Οι μοντέρνοι συγγραφείς πρέπει να είναι και μοντέρνοι έμποροι…

0
1309

Λογοτεχνία: Ώρα εγρήγορσης στο Διαδίκτυο|

 Με τον απροσδόκητο και για πολλούς προκλητικό τίτλο  “Οι μοντέρνοι συγγραφείς πρέπει να είναι και μοντέρνοι έμποροι”, (Modern authors must be modern marketers) η έγκριτη εφημερίδα Washington Post φιλοξένησε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις νέες προοπτικές που διανοίγονται στους σύγχρονους συγγραφείς στην εποχή του διαδικτύου και των social media. Το Διαδίκτυο κατακτά και την λογοτεχνία. Η εμπειρία μας έρχεται από τις ΗΠΑ και είναι ομολογουμένως πρωτοποριακή και χρήσιμη για όλους τους λογοτέχνες που φιλοδοξούν να προωθήσουν το έργο τους αποτελεσματικά στο ευρύ κοινό: Η ένταξη και η εντατική κι έξυπνη διαφήμιση στο Twitter, το Facebook και ταblogs, αυξάνεται συνεχώς, και παίρνει την σκυτάλη από τους παραδοσιακούς τρόπους προώθησης του συγγραφικού έργου, καθώς τα παραδοσιακά εκδοτικά μέσα αργοπεθαίνουν.

 Της Δάφνης Μαρίας Βουβάλη

 Του λόγου το αληθές αποδεικνύει η περίπτωση της Αμερικανίδας συγγραφέως Σάρα Πέκκανεν (Sarah Pekkanen) την οποία η Washington Postχρησιμοποιεί ως παράδειγμα για έξυπνο, αποτελεσματικό και εν τέλει προσοδοφόρο χειρισμό του διαδικτύου, η οποία έχει ‘βουτήξει’ βαθιά στα νερά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,.

 Πριν από δύο χρόνια, η Πέκκανεν είχε δαπανήσει ολόκληρη την προπληρωμή της για το πρώτο της μυθιστόρημα, στο μάρκετινγκ. Σήμερα η δημοσιότητα του ονόματός της κοστίζει πολύ λιγότερο, αλλά η προσωπική της προσπάθειά γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο έντονη.

 Facebook, Tweeter και blogs στην υπηρεσία της λογοτεχνίας

 Ενόψει της έκδοσης του τέταρτου κατά σειρά μυθιστορήματός της, The Best Of Us (Washington Square), η Πέκκανεν συμμετέχει σε διάφορες προσφορές του σε blogs, περιμένει να γυρίσει ένα διαφημιστικό βίντεο, διαφημίζει το βιβλίο της στο Facebook, το Twitter και τον δικό της ιστότοπο, και ήδη έχει πραγματοποιήσει μια λαχειοφόρο αγορά, στην οποία το προσφέρει ως βραβείο. «Είμαι πρώην ρεπόρτερ εφημερίδας», δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post που της πήρε συνέντευξη, «κι έχω την τάση να ερευνώ εξονυχιστικά τα πράγματα». Γι’ αυτό και προτού εκδοθεί το πρώτο της μυθιστόρημα, το The Opposite Of Me, έμαθε τα στοιχεία των στατιστικών που λένε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μυθιστορημάτων στις ΗΠΑ, δεν καταφέρνουν να ισοφαρίσουν οικονομικά τις προπληρωμές τους.

 Το 2011, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Bowker εκδόθηκαν στη χώρα περίπου 350.000 τίτλοι. Αλλά καθώς τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία σιγά-σιγά κλείνουν, και οι πωλήσεις στρέφονται προς το Διαδίκτυο, τόσο συγγραφείς όσο και εκδότες αγωνίζονται να αντιληφθούν με ποιο τρόπο μπορούν να προσελκύσουν την προσοχή του αναγνωστικού κοινού στον κυβερνοχώρο. «Ό,τι είχε αποτέλεσμα όχι μόνο πριν από δέκα χρόνια, αλλά στοιχειωδώς πριν από ένα, σήμερα μπορεί να είναι τελείως απρόσφορο», δήλωσε η Ράσελ Περό, διευθύντρια του τομέα διαφήμισης του εκδοτικού οίκου Vintage and Anchor.

 Οι συνετοί συγγραφείς σαν την Πέκκανεν, αντιλαμβάνονται πια την σημασία του να προκαλεί κανείς νωρίς θόρυβο online, και ξέρουν ότι μεγάλο μέρος αυτού του θορύβου πρέπει να προέρχεται από τους ίδιους και να ενθαρρύνεται κι από άλλους συγγραφείς.

 Όταν εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, The Opposite Of M e’, η Πέκκανεν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχε τον ίδιο εκδότη με την συγγραφέα-φαινόμενο βιβλίων γυναικείων προβλημάτων Τζένιφερ Βάινερ, με αποτέλεσμα αυτή η τελευταία να την βοηθήσει να πολυδιαφημίσει το βιβλίο της τόσο στο Twitter, όσο και στο Facebook και στα blogs. Κι αυτή η κίνηση ήταν αποκάλυψη για την Πέκκανεν. «Οι συγγραφείς στο Διαδίκτυο δεν ήταν ανάγκη να ζητιανεύουν για ψίχουλα την προσοχή των ΜΜΕ. Στο Διαδίκτυο ο ένας συγγραφέας προωθεί τον άλλον». Όπως αποκαλύπτει, η σειρά κατάταξης του βιβλίου της στην Amazon ανέβηκε μέσα σε μια μέρα από το 200.000 στο62, και το μυθιστόρημα προχώρησε σε δεύτερη έκδοση προτού ακόμη στηθεί στα βιβλιοπωλεία η πρώτη. Από τότε, το The Opposite of Me έχει πουλήσει 26.000 αντίτυπα.

 Μεγάλα συγγραφικά ονόματα στα social media

 Work & PleasureΜεγάλα ονόματα όπως η Τζόντι Πίκουλτ, ο Αλεξάντερ Μακόλ Σμιθ, και η Τζόις Κάρολ Όουτς, είναι πλέον τακτικοί στο Twitter. Οι συγγραφείς «συνδέονται με τους αναγνώστες τους με τρόπους, με τους οποίους δεν μπορούσαν σχεδόν καθόλου παλιότερα, με εξαίρεση τα λίγα λεπτά που υπέγραφαν τα βιβλία τους», όπως λέει και η Περό.

Μπορούν όμως οι αποκαλύψεις ότι η Άνν Λαμότ «μόλις καταβρόχθισε το τρίτο κομμάτι-κλειδί μιας πίτας γλυκολεμονιού», ή ότι η Αγιελέ Γουάλντμαν «πολεμά την κακοκεφιά της» και μερικές φορές λαχταράει μπισκότα, να κάνουν τους αναγνώστες ν’ αγοράσουν τα βιβλία τους;

 Η Πέκανεν αναγνωρίζει ότι υφίσταται ένας μικρός διαχωρισμός ανάμεσα στην προώθηση του έργου ενός συγγραφέα, και τις αποκαλύψεις για τον εαυτό του. «Αν ασχολούμουν διαρκώς με την προώθηση του έργου μου, δεν θα είχα φίλους στο Facebook» λέει. Και δηλώνει ότι ασχολείται με τοTwitter περίπου 20 φορές την εβδομάδα, αλλά δεν μιλά μονάχα για τα βιβλία της. Με τρία μικρά παιδιά, καταμερίζει ισομερώς τον χρόνο εργασίας της ανάμεσα στη συγγραφή και το μάρκετινγκ, και απολαμβάνει αυτό το τελευταίο, καθώς «οι αναγνώστες είναι ευγενικοί και ανταποδίδουν τα καλέσματα».

 Ο προσωπικός της προϋπολογισμός του μάρκετινγκ έχει συρρικνωθεί από τότε που έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα. Με την δημοσιότητά της να αυξάνεται μέσω των bloggers και των υπολοίπων συγγραφέων δωρεάν, γιατί να ξοδέψει περισσότερα; Ο εκδότης της Πέκκανεν προσφέρει προκαταβολικά αντίτυπα του ‘The Best of Usσε ιστοσελίδες απ’ όπου bloggers και άλλοι κριτικοί μπορούν να παραγγείλουν το βιβλίο πολύ πριν αυτό βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ένας κριτικός στο Goodreads.com έχει συμπεράνει ήδη ότι το βιβλίο «αποτελεί το τέλειο ανάγνωσμα δίπλα στην πισίνα!» Τίποτα δεν συγκρίνεται με την προοπτική του μέλλοντος και το μέλλον βρίσκεται στο διαδίκτυο….

info@bookbar.gr