Η μοναχική δόξα του Τζακ Κέρουακ

0
2418

Η πρώην ερωμένη του Τζακ Κέρουακ εκδίδει βιβλίο

 Μιλά για πρώτη φορά για την άνοδο και την πτώση του μυθιστοριογράφου των μπιτ

 Το νέο βιβλίο της Τζόις Τζόνσον με τίτλο

“‘The Voice Is All: The Lonely Victory of Jack Kerouac’ αποκαλύπτει λεπτομέρειες της σχέσης τους, και το πώς η φήμη κατέστρεψε τον συγγραφέα του μυθιστορήματος ‘Στο Δρόμο’.

Της Ντάλια Άλμπερτζ

The Observer – The Guardian

Μετάφραση: Δάφνη Μαρία Βουβάλη

 Η πρώην ερωμένη του διάσημου μυθιστοριογράφου της γενιάς των μπιτ, Τζακ Κέρουακ, αποκαλύπτει λεπτομέρειες της σχέσης τους, καθώς και την πτώση του σε μια παράξενη συμπεριφορά που εκδήλωσε στην πορεία του προς την δόξα, σ’ ένα νέο βιβλίο που εκδίδεται 40 χρόνια περίπου μετά το θανατο του.

 Ο Κέρουακ δεν έγραφε αυθόρμητα

 Η Τζόις Τζόνσον, δόκιμη συγγραφέας, διαλύει εξίσου τον μύθο ότι η γραφή του Κέρουακ ήταν αβίαστα αυθόρμητη. Ενώ αυτός ισχυριζόταν ότι το μυθιστόρημά του ‘Στο Δρόμο’ γράφτηκε μέσα σε μια έκρηξη ενέργειας κατά την διάρκεια τριών εβδομάδων το 1951, η Τζόνσον θυμάται ότι ο Κέρουακ πέρασε χρόνια επεξεργαζόμενος το έργο του, και οικοδομώντας παράγραφο-παράγραφο με μεγάλη προσοχή.

 Το βιβλίο της, δεν αποτελεί παρά ένα μέρος της αναβίωσης της λατρείας που περιέβαλλε τον Κέρουακ, η οποία φέτος έχει ήδη εμπνεύσει την παραγωγή τριών ταινιών μεγάλου μήκους κι ενός ντοκιμαντέρ, ενώ έχει συμβάλει και στην έκδοση πολλών βιβλίων και την παρουσίαση μιας έκθεσης στην Βρετανική Βιβλιοθήκη.

 Η Τζόνσον, που σήμερα είναι 77 ετών, περιγράφει τον Κέρουακ ως «έναν πολύ ιδιόρρυθμο άνθρωπο», που την αντιμετώπιζε με φοβερό τρόπο, αλλά και ο οποίος ήταν η αγάπη της ζωής της. Αναδιφά βαθύτερα το περιβάλλον του, την παιδική του ηλικία και την άνοδό του προς την δόξα, κι εξιστορεί το κόστος που είχαν για τη σχέση τους τόσο η δημοσιότητα όσο και ο αλκοολισμός του.

 Κάθε παράγραφος έπρεπε να είναι ποίημα

 Όταν πρωτοσυνάντησε τον Κέρουακ ήταν 21 ετών. «Ο Τζακ δεν είχε σπίτι να μείνει, ούτε λεφτά. Από τη στιγμή που ήμουν μια νεαρή συγγραφέας με το δικό μου διαμέρισμα, ο Άλλεν Γκίνσμπεργκ κανόνισε ένα ραντεβού στα τυφλά». Μείνανε μαζί δύο χρόνια.

 Ο Κέρουακ έγινε ο ίδιος ένας αισθησιασμός μετά το ‘Στο Δρόμο’, πράγμα που κατέστρεψε την σχέση τους: «Παντού οι γυναίκες του προσφέρονταν. Ήταν πια μια διασημότητα, κάτι εξαιρετικά βαρύ γι’ αυτόν. Σε δημόσιες εμφανίσεις, έπρεπε να πίνει».

 Το βιβλίο της Τζόνσον, ‘The Voice Is All: The Lonely Victory of Jack Kerouac’, το οποίο θα εκδοθεί αυτό τον μήνα, εξερευνεί το πώς η «αυθόρμητη» γραφή του μυθιστορήματος ‘Στο Δρόμο’, ήταν τελικά «μια πολύ πιο μακρόχρονη διαδικασία… κάθε παράγραφος, έπρεπε να είναι ένα ‘ποίημα’».

 Η συγγραφέας δείχνει πώς το Γαλλο-καναδικό περιβάλλον του Κέρουακ εμπλούτισε την πρόζα του, ενώ ταυτοχρόνως του προσέδωσε την μοναδική άποψη ενός ξένου για τις ΗΠΑ. Η Τζόνσον περιγράφει λεπτομερώς την αργή, και συχνά επίπονη εξέλιξή του ως συγγραφέα, με τον νεανικό του αγώνα να μάθει άπταιστα την αγγλική γλώσσα.

Λέει: «Μιλούσε Ζουάλ, μια καναδική διάλεκτο της γαλλικής. Άλλες βιογραφίες του δεν έχουν εμβαθύνει τόσο στις επιπτώσεις της γαλλο-αμερικανικής κληρονομιάς του Τζακ, και στο γεγονός ότι τα αγγλικά ήταν μια δεύτερη γλώσσα γι’ αυτόν… Μέσα στο μυαλό του πραγματοποιούνταν πάντοτε μια διαδικασία μετάφρασης, καθώς προσπαθούσε να βρει το αγγλικό ισοδύναμο για τις γαλλικές λέξεις… Σήμερα, διαβάζοντας το κείμενο του ‘Στο Δρόμο’, μπορώ να διακρίνω τις γαλλικές αποχρώσεις που το διαποτίζουν».

 Ζούσε με απόλυτη ελευθερία

 Η Τζόνσον θυμάται: «Νομίζω ότι ποτέ δεν συνάντησα άλλον άνθρωπο που να ζούσε με τόσο απόλυτη ελευθερία… Μια ανάγκη να κινείται συνέχεια, λες κι αν παρέμενε επί πολλή ώρα σε συγκεκριμένο σημείο, εξαντλούσε το παρόν ρουφώντας το με τρομακτική ένταση».

Τα εκθέματα στην βιβλιοθήκη θα περιλαμβάνουν το ρολό μήκους 3 μέτρων κι 657 εκατοστών πάνω στο οποίο δακτυλογράφησε το ‘Στο Δρόμο’, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του το 1951. Ύστερα από επανειλημμένη απόρριψη του έργου του από τους εκδότες, και χρόνια απελπισίας, η ιστορία αυτή, που δεν είναι παρά μια ηδονιστική οδική περιπλάνηση δια μέσου της Βόρειας Αμερικής, εκδόθηκε το 1957, κι από τότε πούλησε πέντε εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ.

 Ένας αλκοολικός ερημίτης με φρενήρη πρόζα

 Ο Κέρουακ πέθανε ένας αλκοολικός ερημίτης το 1969, σε ηλικία 47 ετών, έχοντας προσπαθήσει μάταια να κάνει τον Μάρλον Μπράντο να ενδιαφερθεί για μια κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος ‘Στο Δρόμο’. Ο Φράνσις Φορντ Κόππολα διαισθάνθηκε την κινηματογραφική δυναμική του βιβλίου, αλλά αυτό μόλις σήμερα κατάφερε να γυριστεί σε ταινία, σε σκηνοθεσία Γουόλτερ Σέιλς και εκτελεστική παραγωγή Κόππολα, για να ανεβεί στις αίθουσες αυτό τον μήνα στην Βρετανία.

 Μια από τις συμπαραγωγούς της ταινίας, η Ρεμπέκα Γιέλνταμ, λέει για το βιβλίο ότι η ιστορία του συνδέεται ακόμη με νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε εποχές αντιξοοτήτων: «Το διαβάζει κανείς μέσα από τον φακό της στιγμής που ζει, και μέσα από… τα δικά του βιώματα. Είναι ένα βιβλίο ακόμη εξαιρετικά επίκαιρο και σύγχρονο».

 Η φρενήρης πρόζα του Κέρουακ μετέφερε την ενέργεια μιας μεταπολεμικής γενιάς και την επιρροή της τζαζ. Έχει ειπωθεί ότι ο Κέρουακ έγραφε με την ελευθερία ενός μουσικού της τζαζ, καταλύοντας τους κανόνες με γραμματικά ‘ασεβείς’ προτάσεις, που τις διαμόρφωνε ο ήχος.

 

 Τρεις κινηματογραφικές ταινίες

 Η προσωπικότητά του αναβιώνει μέσα από τρεις ημι-βιογραφικές ταινίες, την ‘On the Road’ με πρωταγωνιστή τον Σαμ Ρίλεϊ, την ‘Big Sur’ με πρωταγωνιστή τον Ζαν Μαρκ Μπαρ, που αποτελεί και διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος, και την ‘Kill Your Darlings’, με πρωταγωνιστή τον Τζακ Χιούστον, η οποία εμπνεύστηκε από μια πραγματική ιστορία φόνου που περιγράφεται μέσα στο βιβλίο του Κέρουακ και του φίλου του, Γουίλιαμ Μπάροουζ,And the Hippos Were Boiled in Their Tanks’. Το βιβλίο αυτό δεν εκδόθηκε νωρίτερα από το 2008. (Σ.τ.μ.: Στην Αθήνα εκδόθηκε από τις εκδόσεις Τόπος τον Απρίλιο του 2009, με τον τίτλο ‘Και έβρασαν οι Ιπποπόταμοι στις γούρνες τους’). Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ υποδύεται τον φίλο του, κι επίσης συγγραφέα του μπιτ,  Άλλεν Γκίνσμπεργκ.

 Ο Μάικλ Πόλις συγγραφέας και σκηνοθέτης της ταινίας ‘Big Sur’, δήλωσε ότι αυτή θα καταδεικνύει τον αγώνα του Κέρουακ εναντίον του αλκοόλ, και της πίεσης να υποδειχθεί ως η φωνή μιας γενιάς. Στην ερώτηση γιατί ο Κέρουακ ενέπνευσε τόσες πολλές ταινίες σήμερα, ο Πόλις υπέδειξε το γεγονός ότι ενώ οι παραδοσιακοί σκηνοθέτες υπήρξαν επιφυλακτικοί – «τα βιβλία διασκευάζονται δύσκολα καθώς δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους την κλασική δομή των τριών πράξεων» – οι ανεξάρτητοι σκηνοθέτες δείχνουν πώς οι κανόνες μπορούν να καταστρατηγηθούν.

 Πληροφορίες υπάρχουν και για μια κινηματογραφική διασκευή του ‘Οι Αλήτες του Ντάρμα’, του δεύτερου μυθιστορήματος του Κέρουακ που έγινε μπεστ σέλερ, σύμφωνα με τον Πώλ Σλόβακ, συντάκτη του Βίκινγκ, το οποίο εκδίδει ένα βιβλίο πάνω στον Κέρουακ από έναν παλιό του έρωτα.

 Ο Ισαάκ Γκέουιρτζ, έφορος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, η οποία διαθέτει και την μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο εγγράφων του Κέρουακ, δήλωσε ότι η φήμη του ως σοβαρού συγγραφέα έχει δοκιμαστεί: «Οι υποστηρικτές του τον βλέπουν σαν ένα εμπνευσμένο προφήτη. Ενώ οι δυσφημιστές του, σαν έναν άξεστο άνθρωπο κι έναν άτεχνο φαφλατά, του οποίου η κακόβουλη επιρροή βοήθησε να εκκολαφθεί η σιχαμερή αντικουλτούρα».

 Το ρολό στην έκθεση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης αγοράστηκε από ιδιώτη έναντι 1,68 εκατομμυρίων λιρών, τιμή που αποτελεί ρεκόρ για λογοτεχνικό χειρόγραφο.

 info@bookbar.gr