες, οι εκδότες με τη σειρά τους έπαψαν να τους τροφοδοτούν με τα νέα τους βιβλία…. Το αποτέλεσμα είναι πως τα νέα βιβλία μεγάλων εκδοτικών οίκων απουσιάζουν εντελώς,  από κάποια μεγάλα βιβλιοπωλεία, που αποτελούσαν μέχρι σήμερα πηγή έγκυρης ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού. Έτσι το κοινό σήμερα πια,  διαμορφώνει  ελλιπή  εικόνα των νέων εκδόσεων.

Η «φωτογραφική» αυτή ανακοίνωση του ΣΕΒΑ είναι σαφές πως δεν αναφέρεται στα μικρά βιβλιοπωλεία, όπου εκεί, ούτως ή άλλως, οι αναγνώστες  δεν περιμένουν να βρουν το σύνολο της εκδοτικής παραγωγής, αλλά κάποιους επιλεγμένους τίτλους.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα ενός «άδειου» βιβλιοπωλείου είναι πραγματικά, πάρα πολύ λυπηρή…

info@bookbar.gr

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΒΑ έχει ως εξής:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2012

Για αρκετά χρόνια μεγάλες βιβλιοπωλειακές επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν προβάλλοντας στους αναγνώστες πελάτες τους την υπόσχεση πως προσφέρουν με επάρκεια και σε βάθος την παραγωγή των ελλήνων εκδοτών. Το κοινό σε μεγάλο βαθμό αποδέχθηκε αυτή τη συνθήκη, με αποτέλεσμα τη μείωση των ανεξάρτητων μικρών βιβλιοπωλείων σε πολλές περιοχές της χώρας.

 Το τελευταίο διάστημα, μεγάλες βιβλιοπωλειακές επιχειρήσεις υπαναχωρούν από τις σχετικές συμφωνίες που έχουν συνάψει με τους εκδότες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα για τα οποία δεν ήταν έτοιμοι, αλλά ούτε και υπεύθυνοι.

 Ο Σ.Ε.Β.Α., βεβαίως, δεν υπεισέρχεται στις σχέσεις των εκδοτών με τους βιβλιοπώλες, αλλά είναι υποχρεωμένος να πληροφορήσει το αναγνωστικό κοινό –το οποίο είναι ο λόγος ύπαρξης των εκδοτικών επιχειρήσεων– πως πλέον δεν είναι αντιπροσωπευτική η εικόνα που δίνουν οι προθήκες και τα ράφια βιβλιοπωλείων, τα οποία παλαιότερα το κοινό εμπιστευόταν ως επαρκή πηγή ενημέρωσης του τι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Παρακολουθούμε δε, με ιδιαίτερη ανησυχία, τον  αποκλεισμό της τρέχουσας και παλαιότερης ελληνικής εκδοτικής παραγωγής από μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων, λόγω ανατροπής των όρων συνεργασίας της τελευταίας με τους προμηθευτές της. Ευχόμαστε την άμεση θεραπεία αυτής της κατάστασης και ελπίζουμε ανάλογα προβλήματα να αντιμετωπιστούν με ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές.