Κατάνυξη για τη Σαπφώ στο Μουσείο της Ακρόπολης

0
812

Ποιητικό και μουσικό αφιέρωμα από την Εταιρεία Συγγραφέων

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή της Σαπφούς,

μα η ποίησή της ταξιδεύει στους αιώνες και ακτινοβολεί ως τις μέρες μας έντονο ερωτισμό και ευαισθησία. Η Σαπφώ, η σημαντικότερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας, ήρθε στο προσκήνιο με μια πρωτότυπη και απολαυστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη  Παρασκευή30 Μαρτίου,  στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο πλαίσιο του  εορτασμού της Ημέρας Ποίησης, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Συγγραφέων, η ποίηση της Σαπφούς έδωσε το ερέθισμα σε σύγχρονους δημιουργούς και καλλιτέχνες να αναδείξουν πολύπλευρα το κάλλος του έργου της.

Της Αγγελικής Βουλουμάνου

Ο επιβλητικός χώρος του Μουσείου της Ακρόπολης,  φάνταζε φυσικός τόπος για την εκδήλωση καθώς ανάμεσα στα εκθέματα της κλασικής αρχαιότητας, οι σοβαρές και μετρημένες παρουσίες των σύγχρονων δημιουργών  απέπνεαν σεβασμό για το διαχρονικό έργο της ποιήτριας από την Ερεσσό . Η προσωδία των αρχαίων και των νεοελληνικών στίχων σε συνδυασμό με το μουσικό τους αγκάλιασμα από τις μελωδίες των συνθετών, έδωσαν στη βραδιά διαστάσεις κατάνυξης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε δύο ενότητες. Στην πρώτη ακούστηκαν σύντομα αλλά καίρια  φιλολογικά σχόλια για την ποίηση της Σαπφούς από τους Γιώργη Γιατρομανωλάκη, Μαίρη Γιόση και Τζίνα Πολίτη και αναγνώστηκαν ποιήματά της, από τους ίδιους τους ποιητές που έκαναν τις μεταφράσεις  (Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργη Γιατρομανωλάκη, Αλέξανδρο Ισαρη, Τασούλα Καραγεωργίου, Στάθη Κουτσούνη, Αριστέα Παπαλεξάνδρου και Δήμητρα Χριστοδούλου). Ενδιάμεσα, η Αλίκη Καγιαλόγλου συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Διονύση Μαλούχο, ο οποίος είχε αναλάβει όλο τον καλλιτεχνικό συντονισμό της βραδιάς, τραγούδησε το μελοποιημένο από το Μάνο Χατζιδάκι «Κέλομαί σε Γογγύλα» από τον Μεγάλο Ερωτικό.

Η δεύτερη ενότητα ήταν ένα μουσικό δρώμενο με δέκα διαφορετικές μελοποιήσεις  του γνωστού ποιήματος της Σαπφούς «Δέδυκε μεν α σελάννα», στο πρωτότυπο και σε αποδόσεις των Σίμου Μενάρδου, Μιλτιάδη Μαλακάση, Αλέξανδρου Πάλλη, Νίκου Χριστοδούλου, Παναγή Λεκατσά, Γιώτας Αργυροπούλου, Χρήστου Παρασκευαίδη, Αργύρη Εφταλιώτη και Οδυσσέα Ελύτη.  Οι δέκα μελοποιήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν ειδικά για την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκαν από τους συνθέτες  Χάρη Βρόντο, Στάθη Γυφτάκη, Γιώργο Ζερβό, Δημήτρη Λιωνή, Νότη Μαυρουδή, Νίκο Ξανθούλη, Νίκο Ξυδάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Τάσο Ρωσόπουλο και Νίκο Χριστοδούλου. Στην εκτέλεση των τραγουδιών συμμετείχαν οι σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου και Βάγια Κωφού  και τραγούδησαν επίσης οι Νανά Μπινοπούλου, Γεωργία Νταγάκη, Αμαλία Τάτση, Νίκος Ξυδάκης. Άλλοτε πιάνο, άλλοτε κιθάρα, άλλοτε τρίο (πιάνο, τσέλο, φλάουτο) και στην περίπτωση του μελοποιημένου σύμφωνα με τους κανόνες της αρχαίας προσωδίας πρωτότυπου ποιήματος, αρχαία λύρα (ανακατασκευασμένη από τον Νικόλα Μπρα και παιγμένη από τον συνθέτη Νίκο Ξανθούλη), συνόδευσαν τα τραγούδια.

Δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε την Εταιρεία Συγγραφέων και την Ομάδα Ποίησης με επικεφαλής της τον Γιάννη Ευσταθιάδη, για τη σύλληψη και την υλοποίηση αυτού του  πραγματικά εμπνευσμένου και άρτιου ποιητικού και μουσικού αφιερώματος στη Σαπφώ, το οποίο κάλλιστα θα έβρισκε θέση και σε φεστιβάλ πολιτισμού. Με την εκδήλωση αυτή η Εταιρεία Συγγραφέων απέδειξε ότι μπορεί να ανοιχτεί δημιουργικά στην κοινωνία.

info@bookbar.gr