Μυρσίνη Ζορμπά: Μας ενδιαφέρουν τα διαφορετικά κοινά μιας βιβλιοθήκης

0
853

Επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος/

Στα ζητήματα που συνδέουν το μεγάλο κοινό με τις βιβλιοθήκες επικεντρώθηκε, κατά την επίσκεψη και ξενάγησή της στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά.  «Μας ενδιαφέρει ο κοινωνικός χώρος που λέγεται βιβλιοθήκη, ο χώρος όπου οι νεανικές ηλικίες μπορούν να βιώσουν, να ανεβάσουν βιβλία στο τάμπλετ, να νιώσουν οικεία μέσα σε ένα περιβάλλον γνώσης και ενδιαφερόντων» τόνισε απευθυνόμενη στον γενικό διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τον πρόεδρο και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου, που την υποδέχτηκαν και την ξενάγησαν.

Η Μυρσίνη Ζορμπά ανέφερε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μπορεί να αποτελέσει οδηγό σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και έχουν πανελλαδική εμβέλεια. Η Μ. Ζορμπά υποστήριξε πως «οι συλλογές, οι εγκαταστάσεις και ο κόσμος των τεχνολογιών συναντιέται στον χώρο αυτό με τον πραγματικό κόσμο των αναγνωστών» και επανέλαβε ότι στην Εθνική Βιβλιοθήκη «συμβιώνουν ο πολιτισμός και η παιδεία που θέλουμε να αναπτύξουμε ως χώρα».

Όπως σημείωσε, το μεγάλο στοίχημα είναι ο συνδυασμός του διπλού ρόλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης όσον αφορά τους ερευνητές από τη μια μεριά και την υποδοχή του μεγάλου κοινού, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, από την άλλη. Διευκρίνησε μάλιστα ότι “δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονούμε τους απόντες, το μη κοινό, εκείνους που δεν έρχονται κοντά μας και πρέπει να προσελκύσουμε».

Τονίζοντας ότι τα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού –όπως εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου– έχουν ιδιαίτερη σημασία, υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί το εργαλείο του Λόγου μέσα από τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, πάντα στο πλαίσιο μιας κοινωνικοπολιτισμικής προσέγγισης που μετατρέπει τη διαχείριση σε πολιτική διαδικασία. Η Μυρσίνη Ζορμπά έκανε λόγο για «αλλαγή της εννοιολόγησης», προκειμένου να γίνουν «τομές και παρεμβάσεις», καθώς «το κοινό είναι αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως ή, καλύτερα, τα διαφορετικά κοινά στα οποία απευθύνεται μια βιβλιοθήκη. Επιπλέον, δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονούμε τους απόντες, το μη κοινό, εκείνους που δεν έρχονται κοντά μας και πρέπει να προσελκύσουμε».

Όπως σημείωσε, το μεγάλο στοίχημα είναι ο συνδυασμός του διπλού ρόλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όσον αφορά τους ερευνητές από τη μια μεριά και την υποδοχή του μεγάλου κοινού, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, από την άλλη.

info@bookbar.gr