Σοφία Βούλτεψη: « Η Σοφία Βέμπο δεν είχε δικαίωμα ψήφου»

0
1329

Τιμητική εκδήλωση μνήμης για τη Σοφία Βέμπο/

Σαράντα χρόνια από το θάνατο της αλησμόνητης Σοφίας Βέμπο και είκοσι χρόνια από το θάνατο του ποιητή συζύγου της Μίμη Τραϊφόρου ο Δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού και η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» τίμησαν τη μνήμη τους και την τεράστια προσφορά τους στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Η εκδήλωση που βασίστηκε στην ιδέα της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής, Βουλευτού Β’ Αθηνών κυρίας Σοφίας Βούλτεψη πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Πλατεία Δημαρχείου Αργυρούπολης (Κύπρου 68) .

 Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τα αξέχαστα τραγούδια της κορυφαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας που χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης», τραγούδια που μέχρι σήμερα δονούν τις ψυχές και τα ερμήνευσε με συγκινητικό τρόπο η χορωδία Μουσικές Δημιουργίες ΑΜΚΕ αλλά  και να μάθει για τις λιγότερο γνωστές πτυχές της καριέρας της αλλά και για το πληθωρικό της ταμπεραμέντο, μέσα από την αφήγηση του ανιψιού του Μίμη Τραϊφόρου, κυρίου Βασίλη Τραϊφόρου,

Η Σοφία Βέμπο  (το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Μπέμπου, 1910 -1978) αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση για την ελληνική μουσική σκηνή μέχρι σήμερα. Το σπάνιο, πηγαίο ταλέντο της και η επική, μπριόζα φωνή της, την έκαναν να ξεχωρίσει  πολύ γρήγορα, παρά το γεγονός ότι προερχόταν από φτωχή οικογένεια, ο πατέρας της ήταν καπνεργάτης, που ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένεια του από την Κωνσταντινούπολη, το 1914, με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ιστορική έχει μείνει η γνωριμία της με τον Κωνσταντίνο Τσίμπα, τον μεγαλύτερο ιμπρεσάριο της Θεσσαλονίκης, το 1933 που την άκουσε να τραγουδά με την κιθάρα της στο τρένο για τη Θεσσαλονίκη όπου πήγαινε να συναντήσει τον αδελφό της. Από τη στιγμή εκείνη η πορεία της προς της κορυφή ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη.

Η Σοφία Βέμπο ήταν ευρύτατα γνωστή στο ελληνικό κοινό και προπολεμικά, όμως η καριέρα της απογειώθηκε με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου1940. Την εποχή εκείνη όλα τα θέατρα της Αθήνας προσάρμοσαν τη θεματολογία τους στην πολεμική επικαιρότητα και η Σοφία Βέμπο τραγούδησε τραγούδια πολεμικά, πατριωτικά αλλά και σατυρικά που εμψύχωναν τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο αλλά και εκείνους που ήταν στα μετόπισθεν. Η φωνή της συγκλόνιζε το πανελλήνιο. «Ελληνίδες του Ζαλόγγου/ και της πόλης και του λόγγου/ και Πλακιώτισσες, / όσο κι αν πικρά πονούμε/ υπερήφανα ας πούμε/ σαν Σουλιώτισσες./  Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, / που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά, /παιδιά στη γλυκιά Παναγιά/ προσευχόμαστε όλες να `ρθετε ξανά.» (Παιδιά της Ελλάδος παιδιά -1940, Στίχοι Μίμης Τραϊφόρος, Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ)

Σοφία Βούλτεψη: «Μας διαφεύγει ότι η Βέμπο δεν είχε δικαίωμα ψήφου»

Ιδιαίτερης σημασίας  κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρξε η παρέμβαση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής, Βουλευτού Β’ Αθηνών κυρίας Σοφίας Βούλτεψη, η οποία ανέδειξε μια από τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην εποχή εκείνη και τη σημερινή, μιλώντας για τα δικαιώματα των γυναικών. Με κορυφαίο το δικαίωμα ψήφου.

«Φίλες και φίλοι ένα θέλω να πω που μας έχει διαφύγει. Η Σοφία Βέμπο που υπήρξε πρωτοπόρος επειδή τραγούδησε και ενθάρρυνε «Της Ελλάδος τα παιδιά» δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν και κάτι άλλο. Ήταν και πρωτοπόρος ως γυναίκα. Κάτι που μας διαφεύγει εντελώς είναι το εξής. Ότι οι Ελληνίδες πήραν μέρος σε όλους τους αγώνες του Έθνους χωρίς καν να έχουν δικαίωμα ψήφου. Η Βέμπο, όταν τραγουδούσε και έδινε κουράγιο, θάρρος, δύναμη στους στρατιώτες μας, δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Και αυτό δείχνει πόσο μεγάλες πατριώτισσες υπήρξαν οι Ελληνίδες, που εμείς τις συμπυκνώνουμε στο πρόσωπο της Βέμπο. Αλλά είναι κι αυτές που ανέβαιναν στην Πίνδο με τα πυρομαχικά χωρίς δικαίωμα ψήφου και αυτές που έπλεκαν τη φανέλα του στρατιώτη χωρίς δικαίωμα ψήφου. Μέχρι το 1952. Και πιστεύω ότι ο αγώνας της είχε να κάνει και με τα δικαιώματα των γυναικών. Δηλαδή η μεγάλη στροφή ήταν ο Μεγάλος Πόλεμος. Το γεγονός ότι οι γυναίκες βρέθηκαν τόσο μπροστά χωρίς να έχουν ίδια δικαιώματα με τους άντρες.»

Κατά την εκδήλωση μνήμης στη Σοφία Βέμπο και τον Μίμη Τραϊφόρο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αργυρούπολης Ελληνικού κύριος Γιάννης Κωνσταντάτος και η πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή»   κυρία Μαρία Γιαννίρη.

Στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε έκθεση με αντικείμενα,  χειρόγραφα και πολλά άλλα ενθυμήματα της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου από το ”ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Γ.ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ”.

info@bookbar.gr