Έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Χαριτάτος

0
697

Η πόλη των Αθηνών χάνει ένα κομμάτι από τη μνήμη της

Έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια,
ο Μάνος Χαριτάτος, συνιδρυτής και πρόεδρος του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ).

Ο Μάνος Χαριτάτος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1944. Το 1953, ήρθε στην Ελλάδα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κολλέγιο Αθηνών, ενώ κατά την περίοδο 1964-1969 φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. 

Από το 1980 ως το 1989 διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Από το 1965, οπότε ίδρυσε μαζί με τον ιστορικό και φίλο του, Δημήτρη Πόρτολο, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), και έως τον θάνατό του υπήρξε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑ. Στην αρχή συνέλλεγαν παλιές εκδόσεις και στη συνέχεια ιστορικά αρχεία και αρχεία λογοτεχνών αλλά και έντυπα του 19ου και του 20ού αι., που μαρτυρούν την ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο Μάνος Χαριτάτος ήταν και παραπάνω από η ψυχή του ΕΛΙΑ. Το κτήριο της Αγίου Ανδρέα 5 στην Πλάκα ήταν κυριολεκτικά το σπίτι του, εκεί ο ίδιος είχε γνώση για τα πάντα και φρόντιζε να δίνει πρόσβαση και όλα τα μέσα στους ερευνητές. Ταυτόχρονα βασικός στόχος του ήταν η συλλογή εκδόσεων και αρχείων αλλά και η διάσωσή τους με τα μέσα της τεχνολογίας: φωτογραφίζονται και γινονται CD. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 συλλέγει παλιά πακέτα τσιγάρων, κουτιά από μπισκότα και παλαιό διαφημιστικό υλικό. Ακολουθεί ο κατάλογος των ψηφιοποιημένων περιοδικών που διαρκώς εμπλουτίζεται με νέους τίτλους. Ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο του σκάναρε παλιές εκδόσεις του 19ου αιώνα, ενώ έλεγε περήφανος πως έχει σκανάρει περισσότερες από 50.000 σελίδες.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 11 πμ., στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

info@bookbar.gr

Ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Καμίνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Μάνου Χαριτάτου

Στο πολύτιμο έργο και την προσωπικότητα του Μάνου Χαριτάτου που έφυγε στα 68 του χρόνια νικημένος από τον καρκίνο, αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σε δελτίο τύπου για τον θάνατο του συνιδρυτή του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ).
«Μισό σχεδόν αιώνα ο Μάνος Χαριτάτος άοκνα συνέλεγε παλιές εκδόσεις, έντυπα του 19ου και του 20ου αιώνα, διέσωζε ολόκληρα αρχεία λογοτεχνών, συμβάλλοντας εξαιρετικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της εικόνας της πνευματικής Ελλάδας των δύο τελευταίων αιώνων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία γίνεται ειδική μνεία στην προσφορά του Μάνου Χαριτάτου για την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΛΙΑ. «Οι μελετητές της νεότερης λογοτεχνίας και ειδικότερα του περιοδικού τύπου της περιόδου βρήκαν στο ΕΛΙΑ φιλόξενη στέγη και πλούσιο υλικό» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως όσοι γνώρισαν το Μάνο Χαριτάτο μιλούν για έναν άνθρωπο αφοσιωμένο στο έργο του, ακάματο, με οργανωτικό νου και μεγάλες ικανότητες.

Η ανακoίνωση της ΔΗΜΑΡ

«Έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Χαριτάτος, συνιδρυτής και πρόεδρος του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου. Αφιέρωσε με αφοσίωση και πάθος τη ζωή του στη διάσωση πολύτιμων τεκμηρίων της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας: αρχεία, χειρόγραφα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, αρνητικά, χάρτες, θεατρικά προγράμματα, αφίσες, διπλώματα, μετοχές, παιχνίδια, ρούχα, έπιπλα — αμέτρητες ψηφίδες της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας διασώθηκαν, καταγράφηκαν, τεκμηριώθηκαν υπό την καθοδήγηση αλλά και με την προσωπική εργασία του Μάνου Χαριτάτου και αποτελούν τις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α., ανοιχτές στην έρευνα.Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μάνου Χαριτάτου και τα ς συλλυπητήριά της στους οικείους του».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Face Book: «Παθιασμένος, συνεπής, ακάματος και αθόρυβος, ο Μάνος Χαριτάτος μας δίδαξε με το έργο του πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στο να γίνουν τα συλλογικά αιτήματα και οι ανάγκες, πράξη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους, τους φίλους και τους συνεργάτες του και εύχομαι καλή δύναμη στους συνεχιστές του σημαντικού του έργου.»