Γιώργος Ν. Πολίτης , «Οι Θεματοφύλακες της Ευρώπης»

0
738

«Απομακρυνθήκαμε από την έννοια του μέτρου»

Δεν είμαστε ούτε θύτες ούτε θύματα. Είμαστε οι γεννήτορες και υπό μία έννοια οι θεματοφύλακες της Ευρώπης. Κύρια γνωρίσματα της σημερινής Ευρώπης είναι ο κοινοβουλευτισμός, ο ανθρωπισμός, η χριστιανική θρησκεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα αυτά αποτελούν καρπούς του ελληνο-δυτικού πολιτισμού. Πρόκειται για μια μακρά ιστορία που ξεκινά στην κλασική αρχαιότητα, περνά από τα ρωμαϊκά χρόνια στο Βυζάντιο, το οποίο αποτέλεσε ασπίδα για τη Δύση, οδηγεί στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, για να επιστρέψει το 1821, όταν η Δύση ανταποδίδει –με το οικονομικό αζημίωτο– το πνευματικό της χρέος, ενισχύοντας την Επανάσταση.

Στους τρεις μεγάλους πολέμους του 20ου αιώνα, τους δύο παγκόσμιους και τον Ψυχρό, η Ελλάδα στάθηκε πάντα με τη μεριά αυτού που σήμερα αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Οι ελληνικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού αποτελούν με έναν τρόπο τη συνείδηση της Ευρώπης. Το πρόβλημα όμως, είναι ότι η Ελλάδα έχει η ίδια απομακρυνθεί από αυτές τις αρχές, κυρίως από την καθοριστική έννοια του μέτρου.

 Έτσι, η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργεί το παρελθόν της. Γι’ αυτό, άλλοτε φέρεται ως ανήμπορο θύμα, άλλοτε ως μικροκατεργάρης που πιάστηκε στα πράσα κι άλλοτε ως ανιστόρητη καρικατούρα του καλόγερου Σαμουήλ.

Προφανώς η Ευρώπη δεν φέρεται πολύ όμορφα στην Ελλάδα, αλλά εμείς δώσαμε τις αφορμές που επέτρεψαν στην Ευρώπη να το κάνει.

Γιώργος Ν. Πολίτης

Ο Γιώργος Ν. Πολίτης, λέκτορας κοινωνικής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απάντησε στην ερώτηση του Book Bar :

«Μέσα σε ένα κλίμα που έχει κανείς την αίσθηση ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν ψηφίζει μόνο η Ελλάδα αλλά και …ολόκληρη η Ευρώπη, (με τα συνεχή δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ, τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων κλπ) δημιουργείται  το ερώτημα:
Είμαστε οι θύτες ή τα θύματα της Ευρώπης;» 

info@bookbar.gr