Πολιτισμός α λα ιταλικά

0
824

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

 Aφιέρωμα στον Antonio Tabucchi

 Με αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιταλό συγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι

που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, μια αντιπροσωπευτική φωνή της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών επιστρέφει και φέτος στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Αφιερώματα σε συγγραφείς, διαλέξεις, προβολές ταινιών, εικαστικά και θεατρικές παραστάσεις περιλαμβάνονται στο πλούσιο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου το οποίο συνεχίζει και φέτος το διάλογο ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα που ξεκίνησε από πέρσι. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις αναμένεται διάλεξη του καθηγηγτή Marcello Aprile, συνάντηση με τον συγγραφέα Marcello Simoni, η θεατρική παράσταση “Οδύσσεια” του Robert Wilson και πολλές ακόμη. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα Πολιτιστικό Πρόγραμμα με αυθεντικό ιταλικό ταμπεραμέντο, κατάλληλο για λεπτά και απαιτητικά γούστα!

 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 Αφιέρωμα στον Antonio Tabucchi

 Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 , 20.00

 Mία φιλία ζωής, ένας πνευματικός δεσμός που δημιουργήθηκε μέσα από αμοιβαία εκτίμηση και αναγνώριση: τα «ελληνικά» καλοκαίρια ενός από τους σημαντικότερους Ιταλούς σύγχρονους συγγραφείς, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αναβιώνουν στις αναμνήσεις των Αθηναίων φίλων του, Ανταίου Χρυσοστομίδη και Σταύρου Πετσόπουλου, σε μία συνομιλία με τη δημοσιογράφο Όλγα Σελλα. . Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Βιρβιδάκης (Θέατρο «Μνήμη» Χανίων) θα ερμηνεύσει, σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα, το θεατρικό μονόπρακτο “Ζητούν τον κύριο Πιραντέλο στο τηλέφωνο”, που έγραψε ο Tabucchi το 1988 και εκδόθηκε ειδικά για την εκδήλωση από τις εκδόσεις Άγρα.

Ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στο ελληνικό κοινό  Ταμπούκι ήταν μία τις πιο αντιπροσωπευτικές φωνές της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας: είχε γράψει περίπου 20 βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες μεταξύ τους και τα ελληνικά. 
Ήταν καθηγητής πορτογαλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Σιένας στην Ιταλία και μετέφρασε στα ιταλικά το έργου του Πορτογάλου συγγραφέαΦερνάντο Πεσσόα. Αγάπησε τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Πορτογαλίας την οποία και έκανε δεύτερη πατρίδα του. 
Πολλά από τα μυθιστορήματά του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, όπως το «Νυχτερινό στην Ινδία» και το «Έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρα» με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι
Επιπλέον υπήρξε χρονογράφος στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και στην ισπανική El Pais.

Ο Ταμπούκι γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1943 στην Πίζα της Τοσκάνη και ήταν το μοναδικό παιδί ενός εμπόρου αλόγων. . Σπούδασε ιταλική φιλολογία και από το 1962 λογοτεχνία στο Παρίσι όπου ανακάλυψε τον Πορτογάλο συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα διαβάζοντας τη γαλλική μετάφραση του ποιήματος «Το Καπνοπωλείο».
Ο ενθουσιασμός του τον έκανε να ανακαλύψει τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Πορτογαλίας, η οποία έγινε δεύτερη πατρίδα του. Συνέχισε τις σπουδές του στην πορτογαλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Σιένας. Παθιασμένος με το έργο του Πεσσόα, το μετέφρασε στα ιταλικά μαζί με τη σύζυγό του την οποία γνώρισε στην Πορτογαλία.

 Ο Αντόνιο Ταμπούκι όμως είχε αγαπήσει και την Ελλάδατην οποία είχε επισκεφτεί αρκετές φορές. Από το 1997 ερχόταν στην Ελλάδα κάθε χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού, είτε για να παρουσιάσει βιβλία του είτε για να κάνει διακοπές – κυρίως στην Κρήτη, φιλοξενούμενος στο ξενοδοχείο Δώμα, στα Χανιά. Τα Χανιά ανταπέδωσαν την αγάπη του Ταμπούκι κάνοντάς τον επίτιμο δημότη της πόλης το 2011. 
Ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2010, είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Διακεκριμένος μεταφραστής και επιμελητής του έργου του στα ελληνικά είναι ο Ανταίος Χρυσοστομίδης με τον οποίο συνέδεε στενή φιλία, ο οποίος μάλιστα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης το 2003 για τη μετάφραση του μυθιστορήματος «Είναι αργά, όλο και πιο αργά». Συζητήσεις μεταξύ τους για την πολιτική, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας  είχαν κυκλοφορήσει στο βιβλίο  «Ένα πουκάμισο γεμάτο λεκέδες»  (Εκδ. Άγρα 1999). Ελληνικές αναφορές όμως χαρακτηρίζουν και το βιβλίο του «Η γαστρίτιδα του Πλάτωνα» (Εκδ. Άγρα 1998)  στο οποίο εξετάζει ένα πραγματικά επίκαιρο θέμα, που σχετίζεται με την πολυσυζητημένη «σιωπή των διανοουμένων» κατά πόσο δηλαδή ένας διανοούμενος πρέπει να παρεμβαίνει, όταν το θεωρεί αναγκαίο, στα κακώς κείμενα της χώρας του, ή μήπως πρέπει να σωπαίνει -όπως υποστηρίζει ο Ουμπέρτο Έκο- όταν δεν έχει κάτι σημαντικό να πει κι όταν δεν γνωρίζει πλήρως το αντικείμενο του προβληματισμού.

 Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών,

Η βραδιά διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Άγρα

 

 12η Εβδομάδα της Ιταλικής Γλώσσας στον κόσμο: Η Ιταλία και οι περιφέρειές της. Η Ιταλία του μέλλοντος  15 -20 Οκτωβρίου 2012

 Δευτέρα 15 Οκτωβρίου , 19.00

 In viaggio con Dante. Maratona Infernale (σε τρία μέρη)

«Διαβάζοντας Δάντη με φόντο εικόνες από τη σημερινή Ιταλία. Από το Βορρά στο Νότο και από την Κεντρική Ιταλία στα Νησιά». Αυτή είναι η ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε το ποιητικό και κινηματογραφικό πρότζεκτ του Lamberto Lambertini, σκηνοθέτη από τη Νάπολη, ο οποίος, σε συνεργασία με τον ιστορικό Paolo Peluffo, επιχείρησε μια νέα ανάγνωση της Κόλασης του Δάντη. Εικόνες της ιταλικής επικράτειας, τριάντα τέσσερις διαφορετικοί τόποι ζωής και εργασίας, ένας για κάθε ωδή, συνοδεύουν τους στίχους του Δάντη: ένα ταξίδι στις κρυφές ομορφιές της Ιταλίας και σε εκείνες του πρώτου μέρους της Θείας Κωμωδίας, με τα μέσα του κινηματογράφου, της ποίησης και της δημιουργικής ελευθερίας. Τα επτά βίντεο ανατρέχουν σε εφτά ώρες τις 34 ωδές της Κόλασης του Δάντη, σε ανάγνωση του Lamberto Lambertini. Μουσική: Savio Riccardi. Φωτογραφία και μοντάζ: Carlo Sgambato. Το έργο είναι μία παραγωγή της Società Dante Alighieri Εταιρεία με την υποστήριξη της Arcus S.p.A. Προλογίζει ο Γεράσιμος Ζώρας, Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε συνεργασία με την Επιτροπή Αθηνών της Dante Alighieri.

 AUDITORIUM Ιταλικού Ινστιτούτου

 Β’ μέρος: 22 Οκτωβρίου 16.00-19.00

Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

 Γ’ μέρος: 29 Οκτωβρίου 16.00-19.00

Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

 

 Μουσική παράσταση: Marco Todisco & Band

 Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012, 20.00

 Γεννημένος το 1972 στο Samaden του καντονιού Graubünden της Ελβετίας, ο Marco Todisco, ταλαντούχος Ελβετός ιταλόφωνος μουσικός και τραγουδιστής, εμφανίζεται με το συγκρότημά του ερμηνεύοντας ένα πλούσιο ρεπερτόριο μουσικής και τραγουδιών.Επιτυχημένος παρουσιαστής σε Ελβετικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Marco Todisco έχει ηχογραφήσει διάφορα cd με δικά του τραγούδια. Επιπλέον, στο παρελθόν έχει βρεθεί αρκετές φορές στη σκηνή με το γνωστό Ιταλό τραγουδοποιό Pippo Pollino. Ο Todisco θα παρουσιαστεί στο κοινό με το συγκρότημά του που απαρτίζεται από τους: Samuel Messerli (ντραμς), Flurin Lanfranconi (κοντραμπάσο), Michael Jäger (σαξόφωνο και κλαρινέτο), σε ένα πρόγραμμα που περιέχει πολλά είδη μουσικής.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα.

 AUDITORIUM Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

 

 Διάλεξη του Μarcello Aprile

 Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012, 12.00

 Η σχέση μεταξύ ελληνικών και ρομανικών διαλέκτων του Σαλέντο ως μέσο εξακρίβωσης των γλωσσικών θεωριών του εικοστού αιώνα και η επίδραση της ιταλικής γλώσσας σε μία παρακμάζουσα γλώσσα. Διάλεξη του Μarcello Aprile, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σαλέντο.σε συνεργασία με το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και φιλολογίας του εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

 Εγκαίνια Αthens Photo Festival AphF:12

 Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

 Για την επετειακή διοργάνωση των 25 χρόνων του, το Athens Photo Festival, ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ στον κόσμο αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας, παρουσιάζει φέτος μια σειρά από νέες ιδέες και προτάσεις που περιλαμβάνουν εκθέσεις, προβολές και παράλληλες δράσεις.Το κεντρικό πρόγραμμα της εκδήλωσης που στεγάζεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου. Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας παρουσιάζοντας στο ελληνικό κοινό το έργο μερικών από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιταλούς δημιουργούς.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ, ΓΚΑΖΙ

 

 Oδύσσεια, Μία παράσταση του Robert Wilson. Μία συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Piccolo Teatro του Μιλάνου.Συνάντηση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

 24 Οκτωβρίου , 17.00

 Στις 26 Οκτωβρίου θα γίνει στην Αθήνα η πρεμιέρα της παράστασης «Οδύσσεια», βασισμένης στο έπος του Ομήρου, σε σκηνοθεσία Robert Wilson, μία διεθνής συμπαραγωγή του Eθνικού Θεάτρου της Αθήνας με το Piccolo Teatro του Μιλάνου. Η παράσταση, σε κείμενo Simon Armitage, παίζεται στο Εθνικό Θέατρο της Αθήνας από έλληνες ηθοποιούς. Στις 24 Οκτωβρίου θα συναντηθούν στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς με το Διευθυντή του Piccolo Teatro του Μιλάνου Sergio Escobar για να παρουσιάσουν το κοινό τους project, παρουσία του Πρέσβη της Ιταλίας Claudio Glaentzer. Τη συνάντηση θα συντονίσει ο Antonio Ferrari, κύριος αρθρογράφος της εφημερίδας Corriere della Sera. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να θαυμάσουν τα προσχέδια των κοστουμιών και σκηνικών που σχεδίασε ο Bob Wilson και δημιούργησε το Piccolo Teatro του Μιλάνου. Υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου έξωτερικών και της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα.

 AUDITORIUM Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

 

 Ελλάδα-Ιταλία. Διάλογοι μεταξύ δύο πολιτισμών

 31 Οκτωβρίου 2012 , 19.00

 O θρίαμβος του ελληνικού πολιτισμού στη Μάντοβα στο έργο του Andrea Mantegna “Camera Dipinta” (1465-1474), αποκαλούμενο και “Camera degli Sposi”. Διάλεξη του dott. Rodolfo Signorini

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ουμανιστικής κουλτούρας στη Μάντοβα ήταν ελληνικός. Αυτό αποδίδεται στο διάσημο ανθρωπιστή και μαθηματικό Vittorino da Feltre, ο οποίος διέδωσε την κλασική ελληνορωμαϊκή κληρονομιά στο περίφημο σχολείο, το επονομαζόμενο “Casa Giocosa”.

Ένας από τους μαθητές του, ο μαρκήσιος της Μάντοβα Ludovico II Gonzaga, εφαρμόζοντας στην πράξη τα οφέλη που αποκόμισε από τη διδασκαλία του «μεγάλου παιδαγωγού», προσκάλεσε στην Αυλή του διάσημους διανοούμενους, μεταξύ άλλων και τον ανθρωπιστή και αρχιτέκτονα Leon Battista Alberti. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αναθρεμμένος με την ελληνική κουλτούρα, εργάστηκε ο Andrea Mantegna. Για το αριστούργημά του “Camera Dipinta”, περισσότερο γνωστό ως “Camera degli Sposi” (1465-1474, «το πιο όμορφο δωμάτιο του κόσμου» για τους συγχρόνους του), που βρίσκεται στο παλάτι της πόλης, ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από δύο έργα της ελληνικής φιλολογίας: το Περί του οίκουτου Λουκιανού από τα Σαμόσατα και τα Γεωγραφικά του Στράβωνα. Γι’ αυτό το λόγο το αριστούργημα του Αndrea Mantegna μπορεί να συγκαταλεχθεί στα καλύτερα παραδείγματα ουμανιστικού πολιτισμού στην Ιταλία και να ανυψωθεί ως θρίαμβος του ελληνικού πολιτισμού στην Ιταλία.

AUDITORIUM Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

 

 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

 

Συνάντηση με τον συγγραφέα Marcello Simoni

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012, 19.00

 Παρουσίαση του μυθιστορήματος-θρίλερ O έμπορος των καταραμένων βιβλίων. Το θρίλερ που έφτασε στην κορυφή των πωλήσεων βιβλίων ιταλικής λογοτεχνίας παρουσιάζεται από το συγγραφέα του Marcello Simoni, αρχαιολόγο και βιβλιοθηκονόμο. Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά το Μεσαίωνα σε μια αινιγματική ατμόσφαιρα μυστηρίου ανάμεσα σε διεφθαρμένους μοναχούς, μασκοφόρους ιππότες και δολοφόνους.η βραδιά διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Αιώρα. (στην ιταλική γλώσσα με μετάφραση στα ελληνικά)

 Ιταλικό Μορφωτικού Ινστιτούτο

 

 Κινηματογράφος: La Passione

 12 Νοεμβρίου 19.00

 Σκηνοθεσία: Carlo Mazzacurati Παίζουν: Silvio Orlando, Cristiana Capotondi, Giuseppe Battiston, Corrado Guzzanti, Katia Smutniak, Maria Paiato, Stefania Sandrelli, Marco Messeri, Fausto Russo Alesi, Giovanni Mascherini, Paolo Graziosi.

O Gianni Dubois είναι ένας μεσήλικας σκηνοθέτης με προβλήματα έμπνευσης. Έχει πέντε χρόνια να γυρίσει ταινία, ενώ, πιεσμένος από τον παραγωγό του, πρέπει να κατεβάσει μία καλή ιδέα για να ικανοποιήσει μία ιδιότροπη τηλεοπτική ντίβα που κλήθηκε για την περίσταση. Όταν μία βλάβη στο σπίτι του στην Τοσκάνη τον αναγκάζει να φύγει από τη Ρώμη για λίγες μέρες, θα βρεθεί να σκηνοθετεί μία «Ιερή Αναπαράσταση» με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του χωριού. Με τη βοήθεια ενός πρώην κατάδικου και μίας συμπαθητικής Πολωνής μπαργούμαν θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να κάνει την απαιτούμενη στροφή στη ζωή του. Η ταινία απέσπασε το David di Donatello 2011 με τον Giuseppe Battiston ως καλύτερο ηθοποιό δεύτερου ανδρικού ρόλου.

 AUDITORIUM Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

 

 Η Πομπηΐα, το Ερκολάνο και η ανακάλυψη της ελληνικής ζωγραφικής

 19 Νοεμβρίου 2012, 17.00

 Διάλεξη του Fausto Zevi, Καθηγητή Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza

Η Πομπηία και το Ερκολάνο, θαμμένες κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου, διέσωσαν μέσα στους αιώνες υπέροχες εικόνες, κείμενα και στοιχεία, που είναι σήμερα πολύτιμες πηγές γνώσης για την καθημερινότητα και την πολυτελή ζωή στην αρχαία Ρώμη. Ο καθ. Zevi, διαπρεπής αρχαιολόγος, εξηγεί με ποιο τρόπο οι συχνές αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, παρούσες κυρίως στη ζωγραφική, υπενθυμίζουν την εγγύτητα των δύο κόσμων, ελληνικού και ρωμαϊκού, που φώτισαν πολιτιστικά την αρχαιότητα. Με την επιμέλεια της καθ. Ποτίτσας Γρηγοράκου από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών.η εκδήλωση είναι μία συνεργασία του λαϊκού Πανεπιστημίου αθηνών με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

 Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευριπίδου 12, Μεγάλη Αίθουσα 1ος όροφος

 

 

 

 

 

 

Το Βραβείο Strega στην Αθήνα

29 Νοεμβρίου 2012, 19.00

 Την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 ο συγγραφέας Alessandro Piperno ανακηρύχθηκε στη Ρώμη νικητής της 66ης έκδοσης του Βραβείου Strega, που προκηρύσσεται από το Ίδρυμα Bellonci σε συνεργασία με το Liquore Strega. Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε φιναλίστ και του νικητή του πολυπόθητου λογοτεχνικού βραβείου έλαβε μέρος και η Επιτροπή Ανάγνωσης της Αθήνας, που συστάθηκε πρόσφατα από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ήδη από το 1944, σε μία Ρώμη που δεν είχε απελευθερωθεί ακόμα, άρχισε να παίρνει ζωή γύρω από τη Maria και τον Goffredo Bellonci η πολιτιστική σύμπραξη των Φίλων της Κυριακής, που το 1947, χάρη στη φωτισμένη υποστήριξη του νέου βιομηχάνου Guido Alberti, αποφάσισαν να θεσπίσουν το Βραβείο Strega, ένα θεσμό που κατόρθωσε αμέσως να αναζωπυρώσει την πολιτιστική συζήτηση στη νέα εποχή της δημοκρατίας και της ελευθερίας.Χάρη στις προσπάθειες του Ιδρύματος Bellonci, υπό την προεδρία του Tullio De Mauro, το Βραβείο συνεχίζει να αναδεικνύει τους βασικούς πρωτεργάτες του ιταλικού πολιτισμού που μέσα στα χρόνια διαδέχτηκαν τους πρώτους Φίλους της Κυριακής (στην έκδοση του 1947 ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, οι Aleramo, Alvaro, Bandi, Brancati, Debenedetti, Flaiano, Longhi, Maccari, Manzini, Morante, Moravia, Palazzeschi, Pannunzio, Piovene). Η αθηναϊκή Επιτροπή του Βραβείου Strega 2012 συναντάει στο Μέγαρο Μουσικής το φετινό νικητή, Alessandro Piperno, μαζί με τους Edoardo Nesi, περσινό νικητή του Βραβείου και Stefano Petrocchi, συντονιστή του Ιδρύματος Bellonci. Τη βραδιά συντονίζει ο Πέτρος Μάρκαρης. Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης παρουσιάζει τον Edoardo Nesi και η Άννα Παπασταύρου παρουσιάζει τον Alessandro Piperno.

Σε συνεργασία με το Megaron Plus και τις Εκδόσεις Πατάκη

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 

 Ελλάδα-Ιταλία. Διάλογοι μεταξύ δύο πολιτισμών

 4 Δεκεμβρίου 2012, 19.00

 

Το εμπόριο και η ναυτιλία των Ελλήνων υπηκόων της Βενετίας τον 16ο αιώνα.

Διάλεξη του Καθ. Γεράσιμου Δ. Παγκράτη.

 Στα μέσα του 16ου αιώνα, ακριβώς στην περίοδο που το εμπορικό ναυτικό της Βενετίας είχε φτάσει στη μεγαλύτερη ακμή του, άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια της μελλοντικής παρακμής του. Τα κενά που άφησαν οι Βενετοί ευγενείς και πολίτες άρχισαν να καλύπτονται σταδιακά από τους υποτελείς και τους ξένους.Στη διάλεξη επιχειρείται να αναδειχθεί κυρίως η συμμετοχή των Ελλήνων επιχειρηματιών στο θαλάσσιο εμπόριο της Βενετίας, καθώς και η συμβολή τους στην οικονομία και το εμπόριο της Βενετίας. Ακολουθώντας τη ρότα της Γαληνότατης: ένα ταξίδι του 1500 από τη Βενετία στην Κωνσταντινούπολη. Διάλεξη της Λέκτορος Ρουμπίνης Δημοπούλου Το 16ο αιώνα με αφετηρία τη Βενετία λόγιοι της Δύσης επιχειρούν το ταξίδι στην Ανατολή, ωθούμενοι από την ουμανιστική τους παιδεία, αναζητώντας τα απομεινάρια του μεγαλείου της κλασικής αρχαιότητας. Ο ιταλικής καταγωγής και παιδείας Hugo Favolius συγγράφει στη λατινική γλώσσα το δικό του έπος Hodoeporici Byzantini Lib. III (εκδ. 1563) και μεταφέρει την εμπειρία του ταξιδιού του προς και από την Κωνσταντινούπολη. Το ποιητικό του κείμενο ακολουθεί τη ρότα του και αποκαλύπτει μοναδικές πτυχές δύο κόσμων: της Δύσης και της Ανατολής.

 info@bookbar.gr

 

INFO

 Όλες οι εκδηλώσεις του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στο σύνδεσμο

http://www.iicatene.esteri.it/NR/rdonlyres/FA7C5337-CDC9-4D3B-814E-2F35B45337C8/103645/iic_pol_pr_130912_teliko_small2.pdf

 

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

http://www.iicatene.esteri.it/IIC_Atene

 

Πατησίων [28ης Οκτωβρίου] 47
10433  Αθήνα
Τηλ.  +30.210.5242646 / 210.5242674
Φαξ  +30.210.5242714
email: segreteria.iicatene@esteri.it